martes, 19 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Conselleria informa dels acords en la Sectorial del Ministeri d’Educació i de Sanitat

Ahir es va reunir la sectorial i es van prendre nous acords que afecten el sistema educatiu. STEPV ha traslladat una sèrie d'incidències i propostes per a implementar urgentment

Aquest matí ha tingut lloc una reunió de la Comissió de Seguiment de l’Acord per a l’organització i el desenvolupament del curs 2020-2021 i per a la reducció de la part lectiva de la jornada setmanal en el curs 2021-2022. Aquesta comissió és fruit de l’acord signat en juliol per STEPV, CCOO, CSIF i UGT pel qual es reduirà la jornada lectiva del professorat el curs 2021/22 i s’estableix un compromís de la Conselleria per a tractar amb els sindicats signants el desenvolupament del curs actual.

A la reunió ha assistit per part de l’administració el Secretari Autonòmic, Miguel Soler, que ha explicat la reunió de la Conferència Sectorial que hi va haver ahir entre el Ministeri d’Educació i el de Sanitat amb els diferents territoris per a valorar l’inici de curs. Soler ha informat que les incidències a centres quant a grups en quarantena en el conjunt de l’estat només ha afectat el 0,8% dels centres educatius i, al País Valencià, el 0,54% del total dels 45.000 grups existents. La immensa majoria dels contagis s’han produït fora del centre educatiu.

També ha informat que la setmana passada es va enviar una carta a tots els centres educatius amb el contacte directe del centre de salut pública de referència per a gestionar casos COVID. Cada departament de salut està treballant per agilitzar les PCR per a tot el col·lectiu de persones afectades de forma grupal i no individual, com fins ara. A més, la Conselleria de Sanitat està gestionant la compra de mig milió de test ràpids per a fer el control en els propis centres educatius per personal sanitari, quan es detecte algun alumne o treballador/a amb simptomatologia. Els resultats d’aquestes proves estan en 25/30 minuts, fet que agilitzaria molt la detecció primerenca.

Altres informacions que ha donat sobre la reunió de ministerial fan referència a les EBAU, les FCT de Formació Professional i l’adaptació del currículum. El Ministeri flexibilitzarà les EBAU i les FCT i publicarà prompte la normativa corresponent, semblant a la del curs passat. En les EBAU es tornarà a donar més optativitat i les FCT es podran fer en qualsevol moment del curs i no a final del curs, com fins ara. Quant a l’adaptació del currículum a les necessitats d’aquest curs, es publicarà una norma amb orientacions al professorat. La Conselleria tenia preparat ja un pla d’adaptació curricular però està aturat a l’espera de les orientacions del Ministeri.

Quant a l’exigència del requisit del màster de secundària en la cobertura de les substitucions, que ha sigut notícia també recentment, el Secretari Autonòmic ha aclarit que es tracta només de casos puntuals, especialment en especialitats de Formació Professional on és més complicat que el professorat aspirant a cobrir una substitució puga tindre aquesta titulació. Per tant, no és una mesura que afectarà de forma generalitzada a tot el professorat on ara s’exigeix aquesta titulació, sinó que serà selectiva i es negociarà en Mesa Sectorial quan el Ministeri publique la normativa.

També s’ha informat que el Ministeri de Sanitat ha establert que la quarantena serà de 10 dies i no de 14 com fins ara perquè tenen evidències que la gestació es produeix abans del que es pensava fins ara.

STEPV ha traslladat a la Conselleria algunes queixes i situacions que cal revisar i solucionar. Entre d’altres, les següents (incloem la resposta de Conselleria):

– Poc temps per organitzar la programació pedagògica i sense pautes de l’administració per adaptar els currículums, ja que els dies previs a l’entrada d’alumnat s’ha destinat fonamentalment a acabar de preparar els centres organitzativament. Celebrem que s’estiga treballant tant en l’àmbit del ministeri com de la conselleria, però és urgent fer arribar indicacions concretes als centres. STEPV ja havia fet aquesta demanda el curs passat.

– Cal definir l’actuació en cas que diversos docents d’un mateix centre, o bé donen positiu o bé hagen d’estar en quarantena. En eixos casos es pot produir una paralització del centre educatiu perquè no es disposa de suficient professorat per atendre tot l’alumnat. De moment no hi ha res previst si es dona aquesta situació. La Conselleria ha contestat que estan treballant per buscar alternatives a l’atenció a l’alumnat.

– Professorat especialista i el trencament del grup bambolla. Hi ha casos en què el professorat especialista entra a l’aula i trenca el grup bambolla. També el professorat de Religió. STEPV considera que cal reduir al màxim el trencament d’aquests grups. Sobre aquesta qüestió, la Conselleria ha informat que, en cas que es done algun positiu en el grup bambolla, cal ampliar al professorat especialista la traçabilitat i es revisarà si és contacte estret.

– Professorat d’anglés que ha augmentat considerablement la seua càrrega lectiva ja que, en fer les classes online, estan atenent a l’hora a diversos grups del mateix nivell, fet que suposa que hagen augment considerablement la quantitat d’alumnat a atendre. Conselleria revisarà eixos casos per proposar als centres solucions que no sobrecarreguen el professorat.

– Quarantena després de PCR negativa. Mentre els centres de salut pública recomanen que després d’una PCR negativa cal una quarantena preventiva, alguns/es metges/pediatres d’alguns centres de salut estan indicant que si la PCR és negativa no hi ha cap problema perquè l’alumnat torne al centre, segons manifesten algunes famílies. Aquest fet pot augmentar el risc de contagis. La Conselleria ha explicat que han tractat el tema a una reunió que han tingut aquest mateix matí amb Sanitat i que estan sobre el tema.

 L’alternança en segon de batxillerat preocupa, ja que es veu com una pèrdua d’oportunitats respecte al que va tots els dies a classe. És clar que no és igual treballar amb 15 alumnes que amb 30, presencialment, però també preocupa que uns avancen més en el currículum que altres. Celebrem que s’estiga treballant en l’àmbit ministerial per adaptar novament les EBAU i evitar qualsevol possible desavantatge entre el nostre alumnat.

– Ràtios per sobre dels 20 alumnes en grups bambolla. En els casos de manca d’espai es pot entendre però també hi ha casos en què per qüestions organitzatives s’ha preferit així i està creant tensió en alguns centres, ja que es podria baixar la ràtio perquè hi ha espai per a fer-ho però no s’ha volgut fer. La Conselleria estudiarà els casos que es faciliten per a buscar solucions.

– Quant a secundària, una de les queixes principals, que ja vam avisar en juliol, és que s’ha incrementat el nombre de professorat amb 20 o 21 hores lectives fet que està suposant una sobrecàrrega. S’han generat molt possiblement perquè a 1r d’ESO s’ha reduït una hora lectiva que ha d’assumir algú en cada departament, a més d’altres motius habituals. L’administració estudiarà els casos que facilitem per veure si es pot solucionar, encara que ha manifestat que ara serà complicat fer-ho.

– Situació preventiva en les empreses de l’alumnat de Formació Professional i FP Dual. Encara que l’alumnat no mantinga una relació laboral, s’ha de demanar a les empreses que proporcionen a l’alumnat en pràctiques totes les mesures preventives, individuals i col·lectives. Hauria de constar en el conveni o concerts que es realitzen ja que existeix una responsabilitat civil. A més s’ha de donar una coordinació d’activitats entre empreses i s’han d’identificar els riscos en l’avaluació dels llocs de pràctiques. La Conselleria ha afirmat que ho tindrà en compte per a establir-ho en els contractes amb les empreses.

-Continuen pendents els plans de contingència específics per cada ensenyament a partir dels quals cada centre ha d’adaptar a la seua realitat. Sembla que els centres de l’ISEA tenen fets els seus plans però en cap moment Conselleria ha fet esment, al pla general de contingència, d’aquests ensenyaments ni les seues particularitats, ni de EOI , ni de FP, ni d’ERE, etc. La Conselleria ha contestat que s’ha enviat als centres d’aquests ensenyaments adaptacions dels plans de contingència a les seues realitats i que a la web es poden trobar alguns models.

A més de traslladar les incidències que el Sindicat ha estat detectant, també hem tornat a traslladar propostes per a implementar el més prompte possible.

– Mascaretes FFP2 per al professorat, especialment per al professorat de grups bambolla en els quals l’alumnat no du mascareta ni manté distància de seguretat, però així i tot, caldria per a tot el professorat. La Conselleria manté que Sanitat ha determinat que les que s’han enviat als centres són suficients, però els centres poden comprar les mascaretes que consideren oportunes.

– Jornada continuada dels centres que ho sol·liciten. És una mesura que ajuda a «oxigenar» els centres d’alumnats. S’hauria de facilitar de manera extraordinària, almenys aquells centres que ho sol·liciten. La Conselleria no aplicarà aquesta mesura aquest curs, però ens convocaran a Mesa Sectorial per a negociar la nova ordre que es va paralitzar durant el confinament.

– Substitucions immediates del professorat. Les baixes, permisos, etc, de 15 dies no s’estan substituint i ara estem tenint casos de professorat en quarantena que no és substituït. Cal que això es corregisca de manera immediata.

Últimas noticias

Contenido relacionado