El Govern Provincial commemora els 40 anys de la Constitució amb una gran trobada per la llibertat i els valors democràtics

La Diputació participa amb un acte participatiu a la commemoració de l'aniversari de la Carta Magna que es realitza per tota Espanya.

El Govern Provincial ha commemorat el 40 aniversari de la Constitució Espanyola amb una trobada per la llibertat i els valors democràtics protagonitzat per la conferència del reconegut periodista Fernando Jáuregui i la presentació del llibre ‘Els periodistes vam estar allí per a explicar-ho”.

Diputats i senadors castellonencs de tots aquests anys de democràcia, alcaldes, diputats autonòmics d’aquesta legislatura, representants de la societat civil i altres autoritats a més de desenes de castellonenques han omplert un Saló de Recepcions que ha visibilizat el reconeixement de la província als valors de la Constitució.

“Avui aquest Govern s’ha volgut sumar als actes commemoratius del 40 aniversari de la Constitució Espanyola, perquè creiem i defensem la nostra Carta Magna. La Constitució ens va unir a tots, va reconciliar a adversaris i a milers de famílies que miraven cap a avant amb il·lusió i en l’empara de la llibertat democràtica. Per açò crec que avui aquest llibre que presentem és més necessari que mai, en aquesta etapa de nou políticament convulsa per a Espanya, per a recordar d’on venim i què vam ser capaces d’aconseguir tots junts”.

En aqueix sentit, el president ha donat pas a la conferència de Jáuregui posant en valor l’important paper que van tenir els periodistes en l’inici “al camí de la llibertat, el progrés i la democràcia. En aquesta fita tan important de la història del nostre país, els periodistes estaven allí per a explicar-ho. Ells van ser els ulls, oïdes, la ploma i la veu d’una transició política en la qual es decidia el futur d’Espanya. Es van deixar la pell per acostar-nos a la veritat en tot aquest complex procés, sent actors transcendentals en la recuperació de les nostres llibertats, entre elles la d expressió. Perquè el bon periodisme és l’aval necessari per a tota societat lliure i democràtica. I quin millor ocasió que ens ho explique un dels testimonis de primera fila de la Transició Democràtica”.

D’aqueixa manera, el Govern Provincial ha retut homenatge a la Carta Magna en un acte multitudinari i participatiu en el qual el veterà periodista ha presentat el seu llibre, una obra que s’ha publicat amb motiu de tan important aniversari i en el qual participen 105 periodistes, 50 fotògrafs i diversos dibuixants polítics, tots ells nascuts entre 1938 i 1958. Les imatges, les vinyetes polítiques, tot el material periodístic del moment i les vivències relatades per Jáuregui han deixat un relat de primer ordre del que van anar aquells moments tan importants per al nostre país.

El periodista ha assegurat que “el millor homenatge que avui puc rendir a la Constitució és demanar que siga modificada substancialment. Aquest és un debat que ha de portar-nos a un consens, a Espanya necessitem parlar més i que ens escolten més els nostres representants, fer un país de diàleg”.

Cal assenyalar que la publicació conté històries personals, revelacions, anècdotes de, entre uns altres, el director de Comunicació del Congrés, Jesús Serrano, i els periodistes Iñaki Gabilondo, Victoria Prego, Luis de l’Olmo, Luis María Ansón, Juan Luis Cebrián, Miguel Ángel Aguilar, Karmentxu Marín, José Oneto, Pedro J. Ramírez o Manuel Camp Vidal. Entre les pàgines del llibre es troba una àmplia selecció de fotografies que il·lustren moments icònics de l’època.CatalanSpanish