Nous repunts de contagis a escasses hores de què la vacuna arribi a Espanya

Els contagis continuen repuntant en algunes comunitats a escasses hores que les primeres dosis de la vacuna contra la covid-19 arribin a Espanya, on aterrarà dies abans que puguem comprovar l'efecte de les mesures adoptades per a evitar la propagació del virus en les celebracions nadalenques.

Fins al dilluns no oferirà Sanitat nous dades de la incidència del coronavirus, que ara com ara és de 262,79 casos per cada cent mil habitants, amb 12.662 nous positius i 126 morts més, segons les últimes xifres globals disponibles.

De totes maneres, aquest divendres algunes comunitats han fet públics les seves dades, com Catalunya, que ha sumat 2.958 nous contagis i 49 morts per covid-19 en les últimes 24 hores, si bé ha tornat a baixar per cinquè dia consecutiu la velocitat de propagació i ha descendit el nombre de pacients ingressats.

No obstant això, el risc de rebrot en aquesta comunitat, que mesura l’índex de creixement potencial de l’epidèmia, ha pujat 10 punts fins a 345, un risc extrem.

També al País Basc la taxa de contagis de la covid-19 ha tornat a repuntar i ja s’ha col·locat en un 5,7 per cent, amb 410 nous infectats.

A Aragó la situació és més complicada. De fet, en aquesta comunitat s’han notificat 359 nous casos de coronavirus, 215 més que un dia abans. D’aquests nous, 272 corresponen amb la província de Saragossa.

I Balears contínua sent la comunitat amb la incidència acumulada per coronavirus més alta en els últims catorze dies, amb 474 casos (el dilluns era de 406), enfront de la mitjana espanyola de 262 casos.

Per contra, Galícia ha sumat en l’última jornada 370 contagis, 81 menys que el dia anterior, igual que ha reduït la pressió assistencial hospitalària. També semblar que millora la situació a Andalusia, on està baixant l’ocupació de llits.

ARRIBA LA BOVINA

Dades en qualsevol cas que continuen sent preocupants en tot el país, expectant ara davant l’arribada de les primeres dosis de la vacuna, que demà “aterraran” en el magatzem que la farmacèutica Pfizer té a Guadalajara.

Escortada per les forces de seguretat de l’Estat des de la frontera, la vacuna arriba a Espanya alhora que als altres països de la Unió Europea.

El nostre país rebrà en les pròximes dotze setmanes un total de 4.591.235 dosis del fàrmac de Pfizer per a immunitzar a 2.295.638 persones. Arribaran remeses setmanals d’unes 350.000 dosis de vacunes cada dilluns.

I els primers que seran vacunats a Espanya contra el coronavirus seran una persona major i un treballador de la residència de majors Els Olmos, de Guadalajara capital, diumenge que ve a les 8.30 hores del matí.

Precisament, les aerolínies afronten l’operació més gran logística de la història amb el trasllat de la vacuna contra el coronavirus a 8.000 milions de persones en més de 200 països i territoris, però necessiten que es restableixi amb urgència la connectivitat per a assegurar l’èxit de l’operació.

El vicepresident regional per a Europa de l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA, per les seves sigles en anglès), Rafael Schvartzman, qui ha deixat clar que la indústria aèria està molt familiaritzada amb el transport de medicines i vacunes.

Schvartzman creu que cal revisar moltes de les restriccions que s’han posat en marxa en aquests temps de pandèmia si es vol agilitar el transport de les vacunes i fer-lo de la manera més eficient.

Nadal, A casa

Encara és ràpid per a saber si les recomanacions i mesures adoptades per les comunitats autònomes per a evitar que les celebracions nadalenques propaguin encara més el virus.

De moment, als carrers, almenys en les de la Comunitat de Madrid, ha regnat la tranquil·litat en la Nit de Nadal, com indica el balanç dels serveis d’emergència i que pot donar una pista sobre el compliment de les mesures.

Així, les anomenades al 112 en aquesta comunitat han baixat un 41 per cent respecte a la Nit de Nadal de 2019. En un percentatge superior l’han fet les agressions i batusses, els accidents de trànsit i les intoxicacions etíliques.

“No ens cansem de repetir que Nadal, a casa; no ens moguem i estiguem amb la família més pròxima”. Ho ha reiterat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la qual ha valorat la labor de les autonomies per a frenar l’augment de casos, ja que estan actuant “correctament”.

I encara que creu que Espanya està preparada per a afrontar “el que hagi de venir”, insisteix que el que cal fer sobretot, i on “cal posar l’accent i l’esforç”, és a evitar que els contagis augmentin considerablement.

CatalanSpanish