Ribó aposta per mesures de control “serioses” en les nits de Falles

La ocupació ha estat al voltant del 90%.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha apostat per mesures de control “serioses” de les festes i revetles que originen botelló en Falles al costat d’edificis històrics, i ha valorat l’alta xifra de visitants en un any amb una ocupació del 90% i un augment de rendibilitat i pernoctacions.

Ribó s’ha manifestat així després de l’última mascletà del cicle faller en fer balanç d’unes Falles que per al president de la Generalitat, Ximo Puig, han demostrat el seu caràcter “integrador” i de “convivència” i han tingut “rècord de visitants”.

Rovira  

L’alcalde ha destacat el treball de les regidories de Festes, Neteja i Seguretat i ha instat a abordar en el pròxim bàndol de Falles “alguns dels problemes” que no s’han “resolt de forma definitiva enguany” vinculats a “les festes que originen botelló o botellones directament”.

“Hem d’abordar-ho sobretot vinculat a llocs amb edificis històrics. Hem protegit alguns com la Llotja, però això ha provocat un desplaçament que haurem d’abordar en un futur per a resoldre’l”, ha afegit.

Enguany, els comerciants del centre històric han criticat la quantitat de fem i orines acumulats després de revetles d’algunes falles al voltant de la Llotja, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Preguntat per si prohibiria les festes en estos entorns emblemàtics, ha indicat que “no” li agrada la paraula “prohibir” i que advocaria per “introduir mesures de control serioses” perquè “és imprescindible protegir estos edificis de forma clara”.

Segons ha dit, el clima i el que San José haja caigut en dimarts ha “ajudat” a les Falles i ha sostingut que han sigut unes festes “segures”, aombrades només per un únic accident en una mascletà de barri amb un ferit més greu, la d’Isabel La Catòlica-Cirilo Amorós.

Preguntat per una possible taxa turística de Falles, com han apuntat alguns presidents de les falles de Secció Especial, ha valorat que “és una possibilitat de la qual perfectament es podria parlar” encara que ha recordat que depén d’una llei autonòmica que no contempla una taxa específica d’uns dies.

Ha apostat per una taxa turística en general perquè l’important creixement del turisme suposa més despeses en neteja i seguretat que “s’haurien de finançar com fan pràcticament totes les ciutats d’Europa i algunes espanyoles com Palma i Barcelona”.

La primera tinent d’alcalde i regidora de Turisme, Sandra Gómez, ha avançat, a l’espera de tindre les dades definitives, que l’ocupació a la ciutat en Falles ha sigut del 90% i que des de 2015 la rendibilitat ha augmentat un 47-48% i les pernoctacions en més de 100.000, de 318.000 eixe any a més de 430.000 este.

Ha destacat que les Falles “cada vegada han traspassat més les fronteres nacionals perquè cada vegada més el pes del turisme internacional s’ha incrementat en molt respecte al nacional, per tant, no solament són unes festes reconegudes a escala nacional sinó que cada vegada ve més gent de fora a Espanya, a València a conéixer la festa”.

El president de la Generalitat ha assegurat que ha sigut un cap de setmana de “rècord de visitants” i que, malgrat la quantitat de gent, “hi ha hagut una convivència enorme, integració i capacitat de gestionar l’enorme diversitat de les persones”.

La candidata del PP a l’alcaldia de València, María José Català, ha indicat que era dia “de felicitar” a tots els que han col·laborat perquè “festa més gran d’Espanya”, i per a ella “del món, haja eixit de la millor manera”.

Ha indicat que demà “serà dia de fer balanç de la gestió municipal” encara que ha avançat que ha “trobat a faltar més neteja i una mica més d’atenció i seguretat”.

PublicitatJuega Limpio Orihuela