Convocada la marxa del 9 d’Octubre 2019

La comissió, formada per diverses associacions, sindicats i partits polítics, tampoc comptara enguany amb el PSPV-PSOE i UGT.

Els membres de la comissió 9 d'octubre amb el cartell i la capçalera "El país que volem".
PublicitatAVL

Com ve succeint des de fa alguns anys, la marxa ha guanyat repercussió mediàtica a nivell nacional a causa de les agressions d’ultradreta que ha rebut convocatòries arrere i ara, torna a col·locar-se en el focus.

Anna Oliver, membre d’Acció Cultural del País Valencià i representant de la comissió 9 d’octubre, explicava hui les raons d’aquesta convocatòria, que es realitzarà la vesprada del dia de la Comunitat Valenciana, i la presència d’aquesta encara els actes ja programats al llarg del matí. “Es mantenen les dos perquè es consideren útils, la processió cívica al matí té un caràcter ciutadà i la manifestació a la vesprada té un caràcter reivindicatiu d’allò que queda per fer”. És en aquest caràcter de reivindicació on la comissió 9 d’octubre enumera les “tasques pendents del Govern valencià”: “L’aprovació de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, la fi a la censura de TV3, una Llei Valenciana d’Educació Lingüística, una veritable vertebració territorial, un nou model de producció sostenible, integritat territorial real, una reforma de la Llei Electoral suprimint la barrera del 5%.. A més de mencionar el deute històric que suposa el 25% del pressupost de la Generalitat, l’infrafinançament i l’absència de pressupostos generals.

PublicitatRovira  

L’absència del PSPV-PSOE

Amb qui no compta la comissió és amb el partit socialista, que ha decidit desmarcar-se de la convocatòria. Anna Oliveros justificava l’abandó dels socialistes com una conseqüència de la seua posició en el govern. Encara que la comissió sembla llevar-li ferro, l’absència del partit d’esquerres, a diferència de Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana, Jovent Republicà i Podem; suposa un perill quant a la legitimació del relat d’ultradreta, ja que pot donar a entendre que se sumen al discurs d’aquells que entenen la marxa com una provocació als sectors més radicals.

Afegir que la participació ha baixat any rere any, i encara que des de la comissió s’associa als nous models de mobilització, com podem ser les xarxes socials; l’amenaça de violència és una realitat contrastada als últims anys. Aquest 2019, tan sols 3 entitats han sol·licitat autorització: Associació del Regne de València Gais i Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, Intersindical Valenciana-Comissió 9 Octubre i Coordinadora Sindical Obrera.

Cal remarcar que el passat 30 de setembre, l’alcalde, Joan Ribó, la Junta de Seguretat Local i el delegat de govern, Juan Carlos Fulgencio; es van reunir per preparar i garantir els dispositius de seguretat “Les FCSE garantiran, igual que l’any passat, que el pròxim 9 d’Octubre siga la festa de tots” declarava el delegat de govern.