11:44 am - Monday, 10 August 2020

La Fe no identifica el coronavirus com a causant de les lesions dermatològiques en peus i mans dels xiquets

- Publicidad -Reciplasa

Són lesions no greus i podrien tractar-se d'una manifestació del COVID-19 o estar relacionades amb els canvis de vida en el confinament.

SaguntaEscena
L'Alcora
GVAEconomia
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

El Servei de Dermatologia de l’Hospital La Fe de València ha publicat un editorial i un article científic prospectiu en la prestigiosa revista Journal of American Medical Association (JAMA) Dermatology sobre les lesions detectades en pell en menors i la seua possible relació amb el COVID-19.

Així, sota el títol “Assesment of Acute Acral lesions in a Case sèries of children and adolescents during the COVID-19 Pandemic”, han analitzat una sèrie de 20 xiquets i adolescents d’entre 1 i 18 anys, atesos en La Fe durant el mes d’abril en els qui no han identificat el coronavirus com a causant de cap d’estos casos. Estes conclusions coincideixen amb estudis similars publicats que se citen en l’editorial d’este mes de la revista JAMA i que apunten a continuar amb la investigació per a detectar la possible causa.

Coincidint amb l’estat d’alarma decretat a Espanya i el confinament, es va observar l’augment d’atencions en Urgències per l’aparició de lesions cutànies similars a penellons especialment a les mans i peus de xiquets i adolescents, que es van identificar com a possible símptoma associat a la infecció per coronavirus.

Així, el servei de Dermatologia de la Fe i el seu equip de metges interns residents van dur a terme un estudi per a tractar de trobar la relació de les lesions en la pell amb el coronavirus, i excloure altres possibles causes.

En concret, a l’Hospital La Fe “vam atendre un total de 20 xiquets que van consultar en urgències per xicotetes taques violàcies en la pell de les mans i/o els peus que podien ulcerar-se o acompanyar-se d’algun nòdul. Cridava l’atenció que cap d’estos xiquets havia tingut febra o altres símptomes de la infecció per coronavirus ni tampoc els seus familiars o convivents”, explica Jonquera Roca, Metgessa Interna Resident de 4t any de la Fe i primera signant de l’article.

“A cada menor que es va consultar se li va realitzar un estudi exhaustiu que incloïa una analítica completa, serologies i PCR per a detecció de coronavirus i d’altres virus que podrien originar lesions similars en la pell; a més, en alguns dels casos, també es va realitzar una biòpsia de pell per al seu estudi microscòpic” afig la dra. Roca.

Així mateix, es va dur a terme un seguiment dels pacients per a valorar l’evolució de les lesions de la pell i descartar l’aparició d’altres símptomes o complicacions rellevants. “En tots els nostres casos, les analítiques van ser normals i la serologia i PCR de coronavirus i d’altres virus van ser negatives. Cap dels menors ni els seus convivents van presentar durant l’evolució símptomes de coronavirus, i les lesions de la pell es van curar sense deixar seqüeles” apunta el doctor Ignacio Torres- Navarro, especialista en Dermatologia de l’Hospital La Fe que acaba d’acabar la seua residència i que actualment desenvolupa un projecte d’investigació.

Possible relació amb els canvis d’hàbits pel confinament

“En el nostre grup, amb una mostra de pacients representativa i un estudi complet d’estos, no hem identificat el coronavirus com a causant en cap d’ells. Creiem que això pot ser pel fet que podria tractar-se d’una manifestació de la infecció per coronavirus molt tardana o bé estes lesions de la pell podrien ser originades per altres causes encara no identificades, però potser relacionades amb els canvis en la vida diària que han causat la pandèmia i l’ulterior confinament” assenyala el doctor Rafael Botella, cap de Servei de Dermatologia de l’Hospital La Fe.

En este sentit, l’equip mèdic explica que s’han realitzat estudis similars en altres centres espanyols i estrangers, no obstant això, “no en tots ells s’ha realitzat un estudi tan complet, amb test de PCR i serologia de tots els pacients, ni un seguiment posterior estret”. D’altra banda, “altres estudis de característiques similars al nostre han arribat a conclusions similars” indica la doctora Roca.

Si bé és cert que la relació de les manifestacions de la pell amb el coronavirus és encara controvertida, la qual cosa resulta més rellevant tant per a altres especialistes mèdics com per als pacients en el moment actual és que en tots els casos l’evolució ha sigut favorable.

És a dir, “en cas que es tractara d’un símptoma de SARS-CoV-2, seria una situació lleu i poc transmissible a persones adultes o ancianes, que tampoc desenvoluparien malaltia greu” especifica el doctor Rafael Botella.

Per això, afig Botella, volem transmetre “un missatge de tranquil·litat i recomanar a les famílies que davant la nova aparició de lesions de característiques similars en palmes i plantes, en primer lloc cal mantenir la calma i, d’altra banda, recomanem consultar amb un especialista, amb la finalitat de descartar altres malalties de la pell que puguen manifestar-se de manera similar i requerisquen un altre tipus de tractament o actuació”.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

El PP demana ajudes per als hostalers de València

Critiquen que Ribó no haja reduït els impostos ni suspés les taxes dels comerciants i empresaris locals.

Contracten més de 200 persones per a centres social-sanitàris a la Comunitat

S'han realitzat noves contractacions principalment en les categories de cuidador/a, ajudant de residència i infermeria.

Peniscola recollirà els residus orgànics porta a porta

El servei es preveu implantar per zones, de manera progressiva, establint diversos dies de recollida a la setmana.

El PP demana el bo turístic per a salvar l’economia de la provincia

Afirma que el Govern del Botànic s'ha negat a signar una declaració institucional per a reclamar suport i protecció per al sector turístic valencià.

Crevillent informa de noves moratòries per a hipoteca i lloguer

Es poden sol·licitar fins al 29 de setembre.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià