La Comunitat, unida per a reclamar la seua volta al mapa de corredors d’Europa

El president ha advertit l'"enorme preocupació" de l'actual proposta per les seues "conseqüències a llarg termini" i ha assegurat que la Comunitat "no està disposada a perdre ni una oportunitat més i és fonamental les connexions a estos corredors".

El Govern valencià i els agents econòmics, empresàries i socials de la Comunitat Valenciana han reclamat de forma “unànime” que la xarxa ferroviària transeuropea torne a incloure la connexió del Corredor Mediterrani al seu pas per València amb les façanes Atlàntica i Cantàbrica, com s’arreplegava en la proposta inicial d’Espanya, modificada per l’anterior Govern del PP.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha reunit este dissabte amb l’Autoritat Portuària (APV), l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), la Confederació d’Empresaris (CEV), el Consell de Cambres de comerç i els sindicats UGT i CCOO per a analitzar un canvi “il·lògic i absurd” que, ha denunciat, “margina a la part més productiva” d’Espanya i “aïlla” al port de València i la Comunitat i els resta competitivitat.

Puig ha acusat al govern del PP d’actuar “d’esquena a les comunitats, almenys de la Comunitat” i fer-ho amb “nocturnitat i traïdoria” per no informar i ha sostingut que port, empresaris, sindicats i govern tenen “una posició unànime” en eixes dues reivindicacions, a més d’assegurar que “hi ha temps” per a aconseguir-ho perquè Europa votarà la proposta definitiva a l’octubre.

Ha defensat que València és el primer port de contenidors i d’eixida d’exportacions, per la qual cosa eixos canvis li posen en “clar desavantatge”, a més que “tenen conseqüències en les estratègies d’inversió europea dels corredors” i ha anunciat que la setmana vinent es reunirà amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, al que veu “bona predisposició” i en el qual confia que demane la modificació, i aprofitarà el seu viatge a Brussel·les per a tenir contactes sobre este tema.

El president ha advertit l'”enorme preocupació” de l’actual proposta per les seues “conseqüències a llarg termini” i ha assegurat que la Comunitat “no està disposada a perdre ni una oportunitat més i és fonamental les connexions a estos corredors”.
“No parlar-nos d’una inversió concreta sinó de situar-vos en el mapa”, ha sostingut i ha incidit que “a curt termini no és una qüestió financera sinó de la definició dels futurs corredors”, alhora que ha dit “desconéixer” les causes de la decisió del PP de canviar a una proposta que “no es correspon amb la realitat del país”.

“La notícia la coneixem a través d’una nota de premsa en la qual Foment veu com una victòria la decisió de la UE d’acceptar la seua proposta. Blanco i en botella”, ha sentenciat.
El president del port, Aurelio Martínez, ha advertit que les futures inversions estaran “on estiguen les xarxes transeuropees i València ara està solament en el Corredor Mediterrani, que està sense acabar”, i el del Consell de Càmeres, José Vicente Morata, que “qualsevol decisió futura té a veure amb estar pintat en la xarxa europea o no estar”.

El president d’AVE, Vicente Boluda, ha manifestat la diferència entre estar o no en el mapa: “el que no està té la possibilitat d’aconseguir un 10% del seu cost en subvencions i el que està pot arribar al 75% de fons europeus”. La presidenta de l’Associació d’Empresàries i Professionals de València, Eva Blasco, en representació de la CEV, ha posat l’accent que la competitivitat que puga guanyar la Comunitat amb estos eixos “és en el fons un augment de la competitivitat d’Estat Espanyol” i els secretaris generals de CCOO PV, Arturo León, i UGT PV, Ismael Sáez, han advertit que la pèrdua d’inversions repercutirà en la creació d’ocupació i el desenvolupament econòmic.

En la reunió també han participat el secretari autonòmic d’Obres Públiques, Josep Vicent Boira, que s’ha preguntat pels criteris objectius d’este canvi, ja que tots els ports que han entrat en la reforma sumen “el 20% de tot el tràfic de contenidors” de València, i l’eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñeiro, qui ha insistit que “treballaran intensament” perquè “açò tinga remei”.

Publicitat