Les Corts Valencianes obrin la porta a la legalització parcial del Cànnabis

Les Corts Valencianes crearan una comissió especial per a estudiar en l’àmbit jurídic i tècnic com garantir l’accés al cànnabis als usuaris terapèutics, respectant el dret a la seua autonomia i considerant el seu dret a conrear la seua pròpia substància per a l’autoconsum.
La iniciativa, aprovada a partir d’una proposta del PSPV-PSOE, Compromís i Podem, ha tirat endavant amb els vots de tots els grups excepte el PP, que considera que la proposada l’única cosa que cerca és “regular l’ús recreatiu” del cànnabis i legalitzar esta droga. La comissió estudiarà la funció de l’autocultiu i de les associacions de cànnabis com a eina de reducció de riscos associats al consum i com a alternativa als problemes derivat de la prohibició de les drogues, així com els beneficis socials que pot comportar en l’àmbit de la salut, la recaptació sanitària i la creació de llocs de treball.

Les Corts insten també a totes les associacions cannàbiques de la Comunitat a establir mecanismes d’autoregulació, reglaments interns i codis de bones pràctiques, i a mantenir una estreta col·laboració amb l’Administració mentre no hi haja un marc legal que regule la seua activitat. Al Govern li demanen facilitar l’accés als tractaments terapèutics amb cànnabis sota indicació i supervisió mèdica; regular les especificacions legals i tècniques per al cultiu controlat d’este producte i la posterior utilització medicinal, i establir punts de venda controlats.

També insten al fet que es realitzen amb urgència les modificacions legislatives oportunes per a regular l’autocultiu per a ús personal i que es modifiquen tots aquells aspectes legals necessaris perquè deixe de ser sancionable i se li dote d’un estatus legal protegit.
A més, reclamen la creació, en el si de la comissió mixta per a l’estudi del problema de les drogues, d’una ponència d’estudi sobre el cànnabis i la seua possible regulació. El PSPV, Compromís i Podem han defensat la necessitat d’obrir este debat per a superar “els prejudicis” i estigmatització dels consumidors d’estes substàncies, i han coincidit a destacar que el prohibicionisme porta aplicant-se dècades però no ha aconseguit gens.
Han apel·lat també a la llibertat dels ciutadans a l’hora de prendre decisions, i han considerat que amb més de dos milions de consumidors de cànnabis habituals o esporàdics a Espanya i 500.000 persones que conreen per a l’autoconsum, sempre serà millor regular este tema que “mirar cap a una altra part o comprar en el mercat negre”.

El popular José Juan Zaplana ha acusat estes formacions de tractar de “vestir de normalitat la regularització del cànnabis”, i ha advertit que una cosa és que un facultatiu prescriga un medicament amb uns principis actius i una altra “que cadascun conree els seues plantetes i es consuma sense cap tipus de control”. Després d’assegurar que el cànnabis és una droga i té una sèrie d’efectes, entre ells, la possibilitat de la mort, ha lamentat “l’apologia” que, al seu judici, s’està fent del consum de drogues amb esta proposta.

“El que s’aprova avui és el full de ruta per al cultiu i consum del cànnabis”, ha advertit Zaplana, qui ha dit que el PP està d’acord amb l’ús terapèutic del cànnabis, però ha recordat que la morfina, que també evita el dolor, s’obté de l’opi però “ningú conrea opi” ni es legalitza esta substància. El socialista Ignacio Pujaves ha destacat que el tabac i l’alcohol també tenen efectes perjudicials sobre la salut i fins i tot el tabac és la principal causa de mort evitable, i Josep Nadal (Compromís) ha dit que també l’aigua pot provocar la mort, si un es beu 50 litres.

El diputat de Ciudadanos Juan Córdoba ha recolzat la iniciativa després que s’haja acceptat l’esmena del seu grup, perquè veu necessari “oferir una resposta a un assumpte que viu en la incertesa” i regular el consum d’esta substància.

Publicitat