jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Les coves de Canelobre “reviuran” un capítol de la Guerra Civil

Les coves de Canelobre, situades al poble de Busot, seran escenari, el proper 30 de juny, d'una obra teatral que recrea un episodi de la Guerra Civil passat en aquest mateix emplaçament on els republicans van fabricar l'avió de caça conegut en aquella època com "Mosca".

Les coves de Canelobre, situades al poble de Busot, seran escenari, el proper 30 de juny, d’una obra teatral que recrea un episodi de la Guerra Civil passat en aquest mateix emplaçament on els republicans van fabricar l’avió de caça conegut en aquella època com “Mosca”.

“Canelobre. El vol de la Mosca”, del dramaturg Iván Valdelvira i l’estrena nacional a càrrec de la companyia Agafa Teatre va tenir lloc el passat mes de gener a la capital alacantina, és un cant a la tolerància i, sobretot, a la amistat entre dos personatges antagònics, ha explicat a Efe el seu autor, qui va trigar un any a escriure-la després de visitar aquestes coves, per a ell, emblemàtiques.

Després de la seva bona acollida al Centre d’Interpretació dels refugis antiaeris d’Alacant, on s’ha posat en escena els dies 20 i 21 de gener, 9 i 10 de març i 20 i 21 d’abril (hi haurà una altra funció el 4 de maig) , aquest muntatge serà ofert l’últim dia de juny que ve aquesta vegada en l’enclavament que va inspirar la trama i on aquesta transcorre: les coves de Canelobre.

Aquesta gruta natural, que acull la volta més alta d’Espanya (cent metres d’altura), va ser un refugi mantingut en secret per l’exèrcit republicà durant la contesa civil espanyola, que també va servir com a polvorí i per fabricar els motors de l’avió de caça Polikarpov I-16 o “Mosca”.

L’obra se centra en dos personatges molt diferents que treballen en la fabricació d’aquests famosos avions: Paco, fidelment compromès amb els ideals republicans, i Joan, que pateix de claustrofòbia i no vol la guerra, però que s’ha vist arrossegat per les circumstàncies a contribuir a l’esforç bèl·lic.

Tot i aquesta bretxa de caràcters, les estalactites i estalagmites disseminades com un bell caprici arquitectònic de la natura a les coves de Busot seran testimonis muts de com es forjarà una amistad entre tots dos.

Valdelvira, que a més interpreta un d’aquests papers i és membre de Atrapa Teatre, ha subratllat que “Canelobre. El vol de la Mosca” té “validesa” ara mateix perquè “parla sobre l’amistat i com aquesta transcendeix fronteres i espais”.

“La voluntat de poder arribar a entendre la posició de l’altra persona” és “una mica la moralitat” que els adults i els joves poden extreure d’aquest relat, segons el seu autor, per a qui “la Guerra Civil va ser un despropòsit en què es va anul·lar al contrari “. Ha exposat que, en el context actual, i en referència a “la llibertat d’expressió, és important primer dir el que un sent sense picar l’altre”. “Aquí és on podem trobar espais d’acord, perquè hem de treballar com a país si volem arribar a algun lloc”, ha sentenciat.

La companyia Agafa Teatre, que també va posar aquesta obra en escena el passat 16 de març al Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi i que la representarà al Centre Cultural de Sant Joan d’Alacant el pròxim 16 de juny abans de recalar a les coves de Canelobre, té intenció de portar-la a València, Barcelona i Madrid.

Igualment, desitja adaptar-la com unitat didàctica per a oferir-la en centres educatius de la província d’Alacant i de la resta del país.

Últimas noticias

Contenido relacionado