Crònica d’un any irresponsable

Adrián Sorribes, portaveu del PSPV-PSOE de Nules, escriu un article d'opinió de l'any de govern al ajuntament.

Es compleix un any de govern als ajuntaments, i en el cas de Nules és un any sense responsables. O el que és pitjor d’Irresponsables en el govern.

La cosa no començava amb bon peu per a l’equip de govern. L’actuació del Elilluminari en el Estany Fest demostrava la diferència entre la paraula i el postureo. Les pressions del PSPV-PSOE per a anul·lar una actuació carregada de lletres masclistes i denigrants per a la dona, obligava a Junta de Govern la suspensió de l’acte, però era pur postureo, L’Alcalde David Garcia havia presumit de contractació i ara tocava crear la cortina de fum perquè el susdit actuara. I així és crec un relat ple de mentides on Ajuntament, empresa i cantant jugaven a fer-se el ximple sense que ningú es fera responsable. L’equip de govern gaudia a la terrassa gestionada per l’empresa mentre l’artista actuava impune sense que ningú s’immutara. Es va fer el paperot de la denúncia a l’empresa però….ningú sap res. No hi havia responsables o el que és pitjor…al capdavant només hi havia Irresponsables.

Seria el primer cas d’un govern que li costa complir la llei.

A l’octubre arribaria el cas TPV (cobraments a usuaris de serveis municipals al marge de la comptabilitat oficial), encara que l’alarma saltara al febrer amb els informes d’Intervenció. Després d’una negociació de l’Alcalde amb l’empresa de serveis esportius, la falta de diners a l’Ajuntament (li ho havien gastat en tendals per al bar del camp de futbol) forçava a prendre una decisió: suspendre les activitats esportives o admetre que no hi havia diners i renegociar el contracte. Doncs no, van triar novament la via de saltar-se la llei: sense contracte, sense document que ho acreditara, van privatitzar el servei sense avisar als usuaris. Les persones que van pagar amb targeta de crèdit les seues inscripcions a les activitats esportives municipals ho van fer directament a l’empresa sense que quedara reflectit l’ingrés en cap base de dades municipal. Creieu que algú es va fer responsable de tal atzagaiada? No, novament no va haver-hi responsables. El Regidor d’esports, l’Alcalde…simplement persones irresponsables.

Va arribar la fira medieval de Mascarell, estant la localitat fins i tot en obres de pavimentació de carrers (retards en el cobrament de factures van parar l’obra). Novament els incompliments eren notoris però l’equip de govern és especialista a eixir cap avant diguen el que diguen les més bàsiques normes legals. Es fixe el dimecres abans de la Fira perquè l’empresa encarregada de fer els carrers abandonara l’obra, no tornarien fins al dimarts després de fira. La normativa de seguretat i salut impedeix el muntatge de la fira mentre s’estiga executant l’obra: no és segur muntar activitats entre taulons, rases i zones per formigonar. Sobre la documentació tot clar, però només calia acostar-se a l’obra i preguntar als veïns per a saber que es van incomplir tots els escrits sobre seguretat en el treball.

Algunes persones pensaren que estos casos exposats, per la complexitat de la normativa que els regeix és difícil complir estrictament. Però no fan falta casos complexos perquè l’equip de govern s’oblide que la seua voluntat no és la llei i que han de regir-se per la norma en qüestió. Així no va succeir en també en l’Agenda Cultural. Que dificultat la de contractar en el món de l’espectacle. Presentada la programació cultural amb gran satisfacció per la Regidora de cultura, es van tornar les seues alegries en contradicció quan se li va preguntar pels contractes d’esta agenda. No existien. Es van signar just després que preguntàrem per ells.

Les reparacions i obres als carrers, encara que de caràcter menor també han de complir la normativa. És per això que a legislatura passada després d’una licitació pública es va donar la concessió a una empresa de manteniment sota la supervisió dels tècnics municipals i el regidor delegat de l’àrea. Fins que va arribar el nou govern. Les certificacions d’obra ja no passaven pel contradictori de l’aparellador municipal, sinó que se signaven sense acarar pel Regidor d’obra (i Alcalde al seu torn) sense importar quants informes en contra d’Intervenció o Urbanisme hi hagueren. No compleixen la llei compliran un contracte públic de concessió?

Passant els dies i els incompliments arribe el Nadal, la carpa per a les celebracions i la llista d’incompliments varis per a les nits de Nit de Nadal, Nit de cap d’any i Tortell. Informes de Policia i Tècnics municipals desfavorables que sempre deriven en una excusa i un decret d’Alcaldia en l’últim moment per a salvar la celebració però impedint la correcta tramitació administrativa d’estos esdeveniments. Que malament es fan les coses quan les fan uns altres i les veiem per la tele i que benèvols hem de ser quan passen al nostre poble.

Amb tot això entre mans passem d’any i els responsables de presentar un pressupost per a l’any 2020 no ho van fer, no ho van presentar. Com a bons Irresponsables havien passat mesos prometent diners a les associacions locals i comissions de festes de barris i Mascarell però se’ls oblide plasmar-ho en un paper i aprovar-lo en un ple municipal.

I arribe febrer, el cas del TPV eixia a relluir, les excuses s’acumulaven i ningú era responsable de res. L’expedient de sanció a l’empresa del Elilluminari s’amagava el més a baix possible. El pressupost del 2020 no passava de ser un esborrany. Les factures del 2019 eren un gran elefant rosa que era a la sala i el govern no el veia. Ningú era responsable de res. Tots eren Irresponsables. Què podia faltar? Una modificació urbanística a la carta. Si el teu local incompleix una ordenança municipal no et molestes a adaptar-ho, demana que et canvien l’ordenança. Tal dit tal fet. La satisfacció del treball ben fet. El conflicte d’interessos no entra en l’ètica política.

I va arribar març i amb ell la pandèmia del COVID-19. Que millor teló per a tapar l’esperpèntica escena que es representava en el Ple Municipal per part de l’equip de govern.

Les factures del 2019 per pagar i el Regidor responsable d’hisenda esperant una liquidació del 2019 amb superàvit. Li van fallar les previsions i els càlculs. La seua irresponsabilitat deixava les factures per pagar pendent d’un ajust financer d’1’3 milions. Però tampoc seria responsable de la situació, com la resta del govern la Irresponsabilitat com a senyal d’identitat. Van proposar fer pagaments fora de la legalitat amb els informes tècnics de Secretària i Intervenció en contra. Van cridar als quatre vents que les factures eren socialistes. Però quan els demanem que tragueren l’informe en el qual basaven les seues acusacions sabeu que va passar? Que no hi havia documentació que sostinguera les seues acusacions, l’Alcalde els mentia als seus regidors i estos al seu torn repetien els seus mantres si molestar-se a descobrir si eren veritat o mentida. Total una Irresponsabilitat més.

Al final no els ha quedat una altra que acceptar les propostes del grup socialista: complir la llei i aprovar el pressupost, l’ajust financer i per fi pagar les factures. Però tampoc han sigut responsables d’això, el treball ha sigut per compte dels tècnics de la casa. Si busquen responsables, busquen als funcionaris.

Adrián Sorribes Herráiz.
Portaveu del PSPV-PSOE de Nules.CatalanSpanish