```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

CSIF denúncia penalment per prevaricació a la Conselleria de Sanitat

Esta s'ha donat segons el sindicat "per no protegir als seus treballadors en la crisi sanitària".

El sindicat CSIF ha presentat hui denúncia penal davant el Jutjat d’Instrucció número 4 de València “contra totes aquelles persones que per la seua condició d’autoritats i responsables de Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat i de qualsevol altra instància pogueren resultar criminalment responsables”. El sindicat assenyala en l’escrit davant el jutjat que la falta de protecció al personal sanitari podria constituir, entre altres, delicte de prevaricació per omissió.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) relata en la denúncia interposada que “en data 31 de gener de 2020, CSIF va presentar escrit dirigit a la Consellera de Sanitat en el qual el requeria a informar el personal que presta serveis en institucions sanitàries sobre els passos a seguir i el protocol que estiga elaborant davant la propagació del coronavirus, així com a subministrar els equips de protecció individual (EPI) que corresponguen per a garantir la seguretat dels empleats públics”.

CSIF continua explicant en el seu escrit que “davant la inactivitat de la Conselleria de Sanitat, el sindicat va presentar un nou escrit a la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut laboral de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, el dia 27 de febrer de 2020, abans de la celebració de la reunió d’aqueixa comissió. En este document es reitera l’exposat en el 31 de gener de 2020 i es deixa constància, a més, d’alguns centres concrets en els quals falten mesures de protecció o estes són insuficients. En la mateixa línia es va presentar escrit a la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut laboral, en data 5 de març de 2020”.

La central sindical recalca que “malgrat les recomanacions de l’OMS, de la declaració d’emergència sanitària internacional, de les recomanacions del Ministeri de Sanitat sobre este tema, i dels escrits presentats per CSIF, Conselleria de Sanitat va incórrer en una evident inactivitat”.

El sindicat subratlla que eixa inactivitat “es constata de manera evident i es posa de manifest amb la falta absoluta o la ineficàcia dels mitjans de protecció posats per esta Conselleria a la disposició del personal que presta serveis en institucions sanitàries. Esta falta de mitjans és pública i notòria, i ha donat lloc a un elevat nombre de contagis entre professionals sanitaris i fins i tot a la defunció de diversos d’ells. Este personal infectat representa més del 15% del total de casos de contagis a la Comunitat Valenciana”.

CSIF recorda en la denúncia que “l’obligació legal de protegir als treballadors per part de l’empresa, o en este cas administració ocupadora, implica també l’obligació de dotar-los dels mitjans preventius necessaris perquè facen el seu treball en les mínimes condicions de seguretat”.

La central sindical posa l’accent que “tal obligació està sent incomplida de manera palmària per l’administració denunciada des del primer moment d’enfrontar l’epidèmia. Com a conseqüència de la seua inactivitat i falta de previsió malgrat els antecedents que coneixia o havia de conéixer, ha provocat que els seus professionals sanitaris hagen estat i estiguen treballant amb bates permeables, impermeables, bosses de fem, les seues pròpies ulleres, ulleres de busseig i aquells altres mitjans que se’ls ocorre aguditzant el seu enginy per a protegir-se enfront del Covid-19 i evitar la propagació de la malaltia davant la passivitat de l’Administració”.

El sindicat recalca que en esta crisi sanitària “l’administració denunciada no ha fet lliurament d’EPIs ni de la resta de material com a màscares FFP2 i FFP3, ulleres de protecció, calces específiques i contenidors grans de residus, que permeta treballar als seus empleats en condicions de protecció del seu dret a la salut i integritat física, a fi d’evitar ser contagiats pels pacients o augmentar el risc que els mateixos pateixen i evitar la propagació de la malaltia”.

CSIF esgrimeix que eixa inacció de Conselleria “podria ser constitutiva d’un delicte de prevaricació per omissió tipificat en l’article 404 del Codi Penal, d’un delicte continuat contra els drets dels treballadors previst i penat en els articles 316, 317 i 318 del Codi Penal, així com de tants delictes de lesions i homicidis imprudents com a treballadors hagen resultat contagiats o morts pel virus COVID-19, com a conseqüència de la inacció i falta de previsió de l’administració sanitària autonòmica”.

El sindicat recorda el drama que han suposat “la inactivitat i imprevisió de la Conselleria de Sanitat, desatenent les instruccions de l’OMS i del propi Ministeri de Sanitat, al no haver facilitat als seus treballadors els mitjans de protecció necessaris per a la seguretat. Ha arribat fins al punt d’ocasionar entre els seus professionals un elevadíssim percentatge d’afectats per la infecció, que ha sigut causa de greus lesions i de la defunció en alguns casos”.

Últimas noticias

Contenido relacionado