CSIF denuncia que la sanitat castellonenca “va camí del col·lapse pel coronavirus”

L'UME intervé en Rafalafena i molts sanitaris se senten un focus d'infecció per "falta de mesures".

El sindicat CSIF exigeix a la Generalitat Valenciana que reaccione responent a les demandes del personal sanitari davant l’expansió del coronavirus i que esté a l’altura de les circumstàncies. “El president Puig i la consellera Barceló, que es van afanyar a dir que això no era més que una grip comuna, no estan solucionant el problema de la falta d’equips de protecció ara que cal prendre decisions urgents” critiquen.

“Cada minut que els nostres gestors ‘dormen’ – en referència a la passivitat de GVA- hi ha centenars de castellonencs exposats a contraure la malaltia que causa el coronavirus de Wuhan”.

La Central Sindical porta des de gener exigint mesures, “quan tot això semblava poc més que una sospita”, i ha advertit sobre les conseqüències immediates que anava a tindre la falta generalitzada d’equips de protecció (EPIS) entre els empleats públics de tots els àmbits, amb especial incidència en la primera línia que són els sanitaris.

Després de més d’una setmana en què metges estan reutilitzant la mateixa màscara, sense bates impermeables suficients i amb una sobrecàrrega de treball mai abans vista, “el sistema es trontolla”. Es refereixen així als primers efectes greus de la falta de material de protecció per als sanitaris, i que han portat a actuar la Unitat Militar d’Emergències (UME) en el centre de salut Rafalafena, amb el desplegament dels seus equips de desinfecció després del positiu del seu personal sanitari. Segons Sanitat, el centre obrirà hui divendres en horari habitual amb un personal conformat per professionals d’altres centres de salut.

Igualment pendent d’actuació està el consultori auxiliar que dona servei als veïns del Grau amb 4 metges i 3 infermers com a possibles positius per coronavirus. En el Centre de Salut Pintor Sorolla, hi ha un altre positiu confirmat i s’està a l’espera de saber com afectarà el servei.

També en el Grau, en este cas en el Centre de Salut, hi ha una metgessa que ha contret Covid-19 i una altra que presenta els símptomes. “I estem atents al Centre de Salut Sant Agustí, consultori de Borriol, amb un metge en quarantena i pendents per tant del resultat del test”. Este és precisament el problema segons el sindicat, “el monumental error de no fer el test als sanitaris de manera sistemàtica”.

“En altres centres de salut – continuen – s’estan plantejant mesures desesperades com fer el triatge abans d’accedir al centre, perquè els sanitaris temen que això tinga un efecte va dominar amb el tancament d’un centre darrere d’un altre” expliquen.

Estos no són, no obstant això, els únics punts afectats en les últimes hores. També en La Vall s’ha contagiat un doctor, almenys tres galens a l’Hospital La Plana de Vila-real, i dos metges d’Atenció Primària han donat positiu, un d’ells una doctora de Borriana.

“Si s’hagueren pres les mesures lògiques i adequades s’hauria d’haver fet un cribratge a tot el personal i d’esta manera als metges, infermers, auxiliars i zeladors que donaren positiu, encara que foren asimptomàtics, se’ls mana a casa en quarantena i es minimitza la propagació” afigen.

La falta de diligència i “el lent i maldestre actuar de la conselleria”, “ha aconseguit que passem de ser els garants de la salut a ser possibles transmissors de la malaltia” i subratllen que esta idea afecta ja psicològicament a molts metges i sanitaris de la província.

CSIF sol·licita que “encara que siga tard i malament” s’apliquen protocols immediats de detecció de símptomes entre sanitaris i sobretot, “no poden continuar faltant equips de protecció individual en cap punt de la província”.

CatalàEspañol