Cuba-Puerto Rico guanya el primer premi dels carrers il·luminats i sembra la polèmica

La falla Cuba-Puerto Rico guanya per tercer any consecutiu el primer premi de carrers il·luminats en la màxima categoria i és acusada de no respectar la separació entre posts que dicten les bases de la JCF.

Cuba-Puerto Rico
Fotografia: Europa Press.

La falla Cuba-Puerto Rico guanya per tercer any consecutiu el primer premi de carrers il·luminats en la màxima categoria. Tot i que semblava el mintatge més senzill quan estava apagat, una vegada encesa la llum, ha valgut el reconeixement del jurat. No obtant això, les falles que han guanyat tant el segon com el tercer premi, asseguren que les estructures no cumplien en les mesures acordades a les bases del concurs.

Cuba-Puerto Rico porta més de 60 anys il·luminant els seus carrers, però, potser mai havia viscut un premi en tanta polèmica. El disseny d’este any, té la particularitat de presentar tires de llums en vertical a diferents altures amb acabats geomètrics, que a la crítica no ha agradat massa, donat que les han comparat en les llums de nadal. Es creu que la composició i potència de les llums poden haver sigut la clau perquè el jurat els revalidara el premi reeixit en els dos últims anys.

Les opinions entre el públic del passat dissabte s’ha dividit entre defensors i detractors: el que per a alguns és un disseny net i lluminós; altres afirmen que més aviat semblaven llums de Nadal. El fet es que estes mateixes llums amb terminacions en la punta amb estreles foren les que s’utilitzaren el passat Nadal en Córdoba.

Opinions dels presidents de les falles competidores

Un dels presidents de la falla Sueca, José Pedro Ros, explica que “cal repensar o fer-li un volt a les bases del concurs per a veure el que està fallant perquè posen molts tecnicismes dels muntatges i la gent del carrer valora el visual, el resultat del que veuen”. També va afegir que “una cosa és el que ha agradat al públic, però no a la gent, encara que és el seu veredicte”.

Les paraules més controvertides han sigut del president de la falla Malvarrosa-Antonio Ponz Cavite, que millora un lloc respecte a l’any passat, encara que molta gent apuntava que mereixia millor valoració pels ventalls del túnel i pels jocs de llums. En este cas, el president, José Javier Candela, ha explicat que no estava molt conforme amb la decisió del jurat: “hi ha dues falles, Sueca i Cuba-Puerto Rico, que no compleixen la distància de 10 metres entre pals que posa en les bases. La primera els tenia a 8,5 metres i la segona entre els pals va posar més tira de llum i en tots dos casos opinem que incompleix la normativa de Bombers».

Per la seua part, ha indicat que “no vull que es pense que és una rabieta. Simplement és informar amb les dades a la mà i ho vaig comunicar tant al jurat com a la Junta Central Fallera“. Per això opina que tot això hauria de ser més clar perquè “o juguem tots amb les mateixes condicions o no juguem”, ha reivindicar el president.

Si vols acostar-te a vore la il·luminació i opinar sobre estos temes, estos son els horaris.

Horaris dels carrers il·luminats falles 2020

Malva-rosa-Antonio Ponz-Cavite

“Malva-rosa Il·lumina’t”. 20.00 hores.
És l’única fidel a la celebració d’espectacles i ho farà de manera permanent, tant el cap de setmana com a partir del tram final de festa.

Han guanyat el tercer premi.

Sueca-Literato Azorín

“Colorines”. 20.00 hores.
Esta comissió presenta una portada de gran grandària i unes garlandes caracteritzades per l’ús de colors són la basa per a recuperar el primer premi. A càrrec d’Il·luminacions Ximénez.

Han guanyat el segon premi.

Cuba-Puerto Rico

EvoLUZción 20.30 hores.
Són els defensors del primer premi de l’any passat i sorprenen per ser un muntatge totalment diferent al concepte de “garlanda” pel de “caigudes”, rematades per diamantres, cercles i boles. També d’Il·luminacions Ximénez.

Han guanyat el primer premi.

Cadis-Los Centelles

20.45 hores.
El dia 12 prendrà part en una cercavila d’il·luminació en el qual comissions de la contornada van inaugurant les seues llums acompanyades de música.De la part d’Il·luminacions Granja.

Han guanyat el quart premi.

Cuba-Literato Azorín

Iluminació Ornamental Plaza i Elecfés organitzen un espectacle de manera permanent.

Han guanyat el sext premi per culpa d’una fallada elèctrica que els va retardar a l’hora de la visita del jurat.

: Valencià