Culla iniciarà el pròxim divendres el seu camí a Sant Joan de Penyagolosa

Els veïns del municipi recorreran a peu els prop de 60 quilòmetres, d'anada i volta, que els separen de l'enigmàtic ermitori en terres de Vistabella del Maestrat.

621

En la matinada d’aquest divendres 1 de juny, com fa més de 600 anys, el poble de Culla emprendrà el seu camí penitencial fins a Sant Joan de Penyagolosa.

Prop de 300 veïns del municipi i visitants, recorreran a peu els prop de 60 quilòmetres, d’anada i volta, que els separen de l’enigmàtic ermitori en terres de Vistabella del Maestrat. Els documents més antics que es conserven sobre aquesta rogació participativa daten de l’any 1404, per la que és considerada una de les més antigues de la província Castelló. L’objectiu d’este tipus de rogacions d’origen medieval sempre va ser el d’implorar pluges que proporcionaren bones collites; així com la gràcia de Déu, salut i pau, tal com s’esmenta en el cant tradicional del ‘O Vére Déus’.

Durant el trajecte es realitzaran les habituals parades en llocs de gran valor històric i natural com el riu Montlleó, Sant Bertomeu, la Font de l’Alforí o la Font de l’Espino. La comitiva seguirà la formació, pràctiques, resos, dieta i tradicions que marca la consueta fins a l’arribada al santuari. Els pelegrins descansaran a Sant Joan tota la nit i iniciaran la volta el dissabte 2, no sense abans beneir la font situada enfront de la porta de l’ermitori, entonant al seu torn el ‘Au Mari Stela’. Es tracta d’un privilegi que únicament posseeix el poble de Culla, només li autoritzat per a fer-ho atés que, de totes les peticions dels pobles dels seus voltants, va ser la que va aconseguir l’anhelada aigua per als cultius en anys de moltíssima sequera. Quan fosquege arribaran al seu lloc d’origen, havent complit amb la tradició dels seus ancestres, i on una multitud de persones els donaran una càlida benvinguda.

L’alt valor etnològic, històric i cultural que posseeix, va ser determinant perquè el Ple del Consell aprovara la seua declaració com Bé d’Interés Cultural Immaterial. També forma part del projecte ‘Camins de Penyagolosa’, impulsat per la Diputació Provincial, perquè Unesco reconega els camins de peregrinació de l’interior de Castelló com a Patrimoni Mundial.

En paraules de l’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, “la nostra rogació és un acte ple sentiments arrelats i en els quals es gaudeix d’un ambient de fraternitat. Qualsevol persona que ho desitge pot participar, sempre amb una actitud de respecte abans de res el que en ella esdevindrà”. Finalment, Fabregat vol convidar “a descobrir aquesta joia patrimonial amb la qual el nostre poble i a gaudir de l’encant paisatgístic del camí”.