Culla estrena un mercat dominical de tòfona negra i productes locals

Naix amb l'objectiu de donar a conéixer el gran potencial culinari d'este fong i l'oferta turística del municipi entorn de la gastronomia.

El mes de novembre ha arrancat la temporada de recol·lecció de tòfona negra (tuber melanosporum), una campanya que es prolongarà fins al mes de març. Es tracta d’una de les menges naturals més exquisides de la gastronomia i l’interior de Castelló és un dels seus majors productors en tota Espanya.

Amb l’objectiu de donar a conéixer el gran potencial culinari d’este fong i l’oferta turística del municipi entorn de la gastronomia, cada diumenge a partir del pròxim 29 de novembre, el barri antic de Culla acollirà el primer ‘Mercat de la Tòfona Negra i Productes del Maestrat’.

Es tracta d’un mercat ambulant setmanal, amb 18 punts de venda, en el qual es podrà adquirir tòfona fresca directament del truficultor i a preus molt competitius, així com altres productes locals com a mels, olis, fruita seca, embotits, formatges, pa o rebosteria típica. A més, este esdeveniment és l’excusa perfecta per a conéixer l’important patrimoni històric i cultural amb el qual compta este municipi de l’Alt Maestrat, declarat un de ‘Els Pobles més bonics d’Espanya’.

Esta interessant proposta és una iniciativa de ‘Culla 20 30′, un col·lectiu privat creat recentment per un grup d’empresaris autòctons, que té la intenció de promoure i sumar oportunitats de futur en la dècada vinent a Culla. Tal com han afirmat des de l’organització, “este mercat ambulant és únic en tota la geografia espanyola, no existeix cap altre amb la mateixa assiduïtat i amb venda directa al consumidor final, sense intermediaris”. A més, han afegit que “la nostra intenció, salvant les distàncies, és emular als clàssics mercats de l’Occitània francesa, posant a l’abast del consumidor local este tresor culinari encara desconegut per molts”.

Cal destacar que més del 80% de la producció nacional acaba en el mercat francés, a causa de l’alta demanda de tòfona al país gal. De la mateixa manera, a Espanya encara continua sent un producte desconegut, encara que el seu consum ha experimentat, en els últims anys, un constant creixement a causa de la seua utilització en els restaurants de grans xefs.

L’activitat també compta amb el suport de l’Ajuntament de Culla, que ha volgut sumar-se a un projecte fonamental per a promocionar el talent, combatre la despoblació i dinamitzar econòmicament la localitat.

ValenciàEspañol