Cullera injecta 2,7 milions de litres per a mantindre el nivell de la Bassa de Sant Llorenç

La sequera i el període estiuenc havien deixat la làmina d'aigua sota mínims

L’Ajuntament de Cullera ha injectat 2,7 milions de litres d’aigua en la Bassa de Sant Llorenç amb la finalitat de mantindre el nivell de la llacuna que havia baixat fins a extrems preocupants en les últimes dates.

L’operació s’ha desenvolupat al llarg dels dos últims dies i s’ha efectuat per part del Sindicat de Regs de Cullera a través de la seua estació de bombeig de la séquia del Cano.

L’aportació extraordinària ha abocat 10.000 litres per minut en este espai natural que s’emplaça en la zona nord del terme municipal en ple Parc Natural de l’Albufera.

La sequera i l’època estiuenca han sigut dos factors clau perquè la Bassa haja vist de nou baixar els seus nivells fins a deixar sota mínims la làmina d’aigua; un episodi que no és la primera que succeeix, ja que s’ha repetit constantment al llarg de l’última dècada, segons les dades del consistori.

El nou regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Bernat Escolà, ha assenyalat que el transvasament era «urgent i necessari» donat que «la biodiversitat de la bassa podria haver-se vist seriosament afectada».

S’espera que la injecció permeta normalitzar la situació encara que les autoritats municipals són conscients que no deixa de ser una solució temporal.

Pla de restauració

Per això, Escolà assenyala que el consistori treballa ja en l’elaboració d’un pla de restauració la bassa i el seu entorn natural.

De moment, l’Administració local ha començat a tramitar l’adquisició de terrenys al voltant de la llacuna per a poder accedir fins a ella. I és que les parcel·les dels voltants són de propietat privada el que dificulta, i molt, qualsevol classe d’actuació sobre aquesta.

La intenció és treballar conjuntament amb el Parc Natural per a tornar a recuperar una llacuna que viu enormes fluctuacions d’aigua al llarg de tot l’any. A l’estiu sol baixar la quantitat d’aigua embassada fins a extrems límit encara que, habitualment, els nivells es recuperen durant les estacions plujoses.

A més de la sequera, la sobreexplotació dels aqüífers també afecten la sostenibilitat de la Bassa de Sant Llorenç, que corre el perill de salinitzar-se.

ValenciàEspañol