Cultura convida a contemplar el món amb una mirada estètica a través de la iniciativa “Dénia, una obra d’art”

S’han instal·lat marcs a l’inici de la Cova Tallada i a la zona de la Marina El Portet.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Dénia ha encetat la iniciativa “Dénia, una obra d’Art”, dirigida per l’artista deniera Arminda Garcia.
El projecte té com a objectiu impulsar l’actitud creativa i la mirada estètica a través d’una sèrie de marcs que es disposen en punts estratègics de la ciutat, convidant-nos a contemplar les escenes que hi apareixen a través d’ells. Junt amb Garcia, ha presentat la proposta el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Dénia, Rafa Carrió, i la tècnica del departament, Maribel Font, en la zona de la Marina el Portet, on es troba ubicat un dels marcs.
Tal com ha explicat l’edil, a més d’“emmarcar una visió i implicar-te amb ella”, l’activitat “convida a la gent a contemplar la realitat i la quotidianitat a través del marc com si fóra una obra d’art”. L’autora del projecte ha detallat que es tracta d’un joc que “facilita l’entrenament de la mirada estètica enllaçada a la vida i els paisatges”. D’aquesta manera, existeix una interacció amb el que ens envolta que propicia oportunitats d’interpretació i valoració més profunda dels espais, la qual cosa “ens permet alliberar-nos de la manera ordinària de veure les coses, per a connectar-nos amb la naturalesa creativa del món”.
El projecte està composat per tres fases. La primera d’elles consta de la instal·lació de marcs en punts estratègics per posar en valor i emmarcar escenes de la naturalesa i els paisatges propis que “ens permeten descansar el nostre diàleg intern”. Pel moment, se n’han ubicat dos: un a la zona de la Marina El Portet i altre a l’accés de la Cova Tallada (carrer de Via Làctia); i s’estan gestionant dos noves ubicacions que “reunisquen les condiciones tècniques i artístiques adequades”, segons ha explicat Font.
La segona fase, a realitzar pròximament, es correspon amb un segon nivell d’entrenament que consisteix a instal·lar marcs a doble cara en carrers concorreguts per “atrevir-nos a contactar amb el que veiem” i viure el present com una obra d’art. Una mena de “meditació de carrer”, ha dit García.
La tercera fase implicaria una sèrie de “retrats” emplaçant uns marcs menuts en llocs d’interacció quotidiana, amb què practicar una doble contemplació i “promoure el vertader encontre i la presència, al no sostenir-nos en el diàleg intern amb el qual filtrem el món”, ha afegit la directora del projecte.
“Dénia, ciutat d’art” és una acció filosòfica i artística que també busca crear una comunitat d’investigació participativa per tal de recollir, nodrir i donar a conéixer les veus i les accions que donen llum a l’acte creatiu i que inspiraran aquestes intervencions als espais públics.
És per això que, entre les accions del projecte, es troba la creació i manteniment de canals en les xarxes on compartir reflexions entorn a la creativitat i la reflexió filosòfica. A més a més, es realitzaran visites guiades interpretatives que expliquen les condicions, possibilitats i funcionament de la mirada estètica, així com el disseny de propostes d’intervencions en aquests espais.
El projecte es presentà públicament a la ciutadania ahir dimecres, 28 de març, a les 18 hores, en la zona de Marina el Portet, on es mostraren també els marcs impresos en targetes amb el lema “Comences a mirar a través del marc i acabes mirant en una obra d’art” per a repartir entre els ciutadans i turistes i donar a conéixer el projecte.

ValenciàEspañol