17 C
Valencia

Cultura tramita la declaració de BIC immaterial les “Normes de Castelló”

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Cultura presentarà demà al ple del Consell la incoació de l’expedient de la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial a favor de les Normes de Castelló. «Aquesta tramitació romania arxivada i ara s’ha reactivada atesala rellevància d’un patrimoni cultural i lingüístic com són les Normes de Castelló, perquè és de justícia, perquè són un referent de la normalització de la nostra llengua i de la seua regularització, i perquè aquest expedient és fruit d’un acord amb l’Ajuntament de Castelló que feia anys que estava guardat en un calaix i que nosaltres per fi l’hem tret per a dignificar la nostra llengua i el que va significar eixa signatura de les Normes de Castelló», ha explicat el conseller Marzà.

Les Normes de Castelló, també conegudes com a Normes del 32, van nàixer del consens de literats, gramàtics ilingüistes per tal d’afrontar tots els canvis que estava experimentant la llengua en una societat canviant i, així, garantir-ne el seu ús social, administratiu i acadèmic. És per això que la normativa que genera actualment la màxima institució en matèria lingüística, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, es basa en les Normes de Castelló.

En aquest sentit, Enric Nomdedéu, vicealcalde de Castelló de la Plana, recorda que “ja en 2010 vaig demanar la declaració BIC de les Normes de Castelló. Aquesta moció va rebre el suport de tots els grups polítics del consistori, de la Universitat Jaume I i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua però mai no va ser aprovat per l’anterior Consell valencià; fins i tot després de ser recomanat per la Diputació de Castelló, que també va votar a favor amb unanimitat”.

- Publicitat -

Ara, aquest reconeixement, huitanta-tres anys més tard, és un tràmit necessari per tal que els parlants prenguenconsciència de la necessitat de seguir una normativa i per tal d’assolir el ple suport institucional mitjançant el seu ús i promoció.

A més de les Normes de Castelló, la resolució d’incoació inclou també les instruccions per a protegir-les, a través de les competències de la Generalitat Valenciana per al seu normal desenvolupament i pervivència i la conservació dels seus valors.

- Publicitat -

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DipVal_PMUS Ayora

Segueix-nos

13,311FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

L’Alcora prepara una estratègia per a captar fons europeus

S'ha creat una taula de treball integrada per representants dels tres grups polítics amb representació a l'Ajuntament.

Les Corts Valencianes declaren Manises ‘Ciutat Valenciana de la Ceràmica’

El parlament valencià reconeix la dedicació ininterrompuda a la ceràmica del nostre municipi durant centúries i el factor únic que la caracteritza.

Gandia adjudica les obres de l’Ies Ausiàs March per 7’2 milions d’euros

Els treballs de rehabilitació integral de l’edifici original i l’ampliació del centre duraran 24 mesos.

El Casal Jove de Sagunt acull la quarta jornada de Lluna Plena

Les activitats que tindran lloc el dissabte, 28 de novembre, han sigut proposades i organitzades per l'equip de Corresponsals IES.

La Comunitat Valenciana proposa reunions de fins a 10 familiars a les celebracions nadalenques

La consellera de Sanitat Universal i Sanitat Pública, Ana Barceló, ha anunciat en una roda de premsa aquesta vesprada que la Comunitat Valenciana ha...
- Advertisement -

: Valencià