Marzà defensa garantir la “màxima presencialitat” als centres en la tornada al setembre

Es proposa que en Infantil i Primària l’alumnat torne a les aules cada dia, garantint les mesures de seguretat i organització necessàries. A més es garanteix el servei de menjador i transport així com l'horari.

El conseller Vicent Marzà i el secretari autonòmic Miquel Soler s’han reunit esdte dijous amb agents de la comunitat educativa en el Fòrum Educatiu Valencià conformat per la Conselleria, pares i mares, directores i directors de centres, representants del professorat i representants dels centres concertats per fer-los arribar les propostes d’educació pel proper curs escolar i la gestió de la ‘nova normalitat’.

La clau d’organització valenciana gira entorn de la presencialitat i la seguretat a les aules com a eix principal; el manteniment de la distància de metre i mig entre alumnes als espais educatius tal com marca el Reial Decret-llei 21/2020; la reducció de ràtios a les aules sempre que siga possible i l’organització singularitzada per a cada centre educatiu tenint en compte les seues característiques particulars, en col·laboració amb els mateixos centres.

Marzà ha afegit: “Considerem que cal treballar per a garantir la màxima presencialitat lectiva perquè tota la societat s’està adaptant a la nova situació i l’educació no es pot mantindre al marge. Després de mesos de formació a distància, l’alumnat s’ha de reenganxar a la seua rutina educativa. Els centres educatius són espais d’aprenentatge, però també de socialització i desenvolupament emocional dels xiquets, xiquetes i joves. Espais relacionals i principal instrument de reducció de les desigualtats”.

En esta línia, el secretari autonòmic, Miquel Soler ha explicat que “amb eixe principi general estem treballant per a aconseguir que el 100 % de l’alumnat d’Infantil i Primària vaja a classe cada dia en el seu horari habitual, incloent-hi els serveis complementaris de menjador i transport escolar”.

En els casos que calga fer adaptacions es treballarà en funció de la grandària de les aules i allà on calga es reduiran les ràtios i es faran més grups. La Conselleria traslladarà als equips directius dels centres educatius que ho necessiten una proposta de models organitzatius. D’acord amb això, cada centre configurarà la seua organització i explicitarà les necessitats concretes per al seu centre i la Conselleria facilitarà les solucions.

En el cas de Secundària, Batxillerat i FP la proposta de la Conselleria és que la formació de l’alumnat siga 100 % presencial, amb els horaris lectius habituals.

En els casos que no es puguen adoptar les mesures de seguretat pel nombre d’alumnes i les dimensions de les aules, la Conselleria proposa que es treballe en una fórmula basada en l‘assistència a classe de l’alumnat en dies alterns. Cada grup d’alumnes es dividirà en dos i es configurarà una assistència basada en aquesta alternança.

En este sentit, un grup assistirà a classe un dia i el següent el dedicarà a treballar continguts a casa que els ha proporcionat el seu professorat. D’esta manera s’assegura també un seguiment formatiu més individualitzat per alumne, ja que els grups seran molt més reduïts. En este cas es propiciarà l’assistència presencial diària a l’alumnat dels primers cursos de l’ESO.

Així mateix, es dissenyaran en cooperació amb el Ministeri, més programes de reforç per a l’alumnat de l’ESO, en la línia dels que actualment estan ja en marxa a molts instituts a les vesprades.

Els responsables d’Educació han volgut agrair a tota la comunitat educativa “la gran tasca que s’ha dut a terme estos mesos de confinament, desescalada i esforç organitzatiu que seguirem fent tots junts ara per a iniciar el curs, ja que esta serà l’aportació de la comunitat educativa al conjunt de la societat valenciana”.

Cal dir que totes estes propostes que ha traslladat Marzà formen part del 14 punts generals acordats amb el Ministeri i la pràctica totalitat de les autonomies després de la videoconferència en la Conferència Sectorial d’Educació convocada pel Ministeri d’Educació i FP amb els responsables de les comunitats autònomes.

CatalanSpanish