jueves, 20 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Qui es queda amb el gos quan hi ha una separació de parella?

Hem entrevistat a Juan Antonio Méndez, perit cinológic, per a obtindre informació detallada sobre la custòdia de gossos quan una parella se separa. Forma part de l'Associació de Perits Criminalistes d'Espanya.

La figura del perit cinológico naix en 2017, avalada per ACPE (Associació de Perits Criminalistes Espanyols), per a atendre tots els litigis on un gos siga present (no gestionen casos amb una altra mena d’animals, quant a custòdia es refereix).


El que té la propietat de l’animal, amb xip i cartilla al seu nom, normalment es queda amb ell”, aclareix Juan Antonio Méndez, perit judicial cinológic. No obstant això, la polèmica sorgeix quan l‘altra persona és la que s’ha estat fent càrrec del gos, respecte a les seues necessitats alimentàries i veterinàries es refereix. És llavors, quan pot contactar amb un expert perquè elabore un informe favorable per a reclamar la custòdia de l’animal.

Per a redactar l’informe pericial, l’expert ha de comprovar el vincle que té el gos amb les dues persones. També pot incloure un informe veterinari. Després ja depén de la decisió d’un jutge que pot variar depenent de si hi ha xiquets en la llar.

És un procés molt laboriós (que pot tardar dos mesos pels tràmits burocràtics), i el jutge sol decantar-se el jutge sol decantar-se per la part que s’ocupa de l’animal, i si hi haguera xiquets atén el benestar dels mateixos i de la persona que els tinga en custòdia

juan antonio méndez, perit cinológic

Méndez explica que “cal estudiar cada cas detingudament, ja que el gos residisca en dues cases no és el millor per a ell”. Per aixó, la custòdia compartida no és una opció ideal.

Per exemple, si el gos ha estat vivint durant anys en un xalet, amb molt d’espai per a córrer i, en separar-se la parella, ha de viure amb el seu propietari o propietària, que resideix en un pis, suposaria un gran canvi per al cànid, que podria repercutir negativament en el seu comportament. Pel que si l’altra part continuara vivint en el xalet i reclamara la custòdia, el jutge podria fallar al seu favor, prevalent el benestar de l’animal sobre la titularitat.

“Recomanem que, davant una separació, els canvis per al gos siguen els mínims. És important que viva en un espai semblant i les circumstàncies diàries no canvien extremadament”, aconsella el perit.

Últimas noticias

Contenido relacionado