15.8 C
Valencia

La Declaració Valencianista de 1918, cent anys de la publicació que reivindicava el nacionalisme valencià

L'Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc presentarà el 23 de novembre un nou text adaptat a la societat valenciana del segle XXI

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El 14 de novembre de 1918, el diari La Correspondència de València publicava la Declaració Valencianista. Este manifest, que va suposar un punt d’inflexió en la història del valencianisme, es va crear en un moment d’auge dels moviments regionalistes a Europa. La Unió Valencianista Regional i la Joventut Valencianista van impulsar un escrit on s’arreplegaven les reivindicacions del nacionalisme valencià després de dècades d’iniciatives socials i culturals.

La Declaració Valencianista explicava huit punts arreplegats en quatre blocs: plantejament conceptual, relacions amb l’estat central, règim intern i relacions entre els municipis i estats federats. En ella es reclamava un “estat valencià” amb “plena sobirania” i una “hisenda pròpia” amb la capacitat de “mancomunar-es amb altres estats” de la futura Federació Ibèrica. A més, este clam nacionalista atribuïa una personalitat pròpia als valencians que “pel fet de la seua existència i per la voluntat dels seus components” tenien dret a construir “un Estat amb el poder de donar-se ell mateix la seua forma i la constitució“.

Este Estat Valencià reconeixia la seua “compatibilitat”amb una mena de federació espanyola, però gaudint “d’una plena sobirania sense cap intromissió estranya“. Altres reclams eren la cooficialitat del castellà i el valencià, l’autonomia local i la descentralització del territori a través d’entitats com ara comarques.

La Nova Declaració Valencianista

Amb motiu del centenari de la Declaració Valencianista, l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc va obrir un procés per a elaborar un nou manifest amb l’objectiu de “actualitzar el pensament i discurs polític valencianista i adaptar-ho a les circumstàncies del País Valencià actual”. Del 24 de setembre al 19 d’octubre es va establir un període per a poder enviar idees i propostes i, tal com indiquen des de l’associació, el nou text serà presentat el pròxim 23 de novembre a les 20h en el Centre de Cultura Contemporània del Carme. El presentador i conductor de l’esdeveniment serà el mag Rubén Aparisi,mentre que la cantautora valenciana Gem posarà el toc musical a un dia que pretén mostrar una actualització de la Declaració Valencianista per als valencians i les valencianes d’ara i de futures generacions.

- Publicitat -

El Tirant ja va redactar un llibret commemoratiu l’any 2008, quan la Declaració complia el seu 90é aniversari.

 

- Publicitat -

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,650FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma
- Publicitat -Apunt

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià