18 C
Valencia

La Delegació de Memòria Històrica debat sobre “l’abandó” a les víctimes del franquisme

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Més d’un centenar de persones van omplir ahir el Saló Gregori Mayans del MUVIM per a participar en la Jornada Municipalista sobre la Querella Argentina contra els crims del franquisme que organitzava la Delegació de Memòria Històrica conjuntament amb la Plataforma Valenciana de Suport a la Querella Argentina.

La diputada delegada de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, va inaugurar l’acte explicant la implicació de la corporació provincial en la lluita contra la impunitat. En aquest sentit, Pérez Garijo va recordar que “la Querella Argentina és la única denúncia oberta en el món contra els crims del franquisme que, paradoxalment, s’instrueix a un jutjat de Buenos Aires.” “Quasi 42 anys després de la mort del dictador, els crims d’assassins, torturadors, lladres de xiquets i xiquetes, colpistes… continuen impunes.
Tant l’ONU com el Consell d’Europa han retret diverses vegades a l’estat espanyol el fet d’abandonar les víctimes del franquisme. Mai s’ha pres declaració a cap dels culpables, inclús algun dels membres de la dictadura han ocupat llocs de responsabilitat en democràcia. Que la justícia d’un altre país estiga fent el que mai ha fet la nostra és una vergonya”, va afegir Pérez Garijo abans de donar la paraula a Alberto Aznar, un jove advocat i membre d’Amnistia Internacional.

- Publicitat -

Aznar va explicar la darrera campanya engegada per Amnistía Internacional per a denunciar la impunitat dels crims de la guerra civil i el franquisme titulada “Justicia por navidad”, en la qual s’assenyalava el fet que “quatre organismes de Drets Humans de l’ONU han advertit al govern espanyol que està incomplint el dret internacional deixant a les víctimes i els seus familiars desemparades, negant el seu dret a la justícia i la veritat.” “En particular, l’estat espanyol no pot escudar-se en la prescripció i extinció de la responsabilitat penal, ja que la tortura, les execucions sumàries i la desaparició forçada poden constituir crims de lesa Humanitat”, va apuntar Aznar.

A continuació, va intervenir el magistrat i portaveu territorial de Jueces para la democracia, Joaquim Bosch, qui va utilitzar la inhabilitació del jutge Baltasar Garzón com a exemple del tractament judicial a la investigació dels crims del franquisme. En la seua opinió, “hauria de provocar-se un canvi en el terreny polític per a remoure la judicatura i que torne a obrir-se el debat”. “La derogació o la modificació de la Llei d’Amnistia per part del parlament espanyol generaria un gran impacte en aquest sentit”, va puntualitzar Bosch.

- Publicitat -

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

13,065FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Diputació de València activa el teletreball per a la mitat de la seua plantilla

• L'objectiu de la corporació provincial, amb una plantilla de 1.200 treballadores i treballadors, és garantir els serveis que presta la institució preservant la salut del funcionariat

L’equip municipal de Benaguasil compleix quasi el 60% del seu programa electoral en any i mig de legislatura

Quan es compleix pràcticament any i mig des de l'inici de la legislatura, l'equip popular de Benaguasil liderat per l'alcalde i diputat provincial Ximo Segarra Castillo, fa balanç de la gestió duta a terme d'estos primers divuit mesos.

Benitatxell tampoc cobrarà l’ocupació de terrasses als bars durant 2021

• Es tracta d'una nova mesura per a pal·liar els efectes de la crisi del Covid-19, junt amb les ajudes als autònoms i xicotetes empreses

València destina 1,6M€ per a ajudar als establiments hostalers i de la restauració

Tots els establiments que van sol·licitar l'ajuda i compleixen els requisits s'han beneficiat de la subvenció per al suport al sector de la restauració

Sanitaris de l’UCI del General, desbordats per la falta de mitjans davant l’augment de casos COVID

La última víctima mortal portava 40 dies hospitalitzada. D'altra banda, personal de l'hospital denuncia que els obliguen a portar els EPIS de seguretat més hores de les recomanables perquè no hi ha prou material de protecció.
- Advertisement -

: Valencià