Delgado assegura que la memòria històrica “és una eina per a dignificar la democràcia”

La ministra de Justícia ha visitat el cementeri civil de Castelló per a recordar a les víctimes del franquisme i ha ratificat el compromís del PSOE per a "mirar al futur, però amb ixa memòria del passat

La ministra de Justícia en funcions i candidata al Congrés dels Diputats, Dolores Delgado, ha visitat el cementeri civil de Castelló per a retre homenatge a les víctimes del franquisme i ha assegurat que la memòria històrica és una eina per a retornar la dignitat democràtica. Delgado ha estat acompanyada per les candidatures del PSOE al Congrés i al Senat a Castelló el pròxim 10 de novembre, encapçalades per Susana Ros i Artemi Rallo, pel secretari general provincial, Ernest Blanch, el president de la Diputació de Castelló, Pep Martí, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, el secretari general de l’agrupació de Castelló, Paco Gil, i molts altres càrrecs i militants socialistes que després han acompanyat a Delgado a visitar el refugi antiaeri de Castelló.

“Estem ací per a recordar a les víctimes del franquisme. Pedro Sánchez va tindre el compromís ferm de dignificar la democràcia i això vam fer el dijous 24. Però, a més, és una victòria democràtica marcada per un mandat del poble sobirà a través d’una decisió ferma del PSOE i tot avalat pel Tribunal Suprem, la qual cosa vol dir que les accions que emprenem els socialistes tenen totes les garanties de democràcia. Ara, mirarem al futur amb ixa memòria del passat creient en la gran Espanya que tenim i que hem conformat totes i tots, malament que li malgrat alguns”.

Respecte a l’interés d’alguns ajuntaments de recuperar a les víctimes de les seues localitats soterrades a la Vall dels Caiguts, la ministra explica que “estem treballant i ho tenim previst, hi ha dificultats tècniques i científiques, però està el ferm compromís de poder exhumar a les víctimes de la Guerra Civil soterrades allí i retornar-les a les seues famílies per a donar-los una inhumació conforme a la dignitat i el seu record. Si es pot materialment, és un compromís institucional i de l’estat, perquè això és una política d’estat. Saldar aquest deute amb el nostre passat i avançar en el futur no és una cosa partidista, hauria d’estar tothom d’acord”.

Quant a la petició del canvi en el Codi Penal per part d’alguns magistrats en els casos relacionats amb la violència sexual, la ministra Delgado ha assegurat que “des del minut un de l’arribada del PSOE al Govern amb Pedro Sánchez, estem treballant per a la modificació dels delictes contra la llibertat sexual. Podem dir i hem mantingut que, si no hi ha consentiment, hi ha violència. Nosaltres pensem en les víctimes, per tant, és una altra de les coses per les quals necessitem un Govern estable, que puga desenvolupar tots els projectes que tenim en la motxilla i que defensen a les dones enfront de les violacions. Volem continuar treballant i volem aqueix futur i aqueixa estabilitat”.

Per la seua part, Susana Ros ha indicat que “és un plaer i un honor tindre a Castelló a la ministra De qui en aquests últims dies ha demostrat una vegada més la ferma intenció de retornar la dignitat democràtica a la societat espanyola. Li vull donar les gràcies perquè sempre ha defensat les llibertats i els drets dels espanyols i pel seu compromís amb la llibertat i la democràcia, perquè s’ha jugat la vida també com a fiscal contra el terrorisme. Quan parlem de democràcia i de dignitat ningú ens pot donar al PSOE, amb dones com Lola en el Govern, lliçons de patriotisme. Perquè patriotisme és democràcia i dignitat humana i això és el que representa aquesta ministra”.

CatalanSpanish