Un país impune per a la delinqüència agrària

El representant d'AVA-ASAJA ha denunciat que Espanya, en qüestió de delinqüència agrària, "és un país totalment impune i receptiu".

364
Guardia Civil Tráfico

El vicepresident segon de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), Bernardo Ferrer, ha denunciat que Espanya, en qüestió de delinqüència agrària, “és un país totalment impune i receptiu”, i que si no té mitjans per a millorar-ho, “s’han d’optimitzar”.
Ferrer ha fet estes declaracions als mitjans després de la reunió que ha mantingut el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, amb diversos representants del sector agrari per a repassar l’estat de la criminalitat en el camp.
Moragues ha fet balanç del primer trimestre de 2018, segons el qual, els robatoris en els camps s’han reduït un 8 per cent, la qual cosa ha qualificat de “bona notícia” i a la qual ha afegit el descens del 19,5 per cent que es va produir l’any passat.

Així mateix, ha destacat que en els equips Roca de la Guàrdia Civil, especialitzats a perseguir, prevenir i investigar este tipus de sostraccions, s’han incorporat cinc guàrdies civils nous als 51 que disposaven. El delegat del Govern ha animat al fet que els agricultors denuncien a través de l’aplicació mòbil “AlertCops”, que envia una alerta geolocalitzada als cossos policials, alguna cosa que considera “molt important”.

Per la seua banda, el representant d’AVA-ASAJA ha criticat que “estar a l’empar de les estadístiques” és estar “eludint la realitat” del camp, i que per a les institucions, “si no es denuncia, no hi ha fets delictius”. “Ha d’haver-hi una major contundència en les inspeccions”, ha remarcat Ferrer, i “ha d’haver-hi una traçabilitat” que especifique “d’on vénen i on deriven” els productes que es comercialitzen, amb un registre de tota la fruita que provinga dels camps.

Ha instat als organismes públics al fet que vagen als centres receptors, “que saben on estan”, ja que seria “una manera fàcil, eficaç i ràpida” de detectar la procedència dels furts.
Ferrer també ha reclamat que se situen càmeres de vigilància en “llocs estratègics” del món rural, com ja es fa en “àrees boscoses” per a prevenció d’incendis, o en els cementeris, “per les destrosses que es fan”. A més, ha criticat que en les seus de la Delegació del Govern o de les conselleries tinguen un complement de seguretat privada pròpia “per a agilitar la seua faena”, i que a les associacions agràries els “estranya” que els cossos de seguretat pública que “funcionen tan bé”, segons ells, no els apliquen per a les seues institucions.