01:02 - miércoles, 21 febrero 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Jutjat admet la denúncia de CSIF contra la Conselleria de Sanitat per no protegir als seus professionals

El sindicat va interposar accions judicials davant la "inacció", la qual cosa podria constituir delicte de prevaricació i d'homicidi imprudent.

El sindicat CSIF ha rebut la notificació del Jutjat d’Instrucció número 2 de València sobre l’admissió a tràmit de la seua denúncia contra Conselleria de Sanitat.

En este escrit, al Jutjat anuncia que també trasllada a Fiscalia les actuacions. CSIF va denunciar el passat 15 d’abril per via penal a Conselleria davant la falta de protecció al personal sanitari, la qual cosa podria constituir, entre altres, delicte de prevaricació per omissió o d’homicidi imprudent.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) explicava en la seua denúncia que “malgrat les recomanacions de l’OMS, de la declaració d’emergència sanitària internacional, de les recomanacions del Ministeri de Sanitat sobre este tema i dels escrits presentats per CSIF, Conselleria de Sanitat va incórrer en una evident inactivitat”, la qual cosa va causar la desprotecció dels seus treballadors.

El Jutjat d’Instrucció número 2 ha determinat, davant la denúncia de CSIF, procedir a “incoar diligències prèvies, de conformitat amb el que s’estableix en l’article 774 de la Llei d’Enjudiciament Criminal, per a esbrinar la identitat i circumstàncies de les persones responsables i la realitat dels fets succeïts, per si foren constitutius d’un delicte dels compresos en este article”. També anuncia que “passa les actuacions al Ministeri Fiscal a fi que informe sobre la competència i admissibilitat de la denúncia”.

CSIF va interposar denúncia contra “totes aquelles persones que per la seua condició d’autoritats i responsables de Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat i de qualsevol altra instància pogueren resultar criminalment responsables”. En aqueix escrit relatava com des del 31 de gener havia estat advertint a Conselleria del perill de la Covid-19 i preguntant pel material de protecció per al personal sanitari sense que l’Administració adoptara mesures.

El sindicat explicava aqueixa “inactivitat” amb detall, en la seua denúncia, i posava l’accent que “es constata de manera evident i es posa de manifest amb la falta absoluta o la ineficàcia dels mitjans de protecció posats per esta Conselleria a la disposició del personal que presta serveis en institucions sanitàries. Esta falta de mitjans és pública i notòria, i ha donat lloc a un elevat nombre de contagis entre professionals sanitaris i fins i tot a la defunció de diversos d’ells. Este personal infectat representa més del 15% del total de casos de contagis a la Comunitat Valenciana”.

CSIF recalcava en la denúncia que “l’obligació legal de protegir als treballadors per part de l’empresa, o en este cas administració ocupadora, implica també l’obligació de dotar-los dels mitjans preventius necessaris perquè facen el seu treball en les mínimes condicions de seguretat”.

La central sindical subratllava al Jutjat respecte a Conselleria que la citada obligació legal de protegir als treballadors “està sent incomplida de manera palmària per l’administració denunciada des del primer moment d’enfrontar l’epidèmia. A conseqüència de la seua inactivitat i falta de previsió malgrat els antecedents que coneixia o havia de conéixer, ha provocat que els seus professionals sanitaris hagen estat treballant amb bates permeables, impermeables, bosses de fem, les seues pròpies ulleres, ulleres de busseig i aquells altres mitjans que se’ls ocorre aguditzant el seu enginy per a protegir-se enfront de la Covid-19 i evitar la propagació de la malaltia davant la passivitat de l’Administració”.

CSIF defensa en la denúncia que aqueixa inacció de Conselleria “podria ser constitutiva d’un delicte de prevaricació per omissió tipificat en l’article 404 del Codi Penal, d’un delicte continuat contra els drets dels treballadors previst i penat en els articles 316, 317 i 318 del Codi Penal, així com de tants delictes de lesions i homicidis imprudents com a treballadors hagen resultat contagiats o morts pel virus Covid-19, a conseqüència de la inacció i falta de previsió de l’administració sanitària autonòmica”.

Últimas noticias

Contenido relacionado