martes, 16 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Desarticulada una organització dedicada a la tracta i explotació sexual

L’operació s’ha saldat amb la detenció de cinc persones i l’alliberament de tres de les seues víctimes. La informació obtinguda a través de fonts policials i la ràpida intervenció dels policies ha impedit, a més, l’explotació d’altres quatre dones que, després d’haver sigut captades per l’organització, també anaven a ser obligades a exercir la prostitució.

Una informació obtinguda pels investigadors, que apuntava al fet que una dona de nacionalitat brasilera podia estar sent traslladada contra la seua voluntat entre dues ciutats del sud d’Espanya per a ser explotada sexualment, va anar el detonant d’aquesta recerca que acabaria amb la desarticulació d’una xarxa criminal dedicada a la tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual.

L’organització captava en el seu país d’origen a dones joves en situació de necessitat a través dels familiars o persones de confiança dels proxenetes. Després d’açò, els ara detinguts enviaven diners a Brasil perquè els captadors adquiriren bitllets d’avió per a les víctimes i sufragaren qualsevol altra despesa derivada del seu trasllat a Espanya.

Una vegada en el nostre país, eren rebudes per membres de l’organització i traslladades immediatament a diferents cases de cites o habitacions llogades a aquest efecte, tant a Espanya com a Itàlia.

Canvis continus d’allotjament per a oferir “novetats”

L’organització llogava pisos i habitacions per a oferir els serveis sexuals de les joves als seus clients. Normalment la durada dels lloguers era bastant curta, entre una setmana i un mes aproximadament, amb el que les víctimes eren traslladades contínuament, havent pogut constatar-se pels investigadors la seua presència en més de vint-i-cinc localitats espanyoles i almenys en tres poblacions italianes diferents.

Aquest tràfec continu de dones entre els diferents pisos que controlaven els detinguts, els permetia poder oferir novetats contínuament als seus clients, la qual cosa els proporcionava majors beneficis econòmics.

Havien implantat el sistema que denominaven “la caixa” per a assegurar-se la fidelitat de les víctimes d’explotació

Els detinguts utilitzaven un sistema al qual denominaven “la caixa”, segons el qual cada persona de l’organització, incloses les dones explotades, havia d’ingressar mensualment una quantitat de diners que rondava els 1.000 euros. De l’aportat rebien una part prèviament estipulada a manera d’estalvi, i aquest fons comú els permetia pagar els trasllats de noves víctimes. A més s’asseguraven la fidelitat de les víctimes que ja estaven sent explotades en fer-les partícips dels beneficis obtinguts del seu treball. Si complien les condicions establides pels tractants, anaven restant deutes i més encara si captaven a altres dones i s’encarregaven de controlar-les. Aquestes noves víctimes eren denominades en clau per la mateixa organització com “floretes”, “filles” o “nebodes” i a vegades eren assignades a les mateixes víctimes -que les havien captat prèviament- com les seues parelles, treballant juntes en les mateixes habitacions o cases de cites.

D’aquesta manera anava creixent exponencialment el nombre de persones sota el control de l’organització i, per descomptat, els beneficis obtinguts per aquesta, doncs les víctimes més antigues feien les vegades de controladores de les nouvingudes, no sent necessari un nombre molt elevat de tractants per a mantenir tot perfectament supervisat. Els agents calculen que l’organització hauria explotat a quasi quaranta dones des que porta operant.

Cinc detencions i tres víctimes alliberades

Finalment l’operació s’ha saldat amb la detenció de dues persones a València, altres dues a Barcelona i una a Sant Sebastià, sent alliberades tres de les seues víctimes. A més, la ràpida intervenció dels agents ha impedit que quatre víctimes més anaren explotades per l’organització, en ser detectades en el moment en el qual estaven sent traslladades a les localitats on anaven a ser explotades.

Els agents també han dut a terme tres registres domiciliaris, dos a València i un en la localitat malaguenya d’Antequera, en els quals s’han intervingut set telèfons intel·ligents, tres ordinadors portàtils i valuosa documentació relacionada amb l’explotació de les víctimes, que estan sent analitzats per experts.

“Amb la tracta no hi ha tracte: denuncia-ho”

Aquesta operació s’emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d’Éssers humans amb Finalitats d’Explotació Sexual, engegat en 2013, i que va donar lloc a la creació de la Brigada Central contra la Tracta d’Éssers humans, adscrita a la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional. Amb l’engegada d’aquest pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900105090 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado