Desarticulada una organització criminal internacional que va cometre estafes per 5 milions d’euros

En l'Operació Estrep-Ciao, s'ha localitzat i recuperat, dels diferents comptes bancaris de l'organització, gran quantitat de diners ocults

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització criminal internacional dedicada a cometre estades mitjançant la modalitat del phising. L’organització, que estava perfectament estructurada i amb els rols dels seus membres plenament definits, es dedicava a estafar a empreses, amb les quals tenien prèviament algun tipus d’acord comercial, mitjançant atacs informàtics.

A més, els presumptes autors es guanyaven la confiança d’empreses legals mitjançant acords comercials apoderant-se, no solament de les seues dades empresarials, també de les seues contrasenyes bancàries i correu electrònic. Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van realitzar, de manera simultània, quatre registres a Màlaga, i van detindre a sis persones. A més, van intervindre ordinadors, targetes bancàries, multitud de documentació, joies valorades en més de 4.000 euros i 2.950 euros en metàl·lic.

A Castelló els agents van realitzar dos registres domiciliaris, així com el registre de tres empreses de ceràmica. També van detindre a 15 persones i van confiscar abundant documentació, 16.350 euros en metàl·lic i un vehicle d’alta gamma valorat en 150.000 euros. La denominada “Operació Ciao-Estrep”, ha permés embargar 78 comptes bancaris i ha aconseguit esclarir un blanqueig de capitals de cinc milions d’euros.

La investigació policial es va iniciar, tant en Lalín (Pontevedra) com a Jaén, gràcies a dues denúncies interposades les esmentades ciutats. En la denúncia de Jaén un empresari italià denunciava haver sigut víctima d’una estafa per valor de 132.000 euros. D’altra banda, La Guàrdia Civil de Lalín havia rebut una denúncia d’una empresa de Pontevedra en la qual manifestava haver sigut víctima de dues estafes, una per un muntant de 23.645 euros i una altra per 3.479 euros. Tant en la localitat de Pontevedra com en la capital de Jaén, els investigadors van començar a treballar en les referides denúncies fins que totes dues investigacions es van creuar. A partir d’aquest moment, tots dos Cossos de Seguretat van treballar a l’uníson.

Una organització criminal internacional

El mes d’agost del passat any, tots dos Cossos van investigar conjuntament. Els empresaris que havien presentat sengles denúncies –en Lalín i Jaén-, havien sigut estafats per internet mitjançant la usurpació dels seus comptes de correu electrònic aconseguint, en tots dos casos, la sostracció de grans sumes de diners.

Agents especialitzats de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil van analitzar minuciosament una innombrable documentació econòmica, bancària, fiscal i financera. Després de diverses gestions i l’ús de diversos mitjans tècnics i informàtics, van aconseguir localitzar una organització criminal desplegada internacionalment.

Desviació de diners a comptes bancaris de tot el món

Els presumptes autors, una vegada es feien amb els diners de les víctimes el desviaven a nombrosos comptes corrents que l’organització hi havia aperturat, mitjançant documentació falsa, tenint com a destinació final determinades empreses de ceràmica situades a Castelló. D’aquesta forma, blanquejaven els diners rebuts il·lícitament mitjançant exportacions, en determinats casos, de material enviat fins a Nigèria.

Els investigadors de tots dos Cossos de Seguretat, donada la magnitud de la investigació, van sol·licitar la col·laboració de diferents especialistes documentals de nombroses Ambaixades d’Europa i Àfrica, ja que l’organització criminal tenia accés a passaports sostrets i falsificats de multitud de països amb la finalitat de dificultar més encara la labor policial-judicial investigativa. En la major part dels casos, era difícil identificar als supòsits titulars dels passaports perquè aquests no existien físicament, resultant totalment impossible la seua localització. En aquest sentit, els agents van constatar que l’activitat delinqüencial no solament es realitzava a Espanya, sinó que també es duia a terme a Holanda, Xipre, Curaçao, Ucraïna, Mèxic, Suïssa, Alemanya, Dinamarca, Singapur, Regne Unit i els Estats Units.

Blanqueig de capitals per cinc milions d’euros

En l’Operació Estrep-Ciao, s’ha localitzat i recuperat, dels diferents comptes bancaris de l’organització, gran quantitat de diners ocults. A més, s’han immobilitzat i embargat 78 comptes bancaris de diferents entitats financeres. Els agents van realitzar quatre registres domiciliaris a Màlaga i van intervindre multitud de documentació, aparells informàtics, 2.955 euros en metàl·lic, així com joies valorades en més de 4.000 euros. Així mateix, van ser detingudes sis persones.

A Castelló, els agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional van realitzar dos registres domiciliaris i altres tres en empreses relacionades amb la ceràmica. Com a resultat van ser detingudes 15 persones i es va confiscar nombrosa documentació, targetes de bancàries, 16.350 euros en metàl·lic i un vehicle d’alta gamma valorat en 150.000 euros.

Una vegada realitzat el recompte de les quantitats obtingudes, presumptament de manera il·lícita, per part de l’organització criminal, el muntant final ascendeix a CINC MILIONS D’EUROS.

ValenciàEspañol