Desarticulada una organització delictiva dedicada a l’afavoriment de la immigració irregular cap a Regne Unit

L'organització, d'origen albanés, desplaçava de forma clandestina a migrants fins a Regne Unit, a través dels fèrries i vaixells.

Publicitat

La Guàrdia Civil, ha desarticulat una organització delictiva d’origen albanés, dedicada a afavorir la immigració irregular cap a Regne Unit desplaçant de forma clandestina a migrants, a través dels fèrries i vaixells que parteixen dels ports repartits per la cornisa cantàbrica i el litoral mediterrani.

En l’operació s’ha procedit a la detenció de 9 persones (8 de nacionalitat albanesa i un de nacionalitat brasilera), i s’han realitzat 11 registres on s’ha intervingut números dispositius telefònics i informàtics, targetes bancàries, targetes de remesadores de diners i diversos documents d’identitat i passaports de diferents nacionalitats i identitats.

PublicitatRovira  

L’operació es va iniciar a principis de 2018, quan els agents van detectar un augment considerable de ciutadans d’origen albanés que pretenien embarcar clandestinament amb destinació al Regne Unit, utilitzant per a això plataforma de ferris i vaixells que partien principalment del Port de Santurce i uns altres del litoral cantàbric.

Donats els antecedents existents sobre esta problemàtica, i atés que Espanya resultava un país de trànsit previ a la seua destinació final, en una primera fase de les investigacions es va concloure que, pel creixent i elevat nombre de persones localitzades, havia d’existir una estructura delictiva organitzada queestaria darrere.

Continuant amb les investigacions, els agents van poder constatar que esta
organització estaria composta per dues cèl·lules, un operand en Bilbao-Barakaldo-Sestao i una altra que estaria actuant en altres províncies per a proporcionar als migrants, bé des d’Albània o a través de contactes amb intermediaris residents en campaments establits en les proximitats portuàries de Santurce, la infraestructura necessària per a subsistir en territori espanyol fins a ser conduïts finalment per al seu embarque clandestí.

Estos embarques els realitzaven bé com a polissons en tràilers, contenidors, caravanes, habitacles en interior de vaixells i maleters dels vehicles estacionats en l’aparcament restringit de les navilieres, o partint de camions estacionats en àrees de descans pròximes als Ports, a l’espera d’embarcar en els fèrries que partien cap a Regne Unit.

Els ports utilitzats per l’organització han sigut el de Santander, Vigo, Ferrol, Ribadeo, Gijón, Avilés, Passatges i finalment València i Castelló.

Cal destacar el funcionament d’estes organitzacions, ja que adquireix especial rellevància el risc per a la vida o integritat física del migrant en les diferents fases d’ocultació per a l’afavoriment de la immigració irregular que duen a terme.

Als detinguts se’ls imputa un suposat delicte continuat contra els drets dels ciutadans estrangers, delicte contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic, falsedat documental i contra la salut pública; derivades de l’ús de targetes de crèdit suposadament sostretes, robatori de gasoil, robatori en interior d’habitatges i de la gestió i administració de plantacions de marihuana per al seu posterior comerç.

Durant el transcurs de la investigació han col·laborat en l’intercanvi d’informació la NCA (NationalCrime Agency) britànica, la Policia Nacional Francesa i EUROPOL.

La investigació, ha sigut desenvolupada pel Grup d’Informació de la Comandància de Bizkaia, juntament amb la Prefectura d’Informació de la Guàrdia Civil i els Grups d’Informació de les Comandàncies de Guipúscoa, Cantàbria i Castelló i ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Barakaldo i per la Fiscalia Provincial de Bizkaia.

PublicitatJuega Limpio Orihuela