13 C
Valencia

Desarticulada una xarxa especialitzada en la falsificació i posterior cobrament de xecs falsos

S'estima que el benefici aconseguit per l'organització podria ascendir a més de 760.000 euros.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, dins del marc de l’operació “BRAIN-CECI” desenvolupada a Castella-la Manxa, Madrid i Comunitat Valenciana, han desmantellat una activa organització especialitzada en la sostracció, falsificació i posterior cobrament de pagarés i xecs falsos.

S’ha detingut a 33 persones i s’ha investigat a altres tres, amb edats compreses entre els 23 i els 55 anys, pels suposats delictes d’estafa, falsificació de documents oficials i mercantils, usurpació d’estat civil, robatoris amb força i descobriment i revelació de secrets. S’estima que el benefici aconseguit per la xarxa podria ascendir a més de 760.000 euros.

Se’ls atribueix la comissió 1.640 infraccions penals, comeses durant els anys 2017 i 2018 a les províncies d’Albacete, Madrid, València, Alacant, Castelló, Murcia, Toledo, Ciudad Real, Guadalajara, Cuenca, Almería, Màlaga, Sevilla, Jaén, Granada, Córdoba, Cadis, Burgos, Soria, Palència, Segòvia, Salamanca, Valladolid, Zaragoza, Huesca, Teruel, Santander, Astúries, la Corunya, Lugo, Badajoz, Barcelona i Biscaia.

L’operació es va iniciar com a conseqüència de la comissió d’un delicte d’estafa en una sucursal bancària de la localitat albaceteña de Pozohondo. Després de les investigacions portades pels agents es van detectar a diverses persones que podrien conformar un important i complex entramat criminal dedicat a la sostracció, falsificació i posterior cobrament de pagarés i xecs falsos.

- Publicitat -

Organització perfectament estructurada i jerarquitzada

Era un grup perfectament organitzat i jerarquitzat. Tres dels seus membres exercirien funcions de direcció i coordinació, situats en la part superior de la piràmide. Seguidament es trobarien els “falsificadors”, amb una àmplia formació i especialització en la manipulació, adulteració i falsificació de documents identificatius i mitjans de pagament bancaris.

- Publicitat -

En nivells inferiors de l’organització estaven els “buzoneadores” o encarregats de sostraure la correspondència de les bústies de societats mercantils, quasi sempre en polígons industrials o directament de vehicles del servei de Correus, a la recerca de pagarés o xecs originals, els quals eren entregats als “Caps-falsificadors”, els qui els modificaven l’import, la data de venciment i les dades del beneficiari.

D’altra banda, altres membres de la xarxa, els “conductors”, eren els encarregats de reclutar i transportar fins a les sucursals bancàries triades per a perpetrar les estafes als “passadors”, que eren els autors materials dels cobraments. A aquests últims se’ls subministraven documents d’identitat falsa amb la seua fotografia i una signatura que fóra capaç de reproduir.

Per a donar veracitat als documents falsos es respectava la informació bàsica com seria la societat mercantil que emet el document, el seu núm. IBAN de compte bancari, la signatura del representant que consta en el document original i el número de sèrie d’aquest, aconseguint d’aquesta forma una major sensació de validesa.

Les falsificacions es realitzaven en els “laboratoris”, acreditant-se l’existència de, almenys, tres immobles dedicats a aquests menesters, la ubicació dels quals solament era coneguda pels “Caps” de l’organització. En ells, durant els registres practicats, es van localitzar ordinadors, impressores i escàners de màximes prestacions tecnològiques, així com la correspondència postal sostreta, documents ja falsificats i llestos per al seu ús, productes químics, tintes luminescents i tampons preparats per a simular les mesures de seguretat dels documents mercantils o d’identitat, així com paper de qualitat idèntica a l’utilitzat per a l’emissió legalment dels efectes financers.

Registres i efectes intervinguts

Durant la fase d’explotació es van practicar 4 registres en els habitatges de residència dels caps i en un pis utilitzat com a laboratori, on es feien les tasques de falsificació dels documents d’identitat i mitjans de pagament bancaris.

En aquests registres van ser confiscats una gran quantitat d’efectes o objectes relacionats amb la investigació.

L’operatiu ha sigut realitzat de forma conjunta per efectius de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (O.D.I.C.O. – Grup IX – Falsificacions i Estafes) de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Madrid de la Policia Nacional i agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Albacete.

Les diligències juntament amb els detinguts van ser posats a la disposició del Jutjat d’Instrucció Núm. 2 d’Albacete

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt Xixona

Segueix-nos

13,333FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Alcora
- Publicitat -Cuentacuentos
- Publicitat -Borriana_Comerç
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Biblioteca del Poble Nou de Benitatxell rep el premi María Moliner a l’animació de la lectura

L'objectiu del projecte 'Llegir de la mà' és inculcar l'hàbit lector als xiquets i xiquetes des de ben xicotets.

Amparo Navarro guanya les eleccions en la Universitat d’Alacant i es converteix en la primera rectora de la institució

La catedràtica de Dret Financer i Tributari s'ha imposat a José Vicente Cabezuelo amb un 53 per cent dels vots.

Onda estrena ‘oficialment’ Nadal amb l’encesa de llums

Dos óssos gegants han acompanyat l'alcaldessa i la regidora de festes en la màgia de l'inici d'unes celebracions que ofereixen una àmplia programació virtual i presencial amb més d'una vintena d'actes.

SAÓ guanya les eleccions al claustre de l’UJI

És la tercera vegada consecutiva que guanya els comicis electorals universitaris.

Sanitat registra 1.722 nous casos de coronavirus i 13 defuncions

Per províncies els nous casos positius són: 143 a Castelló, 520 a Alacant i 1.059 a València.
- Advertisement -

: Valencià