domingo, 21 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Desarticulada una xarxa responsable de 200 atacs a caixers automàtics

Durant un operatiu simultani desenvolupat en tots dos estats, han sigut arrestades 30 persones -21 en el nostre país i nou a Bulgària- i s’han practicat 14 i 42 registres, respectivament. Durant aquestes diligències de recerca s’ha intervingut una gran quantitat d’elements dissenyats per a ser instal·lats en caixers -bocatxos, teclats falsos, lectors, microcàmeres, altaveus, dispositius de magatzematge i altres accessoris-, material informàtic i més de 10.000 euros en efectiu.

Les dades de les bandes magnètiques de les targetes que obtenien amb els dispositius instal·lats en els caixers, els remetien amb gran rapidesa a membres de l’organització localitzats en països tan dispars com Estats Units, Costa Rica, Perú, República Dominicana, Malàisia, Filipines, Indonèsia o Vietnam. Els receptors de la informació clonaven els mitjans de pagament i els utilitzaven per a realitzar extraccions d’efectiu en caixers no actualitzats amb sistemes per a lectura de targetes amb xip i que permeten l’ús amb banda magnètica.

Més de tres anys de recerca

La recerca es va iniciar al febrer del 2014 en detectar-se un increment d’atacs a caixers automàtics mitjançant la col·locació de dispositius de skimming. Les primeres comprovacions realitzades sobre els dispositius d’emissió d’efectiu atacats van determinar l’existència d’una organització assentada a Espanya i amb ramificacions en diversos països de l’entorn europeu, a Àsia i Amèrica.

Durant el desenvolupament de les perquisicions es va identificar gradualment als presumptes autors de la instal·lació dels dispositius de copiat i es va poder concretar que es tractava de ciutadans búlgars. Per aquesta raó, a través de Eurojust i Europol, es va crear un Equip Conjunt de Recerca (ECI) amb Bulgària destinat a desmantellar l’organització investigada. En el marc d’aquesta col·laboració s’han dut a terme diverses reunions amb l’objectiu de coordinar les actuacions i s’ha mantingut un intercanvi constant d’informació, que ha explicat també amb la participació dels enllaços policials de tots dos països.

També en l’inici de la recerca es va poder constatar la gran mobilitat que tenien els membres de l’organització, detectats en llocs tan dispars com Gandia (València), València ciutat, Barcelona, El Racó de la Victòria (Màlaga), Madrid o Medina del Camp (Valladolid). Les seues estades, tant a Espanya com en tercers països, es limitaven al temps estrictament necessari per a la instal·lació dels dispositius i moltes vegades no anaven més enllà de 2 o 3 setmanes.

De la mateixa manera, es va comprovar que les dades de les bandes magnètiques de les targetes obtingudes amb els dispositius instal·lats en els caixers els remetien a altres membres de l’organització localitzats en països tan dispars com Estats Units, Costa Rica, Perú, República Dominicana, Malàisia, Filipines, Indonèsia o Vietnam. Aquests, per la seua banda, els utilitzaven per a realitzar extraccions d’efectiu en caixers que mancaven de sistemes per a la lectura de targetes amb xip i que permeten l’ús amb banda magnètica.

L’activitat desenvolupada per part dels membres de l’organització ha sigut tan intensa que, fins i tot el dia en el qual es va desenvolupar el dispositiu conjunt a Espanya i Bulgària, s’ha aconseguit recuperar dispositius col·locats en caixers automàtics a Madrid, instal·lats pels detinguts abans del seu arrest per part d’agents de la Policia Nacional.

Acció conjunta a Espanya i Bulgària

Finalment, i després de concretar-se la data de l’operatiu per part del Jutjat d’Instrucció número cinc de l’Audiència Nacional, es va establir en els dies previs una videoconferència en la qual van participar investigadors d’Espanya, Bulgària i Europol, i en la qual es va acordar l’aportació per part de la institució europea de dos equips mòbils per a l’anàlisi de la informació que s’obtinguera durant el seu desenvolupament.

En el dispositiu simultani desenvolupat en tots dos estats van ser arrestades 30 persones, 21 a Espanya -en les províncies de València (14), Madrid (5) i Barcelona (2)- i nou a Bulgària. A més, es van practicar un total de 56 registres, 14 en el nostre país -en les províncies de València (10), Madrid (3) i Barcelona (1)- i 42 a Bulgària, en els quals es va intervenir una gran quantitat d’elements dissenyats per a ser instal·lats en caixers -bocatxos, teclats falsos, lectors, microcàmeres, altaveus, bateries, soldadores, dispositius de magatzematge i altres accessoris-, material informàtic, telèfons mòbils i més de 10.000 euros en efectiu.

Dispositius pràcticament indetectables detectats per primera vegada a Espanya

La gran importància del material recuperat en els registres, radica en l’especialitat tècnica dels dispositius trobats. S’han trobat dispositius “clàssics” -compostos de lector de bocatxo i regletes amb microcàmeres-, i dispositius molt més sofisticats, skimmers coneguts com a “deep inside device” –detectats per primera vegada a Espanya-, que s’instal·len a l’interior dels caixers automàtics i són pràcticament indetectables, fins i tot pels tècnics de manteniment dels expenedors d’efectiu, dificultant en gran manera la seua detecció tant per la persona encarregada de la instal·lació i la seua recuperació per part de la Policia.

Últimas noticias

Contenido relacionado