Desmantellada una organització criminal dedicada a estafar tant nacionalment com internacional

Els detinguts van aconseguir estafar més 24.000 euros amb estespràctiques il·lícites.

L’Equip d’investigació dels delictes telemàtics de la Guàrdia Civil de Llíria, en el marc de l’operació “PARSYOP”, ha procedit a la investigació de quatre suposats autors d’estafes, mitjançant el modus operandi “Man in the Middle”, en la qual els ciber-delinqüents suplanten correus electrònics en els quals s’acorden pagaments entre empreses, fent ús per a això de correus electrònics amb nomenclatures similars als de les empreses mates de les seues activitats, aconseguint el desviament de la transferència a un tercer compte bancari de l’organització.

La transferència objecte de l’estafa tenia com a destinació un compte a nom d’integrants de l’escaló inferior del mateix grup criminal que actuaven com a “mula econòmica”, encarregats de procedir a la seua retirada en efectiu en caixers automàtics o a la seua transferència a tercers comptes de l’organització amb la finalitat de dificultar el seu rastreig, tot això a canvi d’un percentatge estipulat de l’efectiu.

Les investigacions es remunten a octubre de l’any 2017, arran de la denúncia presentada per una empresa de Chiva que informava que, després d’haver acordat amb una empresa de Hong Kong (la Xina) una comanda de material, esta última havia transferit els diners a un compte bancari el número del qual li havien facilitat l’empresa de Chiva mitjançant un correu electrònic.

Posteriorment, i al no rebre l’empresa destinatària la transferència de l’efectiu, s’adonen que este correu electrònic no pertanyia a esta empresa i que el número de compte de destinació havia sigut modificat.

Modus operandi
El grup criminal es trobava estructurat en diversos escalons amb una organització piramidal. Un escaló superior encarregat de la direcció del grup i l’organització de l’estafa, un escaló intermedi encarregat del maneig dels comptes i distribució de l’efectiu distret, captant per a això als integrants de l’escaló inferior, els quals anaven a ser emprats
com a “mula econòmica” per a l’obertura de comptes i conducta a la retirada en caixers de l’efectiu o transferir-lo a tercers comptes.

En el transcurs de les investigacions s’observa que l’operativitat d’esta organització s’estenia a un àmbit internacional, vinculant-la directament amb fets similars ocorreguts durant els anys 2017 i 2018 amb empreses de nacionalitat xinesa i espanyola.

Als autors d’estos fets se’ls imputen un delicte d’estafa per un valor total que ascendeix a més de 24.000 euros, així com els delictes d’usurpació d’estat civil, blanqueig de capitals, accés no autoritzat a programes informàtics i pertanyia a grup criminal.

La present operació culmine amb la detenció d’estes 4 persones, 2 homes i 2 dones de nacionalitats espanyola i nigeriana, amb edats compreses entre els 38 i 43 anys.

Les diligències instruïdes han sigut entregades en els Jutjats de Primera Instància i Instrucció núm. 1 de Requena.

CatalanSpanish