Desmantellada una organització criminal dedicada a falsificar xecs d’empreses

En el marc de l'operació “MUTATIO” realitzada per la Guàrdia Civil de Cullera i de la Pobla de Vallbona ha procedit a la detenció de 9 persones, pels delictes de blanqueig de capitals, estafa, falsificació documental i pertinença a organització criminal

Publicitat

Per part d’agents del Lloc Principal de Cullera i del Lloc Principal de la Pobla de Vallbona s’ha procedit a la detenció de 9 persones en el marc de l’operació “MUTATIO” per múltiples delictes contra el patrimoni, entre els quals cal destacar el blanqueig de capitals, estafes, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

Modus operandi

PublicitatRovira  

Aquesta organització criminal s’encarregava d’obtindre de manera fraudulenta xecs i pagarés que emetien diverses empreses. Una vegada en poder d’aquests xecs, els modificaven perquè figuraren en els mateixos quantitats molt més grans de les que hi havia originalment per a, seguidament, procedir a cobrar aquests xecs en alguna entitat bancària.

Quan tenien els diners en el seu poder, l’organització s’encarregava de realitzar múltiples transferències a diferents comptes bancaris per a emmascarar la il·lícita procedència i impedir o dificultar una eventual investigació policial.

És important ressenyar que aquesta organització criminal estava altament jerarquitzada. Les operacions eren sempre controlades i coordinades per la mateixa persona, que s’encarregaven de transmetre les comeses a la resta de components.

D’una banda, hi havia persones en l’organització que s’encarregaven d’obtindre comptes i mules econòmiques que cobraren els xecs en les entitats bancàries.
D’altra banda, estaven aquelles persones encarregades d’obtindre els xecs i modificar-los. Finalment i en la part més baixa de l’organització, trobaríem a les mules econòmiques que cobrarien els xecs i prestarien els seus comptes bancaris a canvi d’algun favor econòmic.

En aquesta operació es van realitzar, simultàniament, 5 registres en habitatges, localitzats en 4 poblacions de la província de València. En aquests registres els agents van trobar nombrosa documentació referent a l’activitat delictiva que l’organització criminal havia estat duent a terme durant els mesos anteriors.

La present operació culminà amb la detenció d’aquestes 9 persones, d’edats compreses entre els 43 i els 68 anys i d’orígens camerunés, congolés i espanyol, després de 7 mesos d’investigació, en els quals els agents han hagut de dur a terme un minuciós estudi dels moviments bancaris i els traspassos de diners que l’organització criminal feia amb l’objectiu de dificultar aquesta investigació.

Els detinguts van arribar a estafar 220.000 euros amb aquesta activitat il·lícita.

Les empreses que s’han vist afectades per tota l’activitat delictiva desplegada tenen la seua seu en diferents províncies del territori nacional: Madrid, Barcelona i Càceres.

Les diligències instruïdes han sigut entregades en els Jutjats d’Instrucció núm. 6 de Sueca.

PublicitatJuega Limpio Orihuela