Desmantellada una organització criminal lituana dedicada al tràfic d’éssers humans i explotació laboral

  • En l’operació “SANURA” s’ha procedit a la detenció de 6 persones i a l’alliberament de 12 víctimes.
  • Els detinguts captaven a les víctimes al seu país d’origen oferint-los falses expectatives de treball.
  • Una vegada a Espanya eren amuntegats en pisos i els obligaven a realitzar treballs en el camp sense percebre cap sou. L’operació de la Guàrdia Civil ha comptat amb el suport i participació de l’EUROPOL i Policia Lituana.

La Guàrdia Civil (UOPJ València) en col·laboració amb la Policia Lituana, en una operació coordinada per EUROPOL, ha desenvolupat l’operació SANURA una operació contra el tràfic d’éssers humans per a la seua explotació laboral.

En l’operació han estat detingudes 6 persones, 4 homes i dos dones d’edats compreses entre els 29 i els 60 anys, i de nacionalitat lituana als quals se’ls imputa els suposats delictes de tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, contra el dret dels treballadors, falsificació de documents, tràfic de drogues, lesions, coaccions i pertinença a organització criminal.

En l’operació s’han realitzat 5 registres domiciliaris, en les localitats de Sueca, Mareny de Barraquetes, Naquera i Olocau, on s’ha alliberat a 12 persones que vivien amuntegades en pisos i en condicions insalubres, a més les víctimes eren maltractades física i psicològicament perquè acceptaren continuar treballant.

Durant els registres es va confiscar 10.450 euros en metàl·lic, contractes de lloguer i línies de telèfon i Internet a nom de les víctimes. Els documents de caràcter personal i econòmic de les víctimes estaven també baix custòdia de l’organització.

Les recerques es van iniciar el passat mes de juny quan la Guàrdia Civil va detectar la presència d’aquesta xicoteta comunitat lituana realitzant tasques de treballs en els camps de cultiu de cítrics en els camps de València. A més de les labors de recol·lecció de cítrics amb horaris de sol a sol, els capitosts de l’organització utilitzaven als treballadors per a benefici propi, traslladant-los a altres localitats per netejar i cuidar dels seus propis fills.

La Guàrdia Civil va poder determinar que aquestes persones estaven sent obligades a realitzar treballs en el camp sense percebre sous alguns, amuntegats en pisos i en condicions insalubres.

Falses expectatives de treball

L’organització, composta per ciutadans lituans, s’encarregava de captar mitjançant l’engany a les víctimes, totes originàries de Lituània, oferint-los falses expectatives de treball al nostre país, ja que els deien que podrien exercir un treball ben remunerat amb la possibilitat de residir en un habitatge digne cobrant de 1.200 a 1.600 euros, quan veritablement solament cobraven 39 euros al mes.

Posteriorment eren traslladats a Espanya en furgonetes de la mateixa organització o en autobusos de línies regulars. Una vegada al nostre país, el responsable de l’organització comunicava a les víctimes la contracció d’un deute pel trasllat a Espanya.
Així mateix, l’organització els obligava a residir en el mateix habitatge en condicions d’insalubritat i seguretat, amb connexions il·legals a l’estesa pública, en habitacions o golfes i sense aigua calenta.
Dels diners que ingressaven se’ls descomptava una part per despeses de manutenció i del viatge pel trasllat al nostre país arribant algun treballador a percebre tan sols 39 euros per mes de treball.

Com a mètode de finançament el líder de l’organització es lucrava amb la venda de droga, podent intervenir unes 140 plantes de marihuana, així com l’equipament necessari per a realitzar la plantació (tipus indoor).

L’operació ha estat desenvolupada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de València, i ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Sueca (València).CatalanSpanish