Desmantellada una xarxa especialitzada en estafes a través d’internet

En l'operació s'han detingut i investigat a 23 implicats residents en diferents ciutats d'Espanya. Es calcula que van poder estafar més de 50.000 euros

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desmantellat una organització criminal especialitzada en la compra fraudulenta de telèfons mòbils a través d’una coneguda aplicació de telefonia mòbil que es dedica a la compravenda de productes de segona mà entre usuaris a través d’Internet.

S’han esclarit fins a la data un poc més de 100 denúncies, localitzant-se perjudicats en quasi totes les comunitats autònomes. El nombre total de víctimes està per determinar.
Les investigacions que es van desenvolupar en el marc de la denominada operació “Silver 7” es van iniciar el mes de novembre del passat any arran de la denúncia presentada per un veí de la localitat de Pontevedra de Ponte Caldelas que havia sigut enganyat en la venda d’un telèfon mòbil a través d’internet.

Les perquisicions realitzades per la Guàrdia Civil a través de l’Equip Territorial de Policia Judicial de Cangas (Pontevedra), en estreta col·laboració amb la Policia Nacional a València, van portar a la desarticulació d’un grup criminal organitzat amb ramificacions en diverses províncies espanyoles, al qual se’ls atribueix la comissió d’una mica més de 100 estafes en la compra fraudulenta de prop de 300 telèfons mòbils a través d’Internet, per mitjà d’una coneguda pàgina de compravenda de productes de segona mà.

La metodologia delictiva consistia a contactar amb les persones que tenien oferida la venda dels terminals telefònics a través d’aquesta pàgina. Una vegada que arribaven a un acord en el preu, passats uns dies el comprador l’informava el venedor que ja li havia transferit l’import a través d’un aplicatiu de la pròpia pàgina. No obstant això, li advertia que estava bloquejada l’ordre de pagament pel fet que, per error, li havia ingressat una quantitat de diners superiors a l’acordada.

La solució per a desbloquejar l’ordre d’ingrés i així poder rebre els diners acordats, passava perquè el comprador enviava per missatgeria el terminal i la quantitat en excés que pensava rebre, que normalment oscil·lava entre 300 i 400 euros.

Finalment, els telèfons mòbils els venien a través d’internet o en establiments de compravenda de segona mà i l’import del recaptat l’enviaven a altres persones que suposadament residien a Nigèria.

Conegut el modus operandi, es va poder determinar que a través d’aquest procediment es van efectuar 300 compres fraudulentes de telèfons mòbils des d’una mica més d’una vintena de ciutats espanyoles a través d’un entramat de persones que conformaven un grup criminal perfectament estructurat.

Una vegada identificats els receptors dels terminals es va dur a terme la fase d’explotació de l’operació que es va desenvolupar la setmana passada, amb el balanç provisional de 8 persones detingudes i 15 investigades a les quals se’ls acusa dels delictes d’estafa i pertinença a grup criminal.

Les detencions es van dur a terme en: Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Almeria, Màlaga, Granada, Guadalajara, Lleó, Salamanca i Girona.

ValenciàEspañol