27.3 C
Valencia

Detecten noves fosses de represaliats de la Guerra Civil en els cementeris de Paterna i Gandia

La Diputació de València presenta els resultats de la prospecció que confirma la veracitat de testimoniatges orals i ajudarà els familiars a recuperar les restes de les víctimes.

- Publicitat -AVL

El georradar ha confirmat que pot haver-hi noves fosses comunes de represaliats de la Guerra Civil en els cementeris de Paterna i Gandia. La prospecció encarregada per l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València detecta senyals d’enterraments al pati interior del cementeri de Paterna i en l’ampliació del de Gandia, i servix per a fitar les zones que s’excavaran a la recerca de les restes de víctimes del conflicte.

Ho ha explicat este dijous el responsable provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, qui avança que “després de delimitar les zones en les quals podrien trobar-se estes restes de represaliats, tant del bàndol republicà com del nacional, iniciem el procés per a realitzar les excavacions en les zones fitades i ajudar a les famílies en el procés de recuperació en el qual emprarem tots els mitjans tecnològics, humans i econòmics necessaris”.

Des que en 2015 creara la delegació de Memòria Històrica, la Diputació subvenciona al 100% el procés d’excavació, exhumació i identificació genètica sol·licitat per associacions de familiars i ajuntaments en fosses reconegudes i senyalitzades en diferents cementeris de la província. En el cas d’altres enterraments, com els del pati interior del cementeri de Paterna i l’ampliació del de Gandia, només consten testimoniatges orals de familiars que han de confirmar-se amb esta mena de prospeccions arqueològiques.

Suport a les famílies

El responsable de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, acompanyat pel tècnic de l’àrea Francisco Sanchis, el tinent alcalde de Paterna, Julio Fernández, i el regidor de Cultura de Gandia, Nahuel González, ha explicat que, en el cas de Paterna, “ja hi ha hagut reunions amb l’Ajuntament i les famílies de les víctimes per a signar un conveni que ens permeta iniciar les excavacions, una vegada tenim clares les zones en les quals poden trobar-se les fosses”.

Quant a Gandia, “també s’ha contactat amb les famílies per a iniciar el procés de recuperació de restes de represaliats republicans, en la part final de l’antic cementeri i als carrers amb nínxols de l’ampliació, on en el seu moment es van produir els afusellaments”. Esta localització l’explica l’arqueòleg Miguel Mezquida, un dels fundadors de ArqueoAntro.

Per part seua, Francisco Sanchis ha detallat que el pati interior del cementeri de Paterna presenta una curiositat: “encara que no podem confirmar al 100% que els enterraments detectats corresponguen a represaliats, en la part dreta esperem trobar les restes de víctimes nacionals, executades pel bàndol republicà, i en la part esquerra restes de persones del bàndol republicà afusellades pels nacionals”. A més, “tractem d’identificar les fosses d’on es van extraure restes per a transportar-los al Valle de los Caídos”, ha afegit Sanchis.

Amb esta prospecció i els contactes per a iniciar les excavacions, la Diputació de València manté la seua aposta per restablir la memòria i la dignitat i, sobretot, “per ajudar a les famílies a localitzar i recuperar les restes dels seus sers estimats”, assenyala el diputat de Memòria Històrica. Des que el departament va començar a funcionar fa 4 anys, la corporació provincial ha invertit més de 2 milions d’euros en accions que busquen completar el mapa de les fosses comunes i recuperar les restes dels represaliats. En este temps s’han exhumat i identificat, o estan en procés de fer-ho, prop de 800 cadàvers en diferents cementeris de la província.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,708FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Vila-real
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Diputació de Castelló estableix quatre dies de treball presencial i una jornada de teletreball

El diputat de Recursos Humans, Santiago Agustí, explica que amb esta resolució revisable d'adaptació a la nova realitat es pretén garantir la salut dels treballadors i els usuaris.

Moncofa sol·licita a la Generalitat que inicie ja les obres del centre de salut i l’ampliació de serveis

L'alcalde es reuneix amb representants de Conselleria per a conéixer la marxa d´este projecte tan important per al municipi.

Detenen a una dona per maltractar a l’anciana a la qual cuidava al seu domicili

La sospitosa va propinar puntades a la víctima, de 90 anys i malalta d'Alzheimer.

Onda reinventa la Fira de Sant Miquel i suma nous comerços

Tendes d'electrodomèstics, de ceràmica artística o d'esports s'han sumat enguany a esta fira del comerç que en lloc de concentrar les casetes d'expositors en un mateix lloc planteja una ruta per les tendes amb sortejos de vals regal.

Una línia de Tram connectarà Alacant amb l’hospital de Sant Joan

Ximo Puig ha anunciat esta mesura en el Ple de les Corts Valencianes.
- Advertisement -

: Valencià