Detingudes 30 persones per falsejament de parelles

L'organització desarticulada estava fortament assentada a Sagunt (València) i comptava amb ramificacions al Marroc, Bèlgica, França i Itàlia.

PublicitatAVL

Agents de la Policia Nacional han detingut a 30 persones que, presumptament, conformaven una xarxa il·legal dedicada a falsejar parelles de fet a Sagunt (València) per a regularitzar a immigrants d’origen magrebí. L’organització desmantellada estava fortament assentada en la localitat valenciana i comptava amb ramificacions al Marroc, Bèlgica, França i Itàlia, per la qual cosa EUROPOL va desplaçar a la localitat valenciana una oficina mòbil per a facilitar la coordinació entre països. Les falses parelles de fet estaven formades per dones espanyoles i immigrants homes, la qual cosa permetia a estos regularitzar la seua situació legal sol·licitant la targeta de residència de familiar comunitari. La xarxa comptava amb diverses empreses i gestories situades a Sagunt que donaven suport i cobertura a la seua activitat il·legal, per la qual haurien obtingut un benefici pròxim al milió d’euros.

La investigació va començar quan la Policia Nacional va tindre coneixement de possibles irregularitats en uns expedients de sol·licitud d’autorització de residència mitjançant unions de fet tramitats en la localitat de Sagunt.

PublicitatRovira  

Després de vàries gestions, els agents van poder determinar l’existència d’una organització criminal dedicada a l’afavoriment de la immigració clandestina mitjançant falses unions de fet, és a dir, una organització que estava especialitzada, presumptament, a promoure la formació de parelles de fet fraudulentes entre dones espanyoles i homes immigrants a fi de regularitzar la situació legal d’estos al país.

L’organització disposava d’empreses i gestories per a les seues finalitats

Els dos màxims responsables de l’entramat criminal -un espanyol i un francés, tots dos d’origen marroquí eren propietaris de diverses empreses a Sagunt. En eixes empreses eren donades d’alta com a treballadores les dones que havien sigut captades per altres dos membres de la xarxa una parella d’espanyols residents a Sagunt i que estaven disposades a simular les unions de fet, sempre sense convivència real, a canvi d’una contraprestació de 3.000 euros. Els agents van poder constatar que eixes dones no desenvolupaven cap activitat en eixes empreses, i que l’objectiu era acreditar els mitjans econòmics suficients per a complir amb un dels requisits exigits per a formalitzar la unió de fet. A més, l’organització utilitzava tres gestories, també situades a Sagunt, que s’ocupaven de realitzar tots els tràmits necessaris per a concloure amb èxit la regularització dels immigrants.

Els immigrants pagaven entre 8.000 i 12.000 euros

Eixos immigrants eren reclutats per membres que l’organització tenia distribuïts a Espanya, Bèlgica i França, cobrant a cadascun d’ells 8000 euros si es trobaven en la península, o entre 10.000 i 12000 euros si havien de ser traslladats des d’altres països a Espanya. Per a eixos trasllats, l’organització utilitzava l’empresa d’autobusos d’un dels seus membres, amb seu a Bèlgica, i que operava com una línia regular entre el Marroc i diferents països europeus. Esta línia també era usada per a blanquejar els diners de l’activitat delictiva, transportant els diners ocults en autobusos fins al Marroc.

Per a posar fi a l’activitat desenvolupada per l’organització criminal, els agents van dur a terme huit entrades i registres –set en domicilis i negocis de Sagunt i una en un domicili a Canet d’en Berenguer (València). S’ha procedit a la detenció de 30 persones -28 a Sagunt, 1 a València i 1 a Barcelona, a les quals s’atribueixen els delictes d’afavoriment d’immigració clandestina, falsedat documental i pertinença a organització criminal. Quatre d’elles han sigut ingressades a la presó sense fiança.

A més, els agents han confiscat 10.775 euros, un vehicle d’alta gamma, nombroses joies i abundant material informàtic i telefònic.