Detingut a Calp un holandés reclamat per França per liderar la major estafa europea de carn de cavall

L'arrestat ha sigut posat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, ja que està requerit per les autoritats judicials franceses.

La Guàrdia Civil ha tornat a detindre a Calp, Johannes Fasen, un holandés acusat de liderar des d’Espanya una xarxa que va dur a terme la major estafa europea lligada al comerç de carn de cavall no apta per al consum. L’arrestat ha sigut posat a la disposició del Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, ja que està requerit per les autoritats judicials franceses.

L’escàndol de la carn de cavall conegut com ‘Horsegate’ va saltar l’any 2013 en descobrir-se que una important càrnica francesa havia venut centenars de tones de carn de cavall fent-la passar per vedella i amb la qual es fabricaven plats precuinats com lasanyes, mussaques o xili.

La trama, descoberta inicialment al Regne Unit, estenia els seus tentacles a més d’una dotzena de països, on algunes reconegudes marques de menjar precuinat haurien utilitzat aquesta carn en l’elaboració de milions de plats, segons ha recordat aquest dimecres la Guàrdia Civil.

L’amo de l’empresa càrnica francesa ha sigut condemnat per aquests fets juntament amb l’ara detingut, que actuava com a intermediari juntament amb un altre ciutadà d’origen també holandés. Johannes Fasen, que residia a Calp, ja havia sigut detingut per la Guàrdia Civil en el marc de l”operació Gazel’ desenvolupada al juliol de 2017, trobant-se, fins al moment de l’última detenció, en llibertat provisional a l’espera de juí.

CARN DE CAVALL SENSE CONTROL

L”operació Gazel’ va ser desenvolupada per la Unitat Central Operativa de Medi ambient del Seprona de la Guàrdia Civil al juliol de 2017. Es va centrar en la venda de carn de cavall no apta per al consum humà en no estar sotmesa als controls preceptius que han de passar aquest tipus de productes.

La desarticulació d’aquesta organització es va saldar amb la detenció de 65 persones entre propietaris d’escorxadors, veterinaris i ramaders, a més del líder de la trama, l’ara detingut per reclamació de les autoritats franceses.

L’operació és considerada com una de les més importants coordinades per Europol, en existir gran quantitat de països de la Unió Europea afectats i els cossos policials de la qual van col·laborar amb la Guàrdia Civil en la desarticulació d’aquest entramat criminal.

Els fets pels quals va ser detingut en Espanya en el marc de l”operació Gazel’ són similars als quals li han fet ser condemnat a França pel Tribunal de Gran Instance de Paris. Davant la possibilitat que el condemnat poguera evadir-se de l’acció de la justícia, “donats els il·limitats recursos dels quals disposa”, les autoritats franceses van sol·licitar la seua detenció, iniciant-se una investigació per a la localització del reclamat el passat 23 de juliol en la localitat alacantina de Calp.

L’operació ha sigut realitzada per l’Equip de Fugits de la Justícia de la Unitat Central Operativa de forma conjunta amb el Servici de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil.

ValenciàEspañol