Detingut a València un encarregat de la descàrrega del ‘narcosubmarí’ de Pontevedra

Este últim detingut a València, a més de ser presumptament l'encarregat de la descàrrega de la droga, també tenia encomanat donar suport logístic als tres tripulants del batiscaf.

La Guàrdia Civil ha detingut a València este dilluns una sisena persona, un home originari de Galícia, per ser presumptament l’encarregat de la descàrrega dels més de 3.000 quilos de cocaïna ocults en el ‘narcosubmarí’ interceptat el 24 de novembre a Pontevedra, el primer d’estos semisumergibles detectat a Europa, segons han informat Europa Press fonts de la investigació.

La detenció s’ha practicat a mitjan matí a València capital dins d’un operatiu en el qual s’havia detingut amb anterioritat a altres cinc persones, les dues primeres de nacionalitat equatoriana el mateix 24 de novembre i els restants espanyols originaris de Galícia.

Este últim detingut a València, a més de ser presumptament l’encarregat de la descàrrega de la droga, també tenia encomanat donar suport logístic als tres tripulants del batiscaf. Una de les línies d’investigació obertes apunta al fet que la cocaïna anava a ser traslladada a un vaixell pesquer.

El ‘narcosubmarí’ va ser interceptat gràcies a la informació de diversos països el diumenge, 24 de novembre, encara que era objecte de perquisicions policials des d’aproximadament un mes abans. Eixe dia van ser arrestats dos equatorians i un tercer tripulant va aconseguir escapar d’un operatiu en el qual participaven agents de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i Vigilància Duanera.

Divendres passat a poqueta nit va ser arrestat a Vigo per agents del GRECO de la Policia Nacional el tercer tripulant del ‘narcosubmarí’, que portava encara el trage de neopré en el moment de la detenció. Ell i els dos equatorians –que van ingressar a la presó provisional després de declarar davant el jutge de Cangas– van provocar la inundació del semisumergible abans d’abandonar-lo nadant.

La detenció del tercer tripulant va portar en paral·lel a l’arrest, també el divendres, d’altres dos ciutadans de Galícia per part de l’Equip contra el Crim Organitzat (RESSÒ) de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Els tres detinguts el divendres han passat este dilluns a la disposició del jutjat en Cangas.

El ‘narcosubmarí’, d’una mica més de 20 metres d’eslora i el primer d’este tipus localitzat a Europa, va ser afonat pels seus propis tripulants el passat 23 de novembre en la zona de Punta Couso. En les últimes hores les forces de seguretat han localitzat un nou paquet que conté uns 25 quilograms de cocaïna i que ha sigut trobat en l’interior del ‘narcosubmarí’ mentre drenaven l’aigua i el combustible.

La troballa d’este nou bolic de cocaïna, que se sumisca als 152 localitzats amb anterioritat, serà inclòs en les diligències que es traslladaran al Jutjat d’Instrucció número 1 de Cangas. Mentrestant, efectius de criminalística continuen la realització de tasques dins del submarí amb l’objectiu de localitzar empremtes dactilars i altres proves.

Després de ser reflotat i remolcat fins al moll d’Aldán, els investigadors van localitzar en el seu interior, en una primera inspecció, 152 paquets amb un total d’uns 3.000 quilos de cocaïna, que hauria aconseguit en el mercat il·lícit un valor de 100 milions d’euros.

CatalanSpanish