1:44 pm - Saturday, 8 August 2020

Detinguts 25 membres d’una organització dedicada a la tracta i explotació sexual

- Publicidad -Reciplasa
SaguntaEscena
Borriana
GVAEconomia
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

 Entre els arrestats es troba la capitost de la trama, que havia fixat la seua residència a Hèlsinki per desvincular-se de l’activitat delictiva, i dos dels principals tractants que residien a Barcelona

 La xarxa estava assentada principalment a Benidorm i Màlaga, on prostituïen a les joves en jornades maratonianes, encara que també eren explotades en ciutats com Madrid, Barcelona, Soria o Gandia

 A més comptava amb ramificacions a Nigèria, Níger, Líbia i Itàlia, mantenint així el control sobre les víctimes durant totes les fases de tracta prèvies a l’explotació: captació, trasllats, allotjament, control, etc.

 Aquesta operació s’emmarca en el Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d’Éssers humans amb Finalitats d’Explotació Sexual i té activats la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb el Departament de Policia d’Hèlsinki (Finlàndia), han desarticulat una organització de caràcter internacional assentada al nostre país, que es dedicava a la trata i l’explotació sexual de dones a Benidorm (Alacant) i Màlaga principalment. Fins al moment hi ha 25 detinguts, l’última arrestada ha estat una dona durant el matí d’ahir a Madrid. Entre els detinguts es troben la capitost de la trama, que havia fixat la seua residència a Hèlsinki per desvincular-se de l’activitat delictiva, i dos dels principals tratantes que residien a Barcelona. Gràcies a aquesta operació han estat alliberades 16 de les seues víctimes. A més, la xarxa comptava amb ramificacions a Nigèria, Níger, Líbia i Itàlia, mantenint així el control sobre les dones durant totes les fases de tracta prèvies a l’explotació: captació, trasllats, allotjament, control, etc. Aquesta operació s’emmarca en el Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d’Éssers humans amb Finalitats d’Explotació Sexual que té activats la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes.

La recerca es va iniciar quan agents de l’Oficina d’Asil i Refugi de Madrid van detectar la presència de dues dones joves d’origen nigerià de les quals van sospitar pogueren estar sent víctimes d’un delicte de trata d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual.

Immediatament es va engegar una complexa recerca que ha portat a la Policia a la desarticulació d’una organització criminal dedicada a la trata de dones per a la seua posterior explotació sexual, així com al blanqueig dels beneficis obtinguts d’aquesta activitat criminal.

Un llarg i penós viatge fins a Itàlia

La xarxa comptava amb una important infraestructura a Nigèria, on eren captades la majoria de les víctimes: dones joves buscades entre els estrats més desfavorits de les principals ciutats en situació d’absoluta necessitat. Des d’allí s’iniciava la ruta migratòria utilitzada per portar-les fins al nostre país.

Les dones eren sotmetre-les a diversos rituals vudú per assegurar-se la seua absoluta fidelitat. Ja sotmeses, viatjaven juntament amb altres membres de l’organització fins a Níger. Després les traslladaven a Líbia i les deixaven a càrrec d’un home, que s’encarregava de controlar-les fins al moment d’embarcar-se rumb a Itàlia on arriscaven la seua vida en viatjar en embarcacions excessivament carregades i freturoses de qualsevol mesura de seguretat.

Una vegada a Itàlia, eren situades en centres d’acolliment per a immigrants, on esperaven a rebre noves instruccions. En aquest país l’organització disposava d’una xarxa d’allotjaments, composta per diversos pisos on albergaven a les víctimes després de treure-les dels centres d’acolliment. Un dels principals responsables de la xarxa, assentat en aquest país, era l’encarregat d’aquesta tasca, traient a les joves d’aquests centres i portant-les a algun dels pisos, on les mantenia sota el seu control fins al moment de viatjar rumb a Espanya.

Ja al nostre país, les víctimes eren immediatament explotades en l’exercici de la prostitució a Barcelona i Màlaga, amb la finalitat de començar a amortitzar la inversió realitzada al més aviat possible. Tan aviat com era possible, les traslladaven a Madrid, on les afeccionaven perquè sol·licitaren protecció internacional i, que d’aquesta manera, pogueren treballar per a l’organització sense tenir problemes en cas de ser identificades per la Policia.

Aquesta labor era desenvolupada per un altre dels responsables que estava assentat a Torrejón d’Ardoz (Madrid). Gestionava la documentació fraudulenta per sol·licitar asil i les allotjava mentre estaven a la capital. També les repartia posteriorment a les zones turístiques de tot el territori nacional i tramitava les corresponents places en els clubs d’alternació.

Importants beneficis retornats a Nigèria

A continuació, les víctimes eren traslladades a Màlaga i Benidorm, on s’allotjaven en pisos juntament amb altres membres de l’organització que els explicaven les normes que havien de seguir i s’encarregaven d’iniciar-les i posteriorment mantenir-les en l’exercici de la prostitució, sota el seu control permanentment.

Les dones havien de realitzar serveis sexuals cada dia durant jornades maratonianes, la qual cosa proporcionava a la xarxa ingents beneficis econòmics. Aquests eren canalitzats fins a Nigèria, on bona part dels mateixos s’utilitzaven per finançar nous episodis de captació i trasllat de víctimes, amb el que els guanys s’incrementaven contínuament. A més, per rendibilitzar encara més la inversió, les víctimes eren traslladades a altres localitats com Gandia o Soria on igualment havien d’exercir la prostitució en clubs d’alternació.

Barcelona i Hèlsinki, residències dels capitosts

L’avanç de les recerques va portar als agents fins a Barcelona, on residien habitualment dos de les principals tratantes amb la finalitat d’evitar que la Policia pogués relacionar-les amb l’activitat delictiva i des d’on es traslladaven a Benidorm puntualment per recaptar els diners procedents de l’explotació de les víctimes.

Després de diverses perquisicions va ser localitzada la principal capitost de l’organització, que havia fixat el seu domicili a la capital finlandesa, on vivia extremant les mesures de precaució per no ser identificada ni vinculada amb l’activitat delictiva ni amb les víctimes.

Amb tota la informació es va decidir portar una acció conjunta d’Espanya i Finlàndia -a través de Eurojust i en la qual a més ha participat Europol mitjançant l’enviament d’una oficina mòbil-, que s’ha saldat amb la detenció de 24 persones a Espanya – vuit a Madrid, cinc a Màlaga, quatre a Benidorm (Alacant), dues a Gandia (València), tres en Santa Coloma de Gramanet (Barcelona), una a Múrcia i una en Soria– i una més a Hèlsinki (Finlàndia), tots ells integrants de la citada organització i amb funcions clarament definides dins de l’estructura d’aquesta, així com amb l’alliberament de 16 de les seues víctimes.

A més s’han realitzat quatre registres domiciliaris a Espanya (Torrejón d’Ardoz, Santa Coloma de Gramanet, Benidorm i Màlaga) i un a Hèlsinki (Finlàndia), intervenint-se en els mateixos valuosa documentació comptable, resguards d’enviaments de diners i anotacions referents als principals països que formaven les rutes migratòries del nord d’Àfrica, material informàtic i nombrosos smartphones el contingut dels quals està sent analitzat per experts, no descantándose noves detencions.

“Amb la tracta no hi ha tracte: denuncia-ho”

Aquesta operació s’emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d’Éssers humans amb Finalitats d’Explotació Sexual, engegat en 2013, i que va donar lloc a la creació de la Brigada Central contra la Tracta d’Éssers humans, adscrita a la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional. Amb l’engegada d’aquest pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu  per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

La presència de Covid-19 en aigües residuals “s’estabilitza” a València però augmenta en alguns barris

La presència de la Covid-19 "s'ha estabilitzat" en el conjunt de la ciutat de València, encara que en diverses zones la tendència és "ascendent", en concret en els barris de Tres Forques, Fontsanta, Malilla, Torrefiel i el districte de Ciutat Vella, alguna cosa que ve a significar que el nivell de restes de virus detectats en aigües residuals per la Delegació del Cicle Integral de l'Aigua en estos barris "ha pujat".

Ferrando vista les instal·lacions de la planta embotelladora d’Aigua de Benassal

El delegat de Promoció Econòmica a la Diputació de Castelló, Pau Ferrando, s'ha desplaçat fins a la planta embotelladora d'Aigua de Benassal on s'ha reunit amb el gerent de l'empresa, Rafa Boria, per conéixer de primera mà el sistema productiu de les instal·lacions i els reptes de la companyia en l'actualitat.

Castelló consolida la seua oferta turística d’estiu i atrau a més assistents a les activitats

La regidora de Turisme destaca el bon acolliment al juliol d'una programació adaptada a les mesures derivades de la covid-19.

Oltra: ‘L’aportació del Consell al pagament de la dependència ha pujat un 57% en els últims 4 anys, mentre l’aportació de l’Estat continua baixant’

Des de 2015 la Generalitat ha aportat prop de 3.000 milions d'euros a sufragar el sistema de dependència enfront dels 402 de l'Estat.

Dos terratrémols de magnitud 3 afecten Gavarda i Massalavés

El primer sisme s'ha donat a Massalavés entorn de les 9.50 hores, segons l'Institut Geològic Nacional, amb una magnitud de 3,1.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià