Detinguts a València i Barcelona 11 grafiters per més de 77 delictes de danys causats en trens

Agents de la Policia Nacional han detingut a València i Barcelona a 11 joves, una dona i deu homes, d’entre 18 i 24 anys, d’origen espanyol i portugués, com a presumptes autors de 77 delictes de danys en trens de Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). Els arrestats realitzaven grafits amb signatures o tag i els gravaven per després difondre en Internet i xarxes socials. El valor dels danys ascendeix a 329.721 euros.

Danys en reixats i accessos per realitzar els grafits

Les recerques es van iniciar en el mes de juny en tenir coneixement que un grup de joves realitzava grafits amb signatures o tag de manera reiterada en trens i vagons de Renfe i de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) en diferents localitats de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Cartagena.

Durant les recerques, els agents van identificar als integrants del grup que eren nou joves que, després de realitzar estudis previs i adoptar grans mesures de seguretat, ocasionaven danys en els reixats perimetrals i les portes per accedir a les instal·lacions, tallers o cotxeres on es trobaven els trens. Continuant amb les recerques, els policies van esbrinar que solien actuar fora de l’abast de les càmeres de vigilància o durant la nit i en el cas d’exposar a ser captats, ocultaven els seus rostres.

Repartiment de tasques

En el grup tenien repartides les tasques durant l’execució del grafit, varis d’ells es distribuïen formant una filera al llarg de tot el comboi, dos o tres vigilaven i uns altres gravaven amb càmeres o telèfons mòbils els grafits, per posteriorment difondre’ls en Internet i xarxes socials. En cas de ser sorpresos tenien preestablert un lloc de fàcil eixida.

Com a resultat de les recerques, els agents van localitzar als sospitosos, vuit d’ells van ser detinguts a València i un altre a Barcelona, com a presumptes autors de 63 delictes de danys en vagons i trens de Renfe i FGV el valor dels quals ascendia a uns 271.000 euros.

Altres dos grafiters arrestats

D’altra banda, els agents han detingut a altres dos joves de 18 anys, d’origen espanyol, com a presumptes autors de 14 delictes de danys, per realitzar grafits amb signatura o tag en diversos trens i vagons de Renfe en diferents localitats de la Comunitat Valenciana. Els danys ocasionats ascendien a uns 59.000 euros.

Un d’ells és el presumpte autor de tres delictes de danys el valor dels quals ascendia a uns 14.000 euros i l’altre és el presumpte autor d’11 delictes de danys que ascendien a uns 45.000 euros.

CatalanSpanish