miércoles, 29 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

DGT intensifica els controls en les carreteres de trànsit de ciclistes

El delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha visitat avui un dels controls de tràfic que s’està realitzant els caps de setmana en carreteres transitades per ciclistes. El control avui s’ha realitzat en la carretera que uneix Nàquera amb Serra i ha consistit en un control de velocitat i control d’alcoholèmia i consum de drogues.

Durant la visita, Moragues ha anunciat que València i Castelló disposaran de rutes ciclistes segures, com ja les té la província d’Alacant, ja que va ser esta província on s’inicie esta experiència pilot que ara s’estendrà a totes les províncies d’Espanya. Entre tres i quatre rutes segures seran les que se senyalitzaran en la xarxa de carreteres de cadascuna de les províncies de València i Castelló.

També s’engegarà la senyalització de noves rutes ciclistes segures de tota Espanya, amb l’objecte de facilitar i protegir el trànsit de ciclistes per carreteres convencionals i reduir la seua accidentalitat. Esta senyalització inclou limitacions de velocitat en dies i horaris concrets, de caràcter temporal i en trams interurbans definits. Per exemple es reduirà la velocitat eixos dies i horaris de 80 km/h a 60 km/h, A més, hi haurà una especial vigilància d’estes rutes per part de l’Agrupació de Tràfic i la Guàrdia Civil i la DGT.

A més, durant els dissabtes i diumenges, dies més habituals per a la pràctica del ciclisme en carretera, es fomentarà l’ús de panells de missatges per a conscienciar i sensibilitzar als conductors en el respecte de les normes viàries en relació als ciclistes (distància de seguretat mínima d’1,5m, possibilitat de depassar la línia contínua en avançaments…).

“L’objectiu d’estos controls és conscienciar als conductors extremar al màxim la prudència en la conducció i tenir paciència al volant en les zones, que amb l’arribada del bon temps, s’omplen d’afeccionats a la bicicleta”, va explicar avui el delegat del Govern Juan Carlos Moragues, qui ha destacat que “per a avançar un ciclista la distància mínima de seguretat és d’1,5 m i que està permés travessar la línia contínua en este cas. A més, en avançar un escamot cal fer-ho com si es tractarà d’un únic conductor i deixar la mateixa distància de seguretat”.

Moragues ha destacat que Comité de Seguretat viària fa menys d’un mes(presidit pel Ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido) es van adoptar una sèrie de mesures encaminades a reduir la siniestrabilitat i accidentabilitat dels ciclistes.

Entre les mesures adoptades pel Govern d’Espanya està un Pla Especial de Vigilància que suposa una major presència de l’Agrupació de Tràfic de la Guàrdia Civil per a incrementar la vigilància en aquelles vies secundàries en les quals es tinga coneixement d’una major afluència de ciclistes.
Augment dels controls d’alcohol i drogues durant el matí dels dissabtes i diumenges en carreteres convencionals. Així, es pretén augmentar en 100.000 els controls d’alcohol i en 30.000 els controls de drogues a escala nacional.

Una planificació de vols de vigilància amb aeronaus tant de la Direcció general de trànsit com de l’Agrupació de Tràfic de la Guàrdia Civil per a la notificació in situ de les infraccions detectades.

Així mateix, perquè estes mesures tinguen el efecte més gran possible es millorarà el coneixement de la mobilitat ciclista, identificant les vies interurbanes freqüentades pels ciclistes i fomentant l’ús de l’aplicació Comobity (una aplicació gratuïta de la Direcció general de trànsit que avisa amb antelació a la resta d’usuaris de la via de la presència de ciclistes en el seu recorregut).

A més, durant els dissabtes i diumenges, dies més habituals per a la pràctica del ciclisme en carretera, es fomentarà l’ús de panells de missatges per a conscienciar i sensibilitzar als conductors en el respecte de les normes viàries en relació als ciclistes (distància de seguretat mínima d’1,5m, possibilitat de depassar la línia contínua en avançaments….).

També s’actuarà sobre tots els causants de la siniestrabilitat. Els conductors reincidents amb sancions d’alcohol i drogues perdran el seu permís de conducció per falta d’aptituds psicofísiques. A més s’estableix la possibilitat d’iniciar procediments sancionadors per la via administrativa quan l’autoritat judicial decrete l’arxiu per la via penal per infraccions a la normativa de tràfic havent-se produït un accident.

Accidents amb ciclistes implicats

En 2015, últim any amb xifres consolidades, a Espanya els ciclistes es van veure implicats en 7.186 accidents en els quals van morir 58 ciclistes i 652 van resultar ferits hospitalitzats. En 2015 va haver-hi 17 ciclistes menys morts que en 2014 (van haver-hi 75 morts).

A la Comunitat Valenciana, l’any 2015, últim any amb xifres consolidades, els ciclistes es van veure implicats en 750 accidents en els quals van morir 3 ciclistes i 65 van resultar ferits hospitalitzats. En 2015 va haver-hi 8 ciclistes menys morts que en 2014 (van haver-hi 11 morts).

Per tant, si comparem la Comunitat Valenciana amb el total nacional: Els accidents en els quals es van veure implicats els ciclistes a la Comunitat Valenciana van representar el 10,4% dels ocorreguts a escala nacional i els ciclistes morts en accidents van suposar un 5,17%. Els ferits hospitalitzats en accidents un 9,96%.

Des de principi d’any (fins a 8 de juny de 2017), els usuaris de bicicletes s’han vist implicats en 3 accidents mortals en els quals han mort 4 ciclistes (un mort en la província d’Alacant; un altre en la de Castelló i dues en la de València). 4 morts en 3 accidents. Estos accidents s’han produït en vies interurbanes.

El nombre de ciclistes morts des de principi d’any és el mateix que el nombre de ciclistes que van perdre la vida en 2016, quan van morir 4 en 4 accidents mortals en vies interurbanes. Per tanmateix nombre de ciclistes morts en el mateix període del 2017 i 2016.

Controls de alcoholèmia a la Comunitat

Una de les actuacions de Tràfic és l’increment dels controls d’alcoholèmia i velocitat com el que s’està realitzant avui en una de les carreteres valencianes més transitades per ciclistes. Des de principi d’any s’han realitzat 1.440 proves de drogues havent-se obert diligències en 6 d’elles i s’han realitzat 164.985 proves d’alcoholèmia en les quals es van obrir 675 diligències.

Últimas noticias

Contenido relacionado