24.6 C
Valencia

Dermatologia del General d’Alacant ja ha diagnosticat este any 25 casos de melanoma

Per a la millora del diagnòstic d'esta mena de càncer, l'Hospital d'Alacant va incorporar un microscopi confocal làser in vivo, eina d'última generació per a la detecció precoç del melanoma maligne.

- Publicitat -AVL

El Servei de Dermatologia de l’Hospital General Universitari d’Alacant ha detectat des de principi d’any 25 casos de melanoma, la qual cosa significa que, durant la crisi sanitària provocada per la COVID-19, s’ha mantingut la tendència de l’any passat.

En este sentit, la Consulta de Lesions Pigmentades i Melanoma, en funcionament des de fa 16 anys, atén una mitjana d’entre 45 i 50 nous melanomes a l’any.

“El càncer de pell més comuna és el carcinoma basocelular i el segon tipus en freqüència és el carcinoma espinocelular, mentre que el melanoma representa l’1% dels casos, però és el més agressiu d’ells i el responsable del 75% de les morts per càncer cutani”, ha apuntat el responsable de la Consulta de Lesions Pigmentades i Melanoma, el doctor José Bañuls.

Per a la millora del diagnòstic d’esta mena de càncer, l’Hospital d’Alacant va incorporar just fa un any un nou equip a esta Consulta, un microscopi confocal làser in vivo, eina d’última generació per a la detecció precoç del melanoma maligne. Va ser el primer centre públic de la província d’Alacant a introduir esta tecnologia, “que permet, en moltes ocasions, un diagnòstic prequirúrgic de lesions tumorals planes, la qual cosa la fa molt útil en la detecció precoç del melanoma, amb una notable millora de la sensibilitat i especificitat diagnòstica”, ha explicat el doctor Bañuls.

En este any d’activitat, “esta tecnologia ha permés l’atenció de 150 pacients amb lesions més dubtoses o inespecífiques, difícils de detectar mitjançant altres tècniques, oferint-los un diagnòstic més precís abans de l’operació”, ha assenyalat.

La campanya Euromelanoma

Precisament, el doctor Bañuls és el coordinador a la província d’Alacant de la campanya Euromelanoma, una iniciativa europea que a Espanya està liderada des de la Fundació Pell Sana de AEDV, l’objectiu de la qual és aportar informació sobre la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament del càncer de pell que, si s’implanta de manera primerenca, en el 90% dels casos permet la curació o supervivència del pacient.

Enguany la campanya es dirigeix a millorar la conscienciació sobre els factors que augmenten el risc de càncer pell. I és que el 92% de les persones reconeix que l’exposició al sol pot causar problemes de salut, però només un 18% protegeix sempre la seua pell. Com ha subratllat el doctor Bañuls, “evitar una exposició excessiva als raigs UV és la principal mesura per a prevenir el càncer de pell. Algunes de les normes bàsiques per a dur a terme una correcta protecció són evitar la llum solar directa entre les 11 i les 16 h durant l’estiu, utilitzar roba adequada, barret i ulleres de sol i aplicar regularment protectors solars amb un factor de protecció alt enfront dels raigs UVA i UVB”.

A més, “enguany volem insistir en el paper que juga cada persona per a actuar com a transmissor de missatges de prevenció d’aquesta mena de càncer i establir la autoexploración de la pell com un hàbit regular”, ha remarcat. La campanya suggereix que cada mes, quan estiga la lluna plena, servisca per a recordar a la població que és el moment d’explorar la seua pell.

Així doncs, la Fundació Pell Sana de la AEDV ha posat en marxa, en el marc de la campanya Euromelanoma, la iniciativa ‘Contes Lunars’ (www.cuentoslunares.es), que pretén difondre missatges per a conscienciar sobre els factors de risc del càncer de pell i la importància de la seua exploració mensual. “Es tracta d’un concurs literari en el qual es convida a la ciutadania a escriure un microrelat o poema en 280 caràcters, inspirant-se en l’observació de la pell, les pigues i la prevenció del càncer de pell”, han indicat les mateixes fonts.

5.000 casos de melanoma a Espanya cada any

Segons l’Informe sobre el Càncer de Pell 2020: Detenint l’Epidèmia Global’, elaborat per l’organització Euromelanoma i la Coalició Global per a la Defensa del Pacient amb Melanoma, els casos anuals de melanoma han augmentat en l’última dècada quasi un 50% i se situen en 287.723 diagnòstics a l’any en el món, la qual cosa suposa unes 60.000 morts anuals per esta causa. A Espanya es diagnostiquen cada any entorn de 5.000 casos de melanoma i uns 71.000 casos de càncer de pell no melanoma.

Malgrat ser un dels tipus de càncer més estesos, és el més fàcil de detectar a temps amb una simple exploració ocular. Els dermatòlegs recomanen utilitzar la regla del ‘ABCDE’ per a identificar una piga sospitosa o atípica.

D’esta manera, una piga és sospitosa de lesió quan té Asimetria i la meitat de la piga no coincideix amb l’altra meitat; Bordes irregulars, poc definits; Coloració heterogènia; si és major a 6 mm de Diàmetre (major que la part posterior d’un llapis); si es dóna una Evolució en el creixement o comença a picar, doldre o sagnar.

Tenint en compte estes idees, una altra regla que pot ajudar molt és la de l’aneguet lleig, que consisteix a identificar pigues diferents de la resta dels quals hi ha en la pell.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,795FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló, Alcalà de Xivert i Castellnovo tindran escoles noves

Benicàssim i Traiguera també rebran fons de la Conselleria d'Educació a través del pla 'Edificant' per les reformes del CEIP Palmerar i del CEIP Verge Font de la Salut, respectivament.

Quatre detinguts per un robatori amb violència i intimidació a un menor d’edat a Alfafar

Van atemorir al menor d'edat a punta d'arma blanca, robant-li així una cadena d'or que este portava.

CSIF demana informació sobre les EPIs després dels contagis entre sanitaris de Vinaròs

El sindicat es refereix a la coincidència entre els positius i les queixes del personal per una remesa de bates d'ínfima qualitat.

Vila-real celebra la festivitat del patró de la Policia Local amb una eucaristia en suspendre l’acte oficial

El ple aprova les distincions als agents que compleixen 25 anys de servei, que s'entregaran en un acte protocol·lari complint amb les mesures anti COVID-19.

Alcoi fa una actuació d’emergència per solucionar els problemes del polígon Santiago Payá

Les precipitacions violentes i intenses, acompanyades de vent de la borrasca 'Gloria' van provocar despreniments del vessant que van afectar el cunetó.
- Advertisement -

: Valencià