1:01 am - Friday, 10 July 2020

Els digitals insten al Govern i al Consell a activar un pla d’ajudes

- Publicidad -Reciplasa

Si els mitjans digitals d'autònoms i pimes cauen per la crisi del coronavirus suposarà un minvament sense precedents en la realitat informativa.

Coronavirus
Ars Volants
València
Borriana
- Publicidad -Benicassim

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

L’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana, a la qual pertany Grupo Calaforra Media S.L. editora de Diario de Alicante i Actualitat Valenciana, farà arribar esta proposta per registre d’entrada a tots els grups de les Corts Valencianes, Generalitat i principals ajuntaments.

La crisi del coronavirus està colpejant a les empreses editores de mitjans de comunicació i publicacions periòdiques d’una manera encara molt més letal i ràpida que la crisi econòmica global de fa una dècada, de la qual moltes d’elles encara no s’havien recuperat.

L’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana representa a 30 editors de mitjans de comunicació online que té en el mercat prop de 40 capçaleres informatives, i centenars de llocs de treball. En estos dies s’estan bolcant a oferir una informació veraç i responsable, un esforç informatiu enmig d’una caiguda massiva d’ingressos publicitaris.

Mentre els seus productes i serveis d’informació i d’entreteniment són més demandats que mai pels ciutadans, especialment els online, i més necessaris per a l’eficaç funcionament de la societat democràtica, els seus ingressos es desplomen.

Els de vendes d’exemplars pel confinament de la població. Els de publicitat per la falta sobtada de mercat de molts dels principals anunciants. Els d’esdeveniments i relacions públiques, íntegrament, pel confinament de la població. El sector, molt atomitzat, i amb moltíssimes pimes que tenen una tresoreria molt frèvola i greus dificultats de finançament fins i tot quan el mercat funciona amb normalitat, pot patir tal devastació que es convertisca en un problema encara major, de salut democràtica del conjunt de l’Estat.

Els mitjans de comunicació no són un sector econòmic més. Són un element clau en el bon funcionament de la societat democràtica. Són els garants del dret constitucional de tots els ciutadans a la informació i a la llibertat d’expressió.

Sense uns mitjans de comunicació social diversos i plurals, el conjunt de la societat espanyola serà molt més pobra si algun desapareix per esta crisi. El cessament d’activitats imposat pel Real-Decret per a la imposició de l’Estat d’alarma a Espanya per a fer front al COVID-19 està fent tals estralls entre els editors de publicacions periòdiques que és urgent la posada en marxa d’un Pla de Xoc d’Ajudes a la Premsa, amb mesures immediates, a curt i a mitjà termini que garantisca la continuïtat d’un servei públic essencial, en un context en el qual la informació és clau per a combatre la crisi tant sanitària com econòmica i social provocades per la pandèmia.

Moltes empreses, tant grans com mitjanes i xicotetes, no aguantaran si no s’aprova este Pla i no es fa de manera urgent per a un sector compromés amb el Govern en la cerca de respostes i d’eixides a la crisi. Serà molt tard i molt més costós recuperar un sector estratègic en el present i en l’immediat futur si en el marc de l’actual situació no es considera la necessària consolidació del sector.

El Pla, amb totes les seues mesures, hauria d’estar en marxa com més prompte millor, per això apel·lem a la Generalitat Valenciana i al Govern d’Espanya. El temps de resposta és determinant. La immensa majoria dels editors han hagut d’adequar els processos de treball a la situació, imposar el teletreball, renegociar a la baixa amb els seus anunciants les contraprestacions econòmiques, refer els seus plans de distribució davant les dificultats en els procediments ordinaris.

En definitiva, estan incorrent a més en costos extraordinaris precisament quan s’estan esfondrant els seus ingressos. I tot això, pel seu compromís amb el conjunt de la societat prestant un servei públic essencial.

Mentre, les campanyes de publicitat s’han cancel·lat o retallat en un percentatge estimat per al conjunt del sector en un 75%/80%, altres activitats amb cada dia major rellevància en els ingressos del sector editorial -com són els esdeveniments i la producció de continguts multimèdia per a tercers- s’han esfumat íntegrament per a, almenys, els tres pròxims mesos.

L’impacte és enorme en l’àmbit de les publicacions impreses i en les digitals pel que, si el Pla es retarda, podria minvar-se greument l’accés a la informació dels ciutadans, en un moment en el qual la informació és, precisament, una de les millors armes per a combatre l’extensió de la pandèmia.

Les cinc associacions signants d’esta proposta –Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana, Associació Espanyola d’Editorials de Publicacions Periòdiques (AEEP), Associació de Revistes d’Informació (ARI), Associació de Premsa Professional i Continguts Multimèdia (Coneqtia) i Associació de Revistes Culturals d’Espanya (ARCE) – representen a més de 260 grups editorials, amb més de 1.500 capçaleres informatives i una audiència superior a 60 milions d’usuaris.

Els associats d’estes associacions consideren que l’impacte de la crisi en el seu compte de resultats enguany estarà al voltant de 250 milions d’euros amb la caiguda en les vendes per difusió, publicitat (paper i digital), esdeveniments i producció de continguts i altres serveis.

Estes associacions representen fidelment la varietat i heterogeneïtat del sector, perquè abasten totes les temàtiques (informació general, especialitzada i professional), de totes les periodicitats (diaris, setmanaris, quinzenals, mensuals, trimestrals, anuaris…), en tota mena de modalitats de distribució i comercialització (de pagament, gratuïts, de subscripció) i en tots els canals i suports (impresos, digitals, gratuïts, multimèdia, aplicacions mòbils…).

Així, perquè reclamen:

Mesures urgents del pla de xoc d’ajudes a les publicacions periòdiques:
1. Suspensió de la cotització a la Seguretat Social de les empreses i autònoms de la cadena d’edició i comercialització de les publicacions periòdiques (editorials, distribuïdores nacionals, distribuïdores locals i quioscos) en tant duren les mesures restrictives derivades de la situació d’emergència sanitària.

2. Facilitat i rapidesa per a abordar Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE) en tant duren les mesures restrictives derivades de la situació creada pel COVID-19. Els editors continuen traient les seues publicacions, però necessiten flexibilitat per a poder ajustar les plantilles mentre dure la crisi, no es vaig poder exigir el tancament de l’activitat per a concedir l’ERTO.

3. Execució urgent dels pagaments deguts per les Administracions Públiques a editors, distribuïdors o quiosquers, per devolució d’impostos, campanyes publicitàries o per qualsevol altre concepte.

4. Obertura d’una línia de crèdit específica amb ICO o CESCE, estimada en uns 50 milions d’euros, sense interessos i amb dos anys de manca, per a quiosquers, distribuïdors i xicotetes i mitjanes editorials com a fórmula per a poder afrontar el futur en un context de profunda crisi econòmica.

5. IVA digital. Transposició de la directiva de la Unió Europea per a les publicacions digitals: 4% IVA per a publicacions i continguts digitals.

6. Suspensió de l’IBI als punts de venda de publicacions periòdiques durant tot l’any fiscal 2020.

7. Publicitat i comunicació institucional, en TOTES les publicacions periòdiques en paper i digital a preu de mercat. El Govern instarà als governs autonòmics i locals que elaboren plans semblants en els seus respectius àmbits, i regits pels mateixos principis. Estes campanyes han d’arribar a TOTS els editors i es poden planificar des de cada associació.

8. Enviaments gratuïts de subscripcions amb Correus mentre duren les mesures restrictives que afecten la distribució.

9. Ajornament dels pagaments pendents a la Societat Estatal Correus i Telègrafs durant el període de sis mesos prorrogable. Addicionalment, proposem les altres mesures en el marc d’un PLA ESTRATÈGIC D’AJUDA A les PUBLICACIONS PERIÒDIQUES Publicitat i comunicació institucional.

10. Creació d’un portal únic d’informació, amb enllaç en tots els mitjans, sobre les actuacions de l’Administració per a combatre el COVID-19 i les mesures per a la recuperació de l’activitat, que incloga: o Assignació d’ajudes per a la creació d’espais informatius en els mitjans col·laboradors o Publicitat institucional del seu llançament o Difusió i accés als continguts proporcionats pels mitjans col·laboradors

11. Contractació de campanyes de publicitat i comunicació institucional per a esdeveniments promoguts pel Govern i els seus organismes dependents.

12. Campanyes de divulgació en publicacions especialitzades associades a les iniciatives governamentals i dels seus organismes dependents en matèries estratègiques com a ciberseguretat, emprenedoria, intel·ligència artificial, infraestructures… Pla Nacional de Foment de la Lectura de Premsa Impresa i Digital.

13. Compra d’exemplars per al seu repartiment entre col·lectius massius (col·legis, instituts, universitats, hospitals, residències de majors, casernes i tot tipus d’oficines i dependències públiques) per part de les administracions. Adquisició de diaris, revistes i subscripcions digitals. Els editors facilitaran estos exemplars a preus bonificats.

14. Adquisició de subscripcions impreses i digitals per a ús intern dels òrgans dependents del Govern conforme a una planificació que permeta a tots els editors, des dels molt grans als molt xicotets, i especialment als editors de publicacions especialitzades, aconseguir audiències qualificades. Correus i servei postal.

15. Servei d’Interés Econòmic General (SIEG) permanent per a publicacions periòdiques, amb una tarifa única i reduïda per a l’enviament de les publicacions i que convertisca, de manera urgent, el repartiment de publicacions, com un servei imprescindible i essencial, integrant del Servei Postal Universal. Digitalització del sector

16. Ajudes a fons perdut per a projectes de digitalització o reconversió digital de pimes del sector editorial. En particular, ajudes per a la implantació del teletreball i el reforçament de les capacitats tecnològiques de les companyies editorials de publicacions periòdiques. Formació

17. Ajudes per a la capacitació dels professionals en noves eines i per al desenvolupament de nous perfils professionals en les redaccions.

18. Programa específic de reciclatge professional a través del SEPE per als afectats pels ajustos d’ocupació.

19. Desenvolupament de programes formatius a col·lectius d’interés en la creació d’una opinió pública formada (col·legis, instituts i universitats; empreses, fundacions…) com a part de les iniciatives per a combatre la desinformació.

20. Digitalització dels punts de venda. Introducció en quioscos de tecnologia connectada a distribuïdors i editors de manera que estos puguen conéixer en temps real les seues vendes i existències en punt de venda. Altres mesures

21. Reconeixement al dret a “còpia privada” a totes les publicacions periòdiques, diaris i revistes i recaptació addicional del cànon per còpia privada per a satisfer este dret.

22. Ajudes al desenvolupament d’un teixit editorial local, de mitjans locals, i a la contractació de corresponsals i a l’expansió dels mitjans generals a l’Espanya buidada.

23. Creació d’un Institut per a la Innovació Periodística amb la participació de les associacions sectorials, la Universitat, les organitzacions d’usuaris i la indústria associada (telecomunicacions, informàtica…) amb càrrec a les ajudes estatals i dedicat a projectes d’investigació en l’àmbit de la premsa.

24. Elaboració d’un llibre blanc del sector de mitjans per a la definició d’un marc de qualitat informativa i de polítiques industrials per a assegurar el futur de la indústria.

25. Creació d’un Comité de Seguiment mixt del Pla de Xoc, un Consell format per les associacions sectorials i de les administracions públiques. El Comité elaborarà informes d’avaluació i recomanacions sobre l’impacte del Pla i la seua continuïtat per al Govern.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Uns 2.600 metges residents de la Comunitat Valenciana ‘amenacen’ amb una vaga indefinida

Sol·liciten a la Consellera de Sanitat una reunió immediata per debatre unes millores respecte a unes condicions que consideren "denigrants" tant pel que fa a la quantitat d'hores i guàrdies, com a la remuneració o a la falta de supervisió en un període que es considera també formatiu.

Tanquen acord per a fabricar la vacuna contra el COVID-19 a Madrid

S'espera que l'estudi de Fase III de Moderna, d'aproximadament 30.000 participants, comence al juliol de 2020 i que la vacuna estiga llesta, segons previsions, per a primers de 2021.

El carrer Carcaixent conectarà amb la ronda Est per 341.000 euros

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat hui l'adjudicació de les obres del projecte d'urbanització del tram final del carrer Carcaixent, que executarà l'empresa Omega Enginya i Obres, S.L., amb un termini d'execució de cinc mesos

Diputació i Conselleria de Cultura paguen ‘a mitges’ la recuperació del santuari de Penyagolosa

Martí ha indicat que la Diputació, en col·laboració amb el Bisbat, "activa la redacció de projecte amb la intenció que puga estar finalitzat abans que finalitze l'any i que la institució provincial i la Conselleria incloguen partides en els seus pressupostos de 2021"

Teulada-Moraira organitza tres rutes eco turístiques nocturnes per a estiu

Les rutes són de baixa dificultat i obertes a persones de tots els perfils.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià