viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Més d’un centenar d’investigadors a Dénia durant la XIII Setmana de la Biodiversitat

La XIII Setmana de la Biodiversitat se celebra a Dénia del 21 al 24 de maig. Durant estos dies, més d’un centenar d’investigadors de diverses disciplines i tècnics de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural realitzaran treballs de camp pel terme de Dénia que permetran actualitzar el cens d’espècies de flora i fauna del nostre territori en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana.

La XIII Setmana de la Biodiversitat ha estat presentada este migdia a l’Ajuntament de Dénia pel director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, l’alcalde, Vicent Grimalt, el subdirector general de Medi Natural, Josep Nebot, el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, i el director del parc natural del Montgó, Joseba Rodríguez.

El director general de Medi Natural ha agraït l’actitud “proactiva” de l’Ajuntament de Dénia en l’organització d’esta Setmana de la Biodiversitat i ha destacat que es tracta d’una iniciativa que pretén “incrementar el coneixement sobre la biodiversitat del territori i la riquesa de fauna i flora” de les poblacions valencianes i, en este cas, de Dénia. Al respecte, Marzo ha assenyalat que Dénia es troba actualment en la posició número 12 del rànquing del registre d’espècies de la Comunitat Valenciana i confia que, després d’esta setmana d’estudi, el terme es situe entre els cinc primers de la llista, “al lloc on li correspon com a hotspot (zona calenta) de biodiversitat de la Mediterrània, donada la riquesa d’espècies silvestres que acull”.

El director general ha ressaltat que la Setmana de la Biodiversitat és, a més d’una font de nous coneixements sobre la biodiversitat de cada zona, una iniciativa “que genera sinèrgies entre els investigadors” i ha indicat que un dels reptes plantejats per al terme de Dénia és incrementar el registre d’espècies de la zona de les 2.253 actuals a 2.600, és a dir, localitzar-ne vora 350 de noves. A més, s’ha marcat com a objectiu augmentar el nombre de referències –la localització de les espècies- en 9.000, passant de les 26.000 actuals a 35.000.

Les dades obtingudes durant la Setmana de la Biodiversitat es tractaran i s’incorporaran al Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana que gestiona la conselleria i que és, segons ha indicat el subdirector general de Medi Natural, Josep Nebot, la major plataforma de recopilació de dades de lliure accés a través d’Internet sobre la distribució geogràfica d’espècies silvestres de la Comunitat Valenciana i el registre públic d’estes característiques més important d’Espanya.

El director del parc natural del Montgó i de la Marjal de Pego ha valorat que la Setmana de la Biodiversitat “és una fita molt important perquè esperem arreplegar noves dades sobre el parc natural, sobre la reserva marina del cap de Sant Antoni i també sobre la part sud de parc natural de la Marjal de Pego”.

El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, ha estat l’encarregat de desgranar el programa d’activitats complementàries per a tot el públic organitzades al voltant de la Setmana de la Biodiversitat i que inclouen xarrades, visites guiades, tallers, teatre i activitats infantils o una solta d’aus rapaces, entre unes altres.

A més, se celebrarà una reunió tècnica d’experts per a valorar el projecte de reintroducció de l’àguila pescadora en què participen les poblacions de Dénia, Xàbia, Oliva i Pego junt amb la Conselleria de Medi Ambient.

La programació completa d’activitats és la següent:

Dilluns 21 de maig

19.30 hores

Treballs d’emergència davant la mortaldat massiva de Pinna nobilis, a càrrec de José Rafael García March. IMEDMAR-UCV.

Saló d’actes Marina de Dénia

Dimarts 22 de maig

17 hores

Jornada sobre varietats tradicionals. Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Amb la participació de productors/es i cuiners/es locals.

IES Maria Ibars de Dénia. Amb inscripció prèvia.

19.30 hores

Recuperació dels fons marins de praderes de posidònia oceànica. Borja Álvarez. Bosc marí de xarxa elèctrica.

Casa de la Cultura

Dimecres 23 de maig

20 hores

Estat del projecte d’ordenació LIC l’Almadrava. Ministerio de Infraestructuras.

Hotel Los Ángeles

Dijous 24 de maig

19.30 hores

Aqüífers, fertilització costanera i biodiversitat. César Bordehore. Universitat d’Alacant.

Casa de la Cultura

Divendres 25 de maig

11 hores

Solta d’aus rapaces

Casa de l’Iryda. Estació científica Montgó

16.30 a 19 hores

Tallers per la biodiversitat

Bosc de Diana

19.30 hores

Presentació del llibre Encara no és tard, d’Andreu Escrivà

Casa de la Cultura

Dissabte 26 de maig

9 hores

Visita guiada amb catamarà a la reserva marina natural del cap de Sant Antoni

17.30 a 20.30 hores

Visita per a descobrir la biodiversitat urbana. Començarem pel castell de Dénia i finalitzarem en el Bosc de Diana amb un anellament científic d’aus.

Diumenge 27 de maig

9.30 a 12.30 hores

III Jornada “Descobreix l’habitant fantasma de les nostres platges. Corriol camanegre”

Eixida des de l’estació marítima de Dénia.

17 a 20 hores

Jocs de mar i muntanya per a xiquets i xiquetes. Teatre, tallers, jocs i altres activitats.

Bosc de Diana.

Últimas noticias

Contenido relacionado