La Diòcesi de Segorbe-Castelló estableix mesures davant el coronavirus

La Diòcesi de Segorbe-Castelló ha comunicat un missatge de prevenció i tranquil·litat davant les notícies sobre l'expansió cada dia major del coronavirus.

La Diòcesi de Segorbe-Castelló ha comunicat un missatge de prevenció i tranquil·litat davant les notícies sobre l’expansió cada dia major del coronavirus.

Suprimides les catequesis pel coronavirus però no les misses, les noces, batejos, comunions i funerals

Afirma que apel·len “a la prudència i no cedir a la por i al pànic col·lectiu” i crida a resar per les víctimes.

El Bisbat de la Diòcesi de Segorbe-Castelló ha remés un comunicat amb les mesures a adoptar davant l’amenaça del coronavirus. Segons estes disposicions, se suprimeixen les catequesis i altres manifestacions públiques de quaresma, però es mantenen oberts els temples i els sagraments de baptismes, boques, comunions i funerals, encara que es requereix prudència. Afirma que apel·len “a la prudència i no cedir a la por i al pànic col·lectiu i crida a resar per les víctimes”.

Des de la Diocési han afirmat que “volem apel·lar a la prudència i no cedir a la por i al pànic col·lectiu”.

Davant la ‘pandèmia’ del COVID-19 exhortem, en primer lloc, a l’oració. Demanem que en totes les Misses, en l’oració dels fidels, s’incloga la següent petició: “Pels difunts víctimes del coronavirus, perquè Déu els done el descans etern; pels malalts, que recuperen prompte la salut; pels científics, personal mèdic, d’infermeria i responsables sanitaris, perquè el Senyor els enfortisca en la seua tasca i es trobe prompte el remei per a combatre este mal. Preguem al Senyor”. Orem perquè esta situació passe prompte i tornem a la normalitat.

El cinqué manament de la llei de Déu ens obliga també a cuidar la salut pròpia i aliena, per la qual cosa hem de seguir les indicacions de les autoritats sanitàries nacionals i autonòmiques en este sentit, en pro de la salut i prevenció del nostre poble.

Les mesures que establim o proposem estan orientades al bé comú, són temporals, i sempre sota les indicacions de les autoritats sanitàries.

Per tot això:

  1. Demanem als sacerdots que s’interrompen les catequesis fins al cap de la primera setmana de Pasqua, a l’espera de noves indicacions.
  2. Quant a la celebració dels sagraments:

a. Les celebracions públiques de Misses, batejos, noces i funerals no queden suprimides. Demanem que se seguisquen les indicacions de les autoritats sanitàries, amb les recomanacions que vagen proposant; hui dia, cal evitar aglomeracions i respectar les distàncies de seguretat establides entre les persones.

Recomanem a les persones majors i a aquelles més vulnerables que seguisquen la celebració de l’Eucaristia des de les seues cases a través dels mitjans de comunicació. Quan no és possible rebre la sagrada Comunió, es pot fer una comunió espiritual.

b. Davant les celebracions de les Primeres Comunions, previstes per al temps de Pasqua, demanem als rectors que, en diàleg amb les famílies, afronten este tema, dins de la deguda prudència i les indicacions de les autoritats sanitàries.

c. Sobre el sagrament de la Penitència, recordem que els fidels tenen dret a rebre el perdó de Déu i demanem que s’atenga esta necessitat amb les degudes mesures de prevenció i seguretat.

  1. Respecte de la resta d’activitats de tipus pastoral:

a. Demanem que es posposen totes aquelles que no siguen urgents o estrictament necessàries. Si cal realitzar-les, facen-se amb les degudes mesures de prevenció i seguretat.

b. Se suspenen les celebracions públiques de pietat popular en este temps de Quaresma, previ a la Setmana Santa, com a Viacrucis, retirs, conferències i xarrades quaresmals. Recomanem que allò que siga possible es faça en l’àmbit personal.

c. Continuen vigents les indicacions fetes anteriorment; a saber:

– Que durant la celebració de la Missa se suprimisca el gest de la pau o es realitze un altre gest diferent de l’habitual d’abraçar o encaixar la mà als que estan pròxims.

– Que es retire l’aigua beneïda a l’entrada dels temples.

– Que els sacerdots i ministres extraordinaris de la Comunió es llaven les mans amb sabó i usen gel desinfectant abans i després de la distribució de la Sagrada Comunió.

– Que qualsevol acte de veneració de les imatges sagrades es faça amb gestos que no comporten contacte físic.

d. Preguem que els temples continuen oberts, com habitualment, per a afavorir la visita al Santíssim i l’oració personal.

e. Demanem que es reforce la neteja i higiene de tots els llocs públics de l’església: temple, salons parroquials, oficines…

f. Queda suspesa l’activitat docent en el Centre Superior d’Estudis Teològics de la Diòcesi així com en els col·legis diocesans, sumant-nos a la decisió disposada hui pel Govern de la Comunitat Valenciana.

g. Respecte de les processons de Setmana Santa seguirem les indicacions de l’autoritat competent.

El temps de Quaresma ens crida a l’exercici de la caritat cap a tots, especialment cap a les persones més vulnerables i les persones majors. No les deixem soles en la seua necessitat de companyia o de la nostra ajuda.

Finalment, demanem a la comunitat cristiana que ens unim en oració, personal i comunitària, implorant la intercessió de la Santíssima Mare de Déu, perquè Déu ens concedisca la superació ràpida d’esta pandèmia.

CatalanSpanish