12.2 C
Valencia

Diputació aprova per unanimitat ajudes als pobles de fins a 70.000 euros en el Pla Reactiva

La lluita contra els mosquits, el futur dels funcionaris del centre de menors de Penyeta Roja, o les declaracions institucionals com la de l'Orgull LGTBI són altres dels temes que hi han passat per l'últim ple telemàtic de la Diputació de Castelló.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Ajudes econòmiques pels municipis per a fer front a les conseqüències de la pandèmia, mocions taurines, encreuament d’acusacions en el debat sobre el centre de menors de Penyeta Roja, lluita contra els mosquits i declaracions institucionals hi han conformat l’últim ple telemàtic de la Diputació de Castelló.

En total, tres intenses hores de temàtica variada en un ordre del dia on les mesures vinculades a pal·liar que els efectes de la Covid estan tenint en molts sectors, han tingut la seua rellevància. De fet, inclús s’ha parlat també de qui hauria de tindre les competències per la gestió d’eixos fons que el govern central destinara a les ajudes per garantir una renta mínima.

20200623_DespachoExtraordinarioPleno23062020-OK
- Publicitat -

Amb l’esperat intercanvi de crítiques i recriminacions entre els diferents partits polítics, el ple de juny sí que ha estat capaç d’arribar acords i subscriure declaracions institucionals en temes com el PLA REACTIVA CASTELLÓ per a la superació de la crisi sanitària, econòmica i social originada per la Covid-19 aprovat els quatre grups amb representació a la Diputació.

- Publicitat -

Cal recordar que es tracta d’un conjunt de mesures valorades en més de 9 milions d’euros que s’agrupen en quatre grans línies d’actuació: la creació d’un fons de 3 milions d’euros per a ajudes als ajuntaments, la implementació d’un pla de defensa del sector turístic valorat en 2.850.000 euros, un nou avançament de tresoreria als ajuntaments de 3 milions d’euros i mesures sectorials referents a les àrees de Benestar Social, Cultura, Esports, Presidència, Consorci Provincial de Bombers, assessorament a municipis, CEDES, Promoció Internacional i Teixit Científic i Innovador.

SUBVENCIONS ALS AJUNTAMENTS

Tanmateix, un altre dels punts de l’ordre del dia ha sigut l’aprovació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions als ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors de la província que tinguen per objecte fer front a situacions extraordinàries derivades de la crisi de la Covid-19, que figura en el mateix PLA REACTIVA. Les quantitats que rebran els diferents municipis corresponents a este Fons Covid dotat amb 3 milions d’euros oscil·laran entre 4.500 euros i 70.000 euros. Són recursos per a fer front a les despeses extraordinàries generades per l’emergència sanitària i per a l’adaptació a la nova realitat.

MUNICIPIS ENTRE 1 Y 500 HABITANTS4.500 EUROS
MUNICIPIS ENTRE 501 Y 2.000 HABITANTS6.000 EUROS
MUNICIPIS ENTRE 2001 Y 5.000 HABITANTS7.500 EUROS
MUNICIPIS ENTRE 5.001 Y 10.000 HABITANTS12.000 EUROS
MUNICIPIS ENTRE 10.001 Y 20.000 HABITANTS20.000 EUROS
MUNICIPIS ENTRE 20.001 Y 50.000 HABITANTS40.000 EUROS
MUNICIPIS ENTRE 50.001 Y 100.000 HABITANTS50.000 EUROS
MUNICIPIS DE MÉS DE 100.000 HABITANTS70.000 EUROS
- Publicitat -

MENORS I TREBALLADORS DE PENYETA

De nou, un dels punts que més llançament d’acusacions ha generat i que més s’ha remogut d’ençà del seu anunci, ha estat el de la supressió de la prestació del servei de recepció de xiquetes i xiquets d’entre 0 i 12 anys en el Centre de Penyeta Roja. 

Des de tots els partits s’ha mostrat la seua postura ja exposada en altres ocasions i mentre els socialistes, amb Santi Pérez com a portaveu, han parlat de la necessitat de “resoldre el problema que suposava el fet que la Diputació estiguera exercint unes funcions per a les quals no té competències legals i en unes instal·lacions amb greus dificultats estructurals que mancaven de la pertinent autorizació administrativa”, des de la bancada popular es parlava del futur que tindran eixos menors en el centre de Germans Bous on hi ha altres menors de major edat amb altres situacions amb els que hauran de conviure. Al respecte, el diputat socialista també ha lamentat que algun dels portaveus populars haja arribat a criticar que els menors compartisquen espai físic amb menors immigrants, “pel que té de proximitat amb els missatges ultres i d’odi”.

Intervencions intenses en què també hi ha hagut referències al futur dels funcionaris d’eixe centre i respecte a les quals el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha acusat als populars d’haver creat llocs amb CV fets a mida. “Vostés van crear places úniques amb currículums tan específics que no són adaptables a cap altre lloc”, ha declarat.

Cal dir que respecte este punt del Penyeta Roja, el president de la Diputació, José Martí, ha volgut fer un aclariment en recordar que l’encarreg havia tingut una menció específica en el traspàs de poder del seu predecessor del Partit Popular. “El que estem fent és solucionar allò que em va indicar l’anterior president, Javier Moliner, durant el traspàs de poders, quan em va alertar que el principal problema de la institució era el de Penyeta Roja, al qual que calia donar una urgent solució”, ha declarat.

FRONT COMÚ CONTRA ELS MOSQUITS

D’altra banda, el front comú de la lluita contra els mosquits, també ha servit perquè els diferents grups arribaren a acordada, ja que s’ha aprovat una moció del Partit Popular sobre la plaga de mosquits i una esmena del Partit Socialista per a “instar a totes les institucions amb competència en la matèria i que puguen aportar solucions, ajuntaments, Diputació i Generalitat, al fet que de manera conjunta, lleial i coordinada treballen per a aconseguir una solució efectiva i duradora al problema”.

Sobre este assumpte, la diputada de Medi Natural, María Jiménez, i la diputada Susana Marqués, ambdues també alcaldesses de municipis costaners i turístics, han estat protagonistes d’un altre dels intercanvis d’acussacions d’este plenari de juny, encara que això no ha impedit que l’acord per instar a les administracions corresponents en la lluita contra els mosquits tirara endavant.

Cal ressenyar que la Diputada de Medi Ambient ha demanat “lleialtat, responsabilitat i sumar forces per a abordar la solució d’este problema” i que “no s’intente confondre amb la sol·licitud constant de vols perquè la ciutadania ha de saber que el tractament terrestre és igual d’efectiu que l’aeri”.

ORGULL LGTBI

En la sessió plenària d’este dimarts també s’ha aprovat una declaració institucional per a l’adhesió de la Diputació a la xarxa d’entitats locals per a desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i una altra amb motiu de la celebració del dia de l’Orgull LGTBI el dia 28 de juny. Este últim text recull entre els acords el compromís amb el principi de la universalitat dels drets humans i el rebuig a qualsevol apel·lació a valors ideològics, culturals, tradicionals o religiosos per a justificar qualsevol tipus de discriminació.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Borriana_Calistenia 9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

13,020FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló activa el Cecopal després de la declaración de l’estat d’alarma per a reforçar la resposta devant la covid-19

L'Ajuntament constituirà aquest dimarts aquest òrgan de coordinació política i tècnica per a abordar les noves mesures

La Diputació de Castelló aposta per un model de turisme sostenible i respectuós amb la cultura i les tradicions

La institució participa en un estudi per al foment de la cultura rural sostenible del bé comú, presentat hui a Alfondeguilla en l'acte organitzat per l'Associació Valenciana per al Foment de l'Ecomomia del Bé Comú

Vila-real encara la segona ona de la pandèmia amb prop de 800 denúncies des de març

L'Ajuntament de Vila-real encara el nou estat d'alarma i les restriccions de la segona ona de la pandèmia amb l'experiència del paper “clau” que tant Policia Local com Protecció Civil han exercit des del 14 de març en la lluita contra la covid-19.

La Sanitat valenciana passa la barrera de les 1000 persones ingressades a hospitals per coronavirus

La Comunitat Valenciana ha registrat 356 confirmats per prova PCR o a través de test d'antígens.

Alcalà-Alcossebre contractarà tres persones desocupades per a treballs de prevenció de la COVID-19

Dins del programa ECOVID que promou la contractació de persones de més de 30 anys, en situació de desocupació a conseqüència de la COVID-19, que desenvolupa la Generalitat Valenciana en col·laboració amb els Ajuntaments
- Advertisement -

: Valencià