viernes, 19 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

El ple de la Diputació de Castelló aprova les bases del nou Pla 135

També s'acorda que la Diputació assumisca de manera progressiva el 90% del cost dels Serveis Socials en els xicotets municipis.

El ple de la Diputació ha aprovat definitivament les bases per les quals es regirà el nou Pla 135, una vegada superada la fase d’al·legacions. Este Pla de Cooperació Provincial per a Obres i Serveis de 2020 manté els 12,4 milions d’inversió de 2019 però introdueix canvis substancials que permetran als ajuntaments disposar de més recursos i tindre una major capacitat de decisió a l’hora de realitzar les seues inversions.

Amb estes noves bases, els ajuntaments guanyen autonomia perquè decidiran el tipus d’inversions que desitgen realitzar, sense tuteles de cap mena. A més, podran destinar a despesa corrent fins al 50% de la quantitat que se’ls assigna, alguna cosa que venien reclamant els alcaldes i les alcaldesses. En els plans anteriors solo es permetia dedicar a este capítol el 30% i s’obligava al fet que el 70% restant anara per a inversions en obres.

Una altra millora important és que els ajuntaments podran quedar-se amb els diners resultants de les baixes d’adjudicació de les obres per a destinar-lo a despeses corrents, amb el que es corregeix la situació anterior que obligava a retornar a les arques de la Diputació una part dels fons que inicialment assignats.

A més, s’introdueix una discriminació positiva per a afavorir als xicotets pobles d’interior que es troben en situació de risc de despoblació. Per això, es disminueix un 30% l’import que correspondria als 8 municipis de més de 20.000 habitants i un 2,2% les ajudes als 12 municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants.

Segons ha explicat el diputat de Cooperació i Concertació, Ximo Huguet, “es tracta d’una decisió que beneficia a 65 municipis de la província de Castelló que tenen menys de 500 habitants. Els 18 pobles que tenen menys de 100 habitants rebran un mínim de 10.000 euros més que en 2019, en passar de 50.000 a 60.000 euros com a base inicial. I els 47 pobles d’entre 101 i 500 habitants rebran l’any vinent 5.000 euros més que en 2019, passant de 65.000 euros a 70.000 euros com a mínim”.

A més, s’agilitarà el procés de tramitació per a simplificar la tasca administrativa dels ajuntaments i evitar problemes amb els terminis d’execució, alguna cosa que sí ha ocorregut en els últims anys.

És important destacar que les sol·licituds que realitzen els ajuntaments ja no hauran de passar pel ple municipal i es podran aprovar en Junta de Govern o a través d’un decret d’alcaldia.

ADHESIÓ Al FONS DE COOPERACIÓ

El ple també ha aprovat l’adhesió de la Diputació al Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana, aportant al mateix la mateixa quantitat que la Generalitat assigna als municipis de la província: 5,6 milions d’euros. En conseqüència, a través del Fons de Cooperació Municipal els ajuntaments castellonencs percebran un total d’11,2 milions d’euros.

El diputat de Concertació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, ha assenyalat que l’adhesió al Fons “suposa un pas fonamental per a agilitar l’arribada de recursos als municipis durant el primer trimestre de 2020”. No obstant això, ha anunciat que en la comissió bilateral Diputació-Generalitat “advocarem per la futura aplicació de criteris de discriminació positiva que beneficien als xicotets pobles”.

Huguet ha finalitzat la seua intervenció fent referència “al compromís amb els ajuntaments de l’equip de govern de la nova Diputació que conformen PSPV-PSOE i Compromís, als quals cedirà 18 milions d’euros 2020 entre el Pla 135 i l’aportació al Fons, perquè els ajuntaments disposen de liquiditat.

SERVEIS SOCIALS

El ple també ha ratificat la decisió de l’equip de govern d’assumir el 90% del cost dels equips base de Serveis Socials municipals dels xicotets ajuntaments, alguna cosa que pròximament quedarà recollit en una llei d’àmbit autonòmic.

Sobre este assumpte, la vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, ha destacat que “en el dia de hui s’ha fet un pas important i necessari per a la cohesió de la província en matèria de Serveis Socials perquè amb l’aprovació d’este acord comença a plasmar-se la coordinació de les diferents administracions (Generalitat, Diputació i ajuntaments) perquè tots els ciutadans tinguen accés a uns estàndards mínims de Serveis Socials, independentment d’on residisquen”.

Puerta ha recordat que la llei vigent atribueix als ajuntaments competències en matèria de prestació de serveis socials i estableix que les diputacions assumisquen el 90% d’aqueix cost en els municipis de menys de 10.000.

Per això, ha manifestat que “des del primer moment de la nostra presa de possessió, treballem per la implantació d’un servei públic valencià de Serveis Socials a la província de Castelló, que es realitzarà de manera progressiva”. Per això, en 2020 la Diputació assumirà el 90% del cost del personal adscrit als equips de Serveis Socials de base, i de les prestacions i programes destinats a la cobertura de les necessitats bàsiques no periòdiques dels municipis, agrupacions i consorcis de municipis de menys de 6.000 habitants. En 2021, s’ampliarà la cobertura i la Diputació assumirà el 90% d’estos costos als ajuntaments de menys de 10.000 habitants. L’aportació dels xicotets ajuntaments només serà del 10%.

En la sessió també s’ha aprovat una moció contra la corrupció presentada pels grups Socialista, Popular i Compromís.

SOLIDARITAT AMB ELS MUNICIPIS AFECTATS PEL TEMPORAL

En l’inici del ple el president Martí ha volgut mostrar la solidaritat de la institució amb els municipis i les persones que estan patint els efectes del temporal, especialment en el litoral, on les inclemències meteorològiques estan tenint greus conseqüències.

El president ha celebrat l’eficaç coordinació amb la qual estan treballant les diferents administracions per a superar esta crisi i ha felicitat els equips d’emergència i a les forces de seguretat pel treball realitzat, amb especial esment als operaris del Consorci Provincial de Bombers de la Diputació.

IGNASI GARCIA, COMPROMÍS

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha reivindicat l’esforç del nou equip de govern a la Diputació de Castelló per assegurar la disponibilitat de recursos als municipis. “No ha sigut fins que ha arribat un govern d’esquerres a la Diputació que esta institució s’ha sumat al Fons de Cooperació, el qual dobla els diners de què disposen els ajuntaments”, ha dit Garcia. “A més a més, cal recordar que hem flexibilitzat les condicions del Pla 135 per a facilitar la liquidesa als pobles més menuts”. Segons el diputat, la Diputació “està jugant per fi el paper de coordinació que li correspon” i “no serà mai més una mera repartidora de diners”.

Últimas noticias

Contenido relacionado