viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Diputació consolida el MACVAC de Vilafamés com a referent de l’art contemporani

La Diputació de Castelló ha consolidat el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) com un referent de l’art contemporani en aconseguir la xifra rècord de 18.892 visites durant el passat any 2017. I és que el reeixit cicle divulgatiu de la Diputació ‘MACVAC, de nord a sud’ ha aconseguit 8.000 visites en el seu recorregut per la província mostrant els fons del museu. A més, 11.100 persones han visitat les instal·lacions de Vilafamés, amb la qual cosa les xifres de tancament d’any es queden molt lluny dels 6.481 que ho van gaudir en 2015.

El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, s’ha mostrat “satisfet per aquesta millora de l’activitat que és resultat de l’esforç per mostrar als castellonencs i als qui ens visiten que a Vilafamés tenim una joia de l’art contemporani que val molt la pena conéixer. Ja l’any 2016 va suposar un augment de visitants d’una mica més del 23% sobre l’any anterior, però l’aconseguit en 2017 suposa un abans i un després en el posicionament d’aquest centre cultural com a autèntic motor d’oportunitats turístiques per a Castelló”.

MACVAC, de nord a sud’, un autèntic èxit d’acolliment
El vicepresident ha explicat que “al seu moment detectem una falta de coneixement per la mateixa població de la província entorn d’aquest museu amb tant potencial, i és per això que va sorgir la idea d’aquesta experiència pilot, aquest circuit d’exposicions, que tan bon resultat ha tingut”.
Cal recordar que la primera edició de ‘MACVAC, de nord a sud’ va arrencar el passat 18 de juliol amb l’exposició ‘Pedra sobre Pedra’ comissariada per Patricia Mir, a la Torre del Rei d’Orpesa. Des d’aquesta data fins al 10 de setembre un total de 5.017 persones van visitar la torre vigia on el MACVAC va mostrar escultures de Manuel Rodríguez Vázquez, Vicente Ferrero Molina, José Vento González, José Esteve Edo i Alfonso de l’Ossa Alcántara, a més d’una peça convidada del ceramista Ángel Igual.

El 4 d’agost l’edifici La Costureta de Benassal va prendre el relleu amb una mostra comissariada per Mayte Pastor sota el lema ‘Introspecció, una mirada interior’. Peces de Clemente Ochoa, Pérez Plaza, Sagrament, Fina Campins, Castañón, Antonio López, Alfonso Maixella, Elvira Gual, i l’obra convidada del fotògraf Jesús Monterde. En total 1.155 persones han gaudit d’aquesta visió tan introspectiva de l’art.

Finalment, Xèrica es va xopar amb els millors paisatges del MACVAC gràcies a l’exposició ‘Paisatge, configurador d’espais’ comissariada per Rosario Va falcar en el Museu Municipal. Des del 12 d’agost fins al 14 d’octubre 1.620 persones van recórrer les panoràmiques proposades per Juan Bautista Porcar, Progrés, Óscar Borrás, Isabel Villar, Wences Rambla, Joaquín Vaquer, Joaquín Ferrer, Perceval, María Montes i Pilar Belmonte.

Conservació i restauració de les obres
A més del treball de conservació i restauració d’obres realitzat amb la recuperació de més de 70 obres que estaven emmagatzemades, durant aquest any s’ha procedit a la instal·lació de sensors d’humitat relativa i temperatura a les sales d’exposició permanent amb motiu de realitzar un estudi sobre les condicions termohigròmetres al llarg d’un any.

Impacte cultural, social i científic
Mitjançant la participació en fòrums especialitzats i la publicació en revistes tècniques s’ha fomentat la difusió dels resultats cientificotècnics obtinguts a partir de la conservació i restauració dels fons del MACVAC.

Aquestes accions, una desena d’actuacions entre ponències, publicacions i docències, i els seus resultats s’han traslladat en interessants iniciatives com la participació conjunta del MACVAC i el Servei de Restauració de la Diputació mitjançant dos estands en la fira MART i en ARC, a través dels quals es va exposar obra restaurada i diferents panells explicatius de les intervencions escomeses.

Últimas noticias

Contenido relacionado