El Debat sobre l’Estat de la Província de Castelló se centra en la despoblació

Els grups de l'oposició reprotxen a l'equip no haver fet més per aquest tema dins del programa 'Repoblem'

372
El congrés té un total de 12 tallers simultanis i per nivells relacionats amb les ponències de les conferències plenàries

La Diputació de Castelló ha celebrat hui en sessió plenària extraordinària el Debat sobre l’Estat de la Província, en el Palau Provincial.
El president provincial, Javier Moliner, ha començat explicant que “des de la moderació hem contribuït al fet que Castelló cresca amb més força”.

A més, ha afegit que “Hem sigut un oasi d’acord i moderació enmig d’un ambient de contínua crispació, i això ha ajudat a millorar encara més la província de Castelló. Hem anat de la mà de tots els grups polítics amb els quals hem arribat a 250 acords per unanimitat en temes tan importants com els plans provincials amb el Castelló 135, el Pla WIFI o els plans de formació contínua, i això contribueix a ser més útils a la nostra societat i contribuir al seu creixement”.

Entre els indicadors econòmics assenyalats pel president en esta anàlisi de la província, figura l’evolució positiva del 35 % de les exportacions, l’increment del 23 % d’empreses exportadores, la creació de 14.700 llocs de treball amb un descens de 12 punts de la desocupació i l’increment de l’activitat turística. Este comportament provincial dels últims set anys ha anat acompanyat d’una evolució molt positiva de la gestió econòmica de la Diputació, que ha incrementat el seu pressupost en 24 milions d’euros (de 111 en 2011 a 135 en 2018) i ha disminuït a xifres de mínimes el deute que ascendia a 140 milions en 2011 i que preveu reduir a zero en 2019, mantenint un període mitjà de pagament a proveïdors de 12 dies.

Així mateix, també ha posat especial èmfasi en la introducció en l’agenda política la problemàtica de la despoblació ha sigut una altra de les claus més destacades en el Debat sobre l’Estat de la Província.

“Si tot el treball que estem fent des de la Diputació des que presentem el programa Repoblem en 2014 quan ningú parlava de la despoblació és precisament això, introduir en el debat polític aquesta problemàtica tan greu de la nostra província. Perquè la població en el nostre territori és una aposta de futur. Aquesta província té la capacitat que té gràcies a haver mantingut la seua diversitat. I això ho salva la gent, i mentre es perda la població, també es perd la diversitat. Per això volem mantindre-la, i per a treballar en això necessitàvem dues aliances, amb els ajuntaments i amb les persones”.

PSPV-PSOE. ANTONIO LORENZO

Debat Província Castelló
Actualitat Valenciana

El portaveu del Grup Socialista en la Diputació, Toni Lorenzo, ha defensat “un model de Diputació alternatiu al del PP, en el qual la institució tinga sentit mentre que espai de concertació de polítiques, codecisió de mesures i col·laboració administrativa entre els 135 municipis de la província”.

Una nova Diputació en la qual els ajuntaments tinguen molt més pes. Per açò ha proposat que el debat sobre l’estat de la província vaja deixant pas al fòrum d’alcaldesses i alcaldes, que hi hauria de convocar-se tots els anys en les setmanes anteriors al començament de l’elaboració dels pressupostos de les diferents administracions.

Lorenzo reconeix que en la Diputació hi ha hagut canvi de rumb que es visualitza amb el Pla 135 que “els socialistes esperem que perdure en el temps”.
Per açò, ha dit, “avalem amb el nostre vot el Pla 135. Encara que per res signifique açò un xec en blanc a les seues polítiques, senyor Moliner. De fet, hem presentat en aquests quasi tres anys 87 mocions i esmenes en el Ple.”

Ha criticat que els populars criden ‘Repoblem’ a tot el que fa la Diputació, una espècie de calaix de sastre en el qual fiquen qualsevol programa, projecte, subvenció o conveni que puga arribar a un poble de l’interior, en el qual no creuen els socialistes. Sobre el particular ha dit que “no volem el molt soroll i les poques anous de la seua ‘Repoblem’, senyor Moliner”.

COMPROMÍS. XAVIER TRENCO

Xavier-Trenco-C
Actualitat Valenciana

El portaveu del Grup Compromís a la Diputació, Xavier Trenco, ha reclamat incrementar les ajudes dirigides a frenar la despoblació. Aquest ha sigut l’eix de la valoració que ha fet Compromís de l’estat de la província que, en paraules de Trenco, “no és que no s’haja fet res per part de l’equip de govern del Partit Popular, sinó que s’han fet massa coses a mitges i en queden massa per fer”.
La conclusió a la seua exposició, en paraules del portaveu de Compromís, és que “hi ha dues diputacions: la solucionadora de tots els problemes de Castelló, que vostés venen al món a través de la seua estratègia comunicativa; i la real, que és la d’un projecte sense contingut”.

CIUTADANS, CRISTINA FERNÁNDEZ

Debat Província Castelló
Actualitat Valenciana

La portaveu de Ciutadans (Cs) en la Diputació Provincial de Castelló, Cristina Fernández, ha criticat “la falta de compromís del Partit Popular amb les iniciatives aprovades presentades per l’oposició al llarg de la legislatura”. En aquesta línia, la diputada ha explicat que “de res serveix el consens plenari si les propostes queden en paper mullat”. “La Casa de La Cultura de Les Alqueries i la restauració del Castell de Tales, no són tan mediàtiques com Villa Elisa de Benicàssim però les considerem igual de necessàries”, ha valorat Fernández.
Quant a Educació, la portaveu ha asseverat que “ens han volgut normalitzar, i Castelló sempre ha sigut normal i exemple de bilingüisme”, i ha afegit que “no volem imposicions estèrils”. “Cs seguirà sent el dic de contenció del nacionalisme”, ha assenyalat Fernández.
“La falta de coordinació entre les administracions amb el problema de despoblació que pateix la província és un llast per al nostre interior”, ha manifestat la portaveu, qui ha apuntat que “cal treballar per un turisme rural fort i desestacionalitzat i que les nostres empreses de l’interior puguen competir en igualtat de condicions que en les zones urbanes”.
La diputada, en matèria d’infraestructures, ha destacat que “res ha canviat, amb carreteres nefastes a l’interior, un servei de rodalia i AVE caòtic i gens fiable”. “Esperem que els anuncis per l’anterior ministre de Foment les engegue el senyor Ábalos“, ha conclòs Fernández.