martes, 16 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Ple de la Diputació plantejarà que el Govern assumisca el cost de la dessaladora d’Orpesa

El pròxim Ple de la Diputació de Castelló plantejarà la setmana que ve que el Govern d’Espanya assumisca el pagament de la dessaladora d’Orpesa per a evitar que a partir de març hagen de pagar-ho els veïns d’Orpesa, Benicàssim i Cabanes.

L’equip de Govern ha presentat una moció en vista que la Unió Europea obliga al fet que a partir del mes de març es posen en marxa les instal·lacions, ja que va finançar la major part d’aquest projecte impulsat en 2008 pel Govern socialista de Rodríguez Zapatero.

El portaveu del Govern Provincial, Vicent Sales, és qui ha presentat la moció en la qual s’insta al Ministeri de Transició Ecològica que assumisca a través del seu pressupost el cost total de la construcció de la dessaladora, que ascendeix a uns 74 milions d’euros.

Sales ha assegurat que “és inadmissible que el Govern socialista de Pedro Sánchez obligue als veïns d’Orpesa, Benicàssim i Cabanes els costos del fiasco per culpa del malbaratament capritxós del Govern socialista de Rodríguez Zapatero”.

El vicepresident primer del Govern Provincial ha justificat esta moció, “que espere que s’aprove per unanimitat, perquè s’acaba ja el termini que ha donat al Govern la Comissió Europea per a posar en marxa la dessaladora, que suposarà una sagnia per al rebut que paguen els veïns, quan a més no tenen cap necessitat d’usar l’aigua dessalada”.

En la moció es recorda que l’any 2008 es va signar per part del llavors equip socialista de govern municipal de Benicàssim i l’empresa Aigües de les Conques Mediterrànies S.A., Acuamed, un conveni regulador per al finançament i explotació del sistema de subministrament d’aigua dessalada, per als municipis d’Orpesa, Benicàssim i Cabanes.

Este conveni es va signar dins de la previsió fictícia d’un escenari de desenvolupament futur i creixement urbanístic, que no es va materialitzar, qüestió que no va ser tinguda en compte i per tant no preveu el conveni. Este obliga al fet que a partir de març de 2019 la Comissió Europea requerirà la devolució dels quasi 50 milions d’euros aportats com a subvenció a través dels Fons Feder si no s’ha posat en funcionament la dessaladora.

Fruit d’este conveni, s’obliga als ajuntaments i als seus veïns a assumir el cost de la infraestructura, la qual cosa suposa en este moment un muntant proper als 74 milions d’euros, tenint en compte que esta xifra només fa referència al cost d’amortització del l’obra de la dessaladora, que hauria d’abonar-se al llarg dels pròxims 25 anys. El cost del funcionament anirà a part, la qual cosa incrementarà encara més el cost de la factura.

Últimas noticias

Contenido relacionado